Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  Apel Jove Ćuruvije
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

21. 03. 2010.

Apel Jove Ćuruvije

Udruženje novinara Srbije dobilo je apel Jove Ćuruvije, brata ubijenog novinara Slavka Ćuruvije, koji objavljujemo u celosti.

Novinarskim udruženjima Republike Srbije, svakom novinaru pojedinačno, svim evropskim i svetskim udruženjima i organizacijama za zaštitu novinara, organizacijama za zaštitu ljudskih prava, redakcijama svetskih i evropskih medija upućjem     
 
 A P E L

Pomozite mi da svakodnevnim pritiscima prisilimo vlast u Srbiji da izvede pred lice  pravde naručioce, organizatore i ubice Slavka Ćuruvije, novinara i vlasnika listova "Evropljanin" i "Dnevni telgraf" ubijenog 11.4.1999.g. u Beogradu. Svaka vlast, od 2000. g. do danas, je obećavala i obećava da će se razrešiti ovaj zločin, ali do ovoga časa nije ništa učinjeno. Bezbroj zahteva kolega, novinarskih udruženja i javnosti se godinama ignorišu.
Ozbiljna i temeljita istraga za, ovih jedanaest godina, nije vođena, čak su pojedini pripadnici Slžbe državne bezbednosti koji su servisirali ubice napredovali u državnim službama. Naručioci, organizatori i ubice su još na  slobodi.
Slavko Ćuruvija je ubijen jer se borio za slobodnu misao i slobodnu reč. Njegova žrtva mora da ujedinjuje novinare, da ih stalno opominje na solidarnost, da ih drži na okupu. Posledice nerazjašnjenog zločina su postavljanje bombi na prozor novinara, paljenje njihovih automobila, prebijanja, zastrašivanja, postavljanje bombi pod reportažna kola, pretnje na stadionima.
Pomozite mi da ovaj apel ode na što veći broj adresa.
Pomozite mi da dokažemo da Srbija nije zemlja gde je moguće ubiti novinara i ostati nekažnjen.   

Jovo Ćuruvija 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi