Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  Irački novinari u UNS-u
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

14. 10. 2011.

Irački novinari u UNS-u

Predstavnici Udruženja novinara Srbije danas su ugostili delegaciju Saveza iračkih novinara. Sa gostima iz Iraka razgovarali su predsednica UNS-a Ljiljana Smajlović, generalni sekretar Nino Brajović i predsednik Izvršnog odbora UNS-a Petar Jeremić.



Irački novinari istakli su zadovoljstvo što će sa UNS-om, kao najvećim i najstarijim novinarskim Udruženjem u Srbiji, potpisati Protokol o saradnji na osnovu koga će UNS-ova novinarska i tehnološka znanja i iskustva preneti i primeniti u svom Udruženju. Protokol će biti potpisan sutra u 16 časova u UNS-ovom Pres centru (Knez Mihailova 6/III).

Prvi zamenik predsednika Saveza iračkih novinara Imad Al Rubael rekao je da je ovo udruženje osnovano 1959 godine i da je to najstarije, i sa svojih 15.000 članova, najveće novinarsko udruženje u čitavom arapskom svetu.

On je naglasio da su novinari u Iraku oduvek bili izloženi pritiscima i radili u veoma teškim i opasnim uslovima. Stanje u iračkom novinarstvu se nakon 2003. godine znatno promenilo, ali irački novinari i dalje plaćaju danak sredine u kojoj rade.

- Samo od 2003. godine na ovamo u Iraku je ubijeno 366 novinara, a na desetine njih je povređeno ili kidnapovano i još uvek se ne zna njihova sudbina.

Koliko je teško baviti se novinarstvom u Iraku gospodin Al Rubael osetio je i na svojoj koži kada je 10 dana bio kidnapovan i pušten tek nakon što je za njega plaćen otkup od 40.000 dolara.

- Prethodni predsednik i generalni sekretar Saveza iračkih novinara su ubijeni, a mi i dan danas sednice Udruženja održavamo u tajnosti jer smo nekoliko puta bili meta bombaških napada, dodao je Al Rubael.

Međutim i pored svih ovih problema sa kojima se suočavaju njihovi novinari Udruženje se prema rečima njegovih predstavnika zalaže da na sve načine zaštiti prava i slobode novinara i njihovih porodica.

- Trudićemo se da kroz saradnju sa UNS-om u Srbiju prenesemo realnu sliku života u Iraku, s obzirom na to da smo primetili da srpski narod Irak povezuje isključivo sa ratovima, bombama, ubijanjem. Naša dva naroda kroz istoriju su imala dobar odnos i lepu saradnju i mi ćemo se, uz Vašu pomoć, potruditi da se ta slika Iraka, u kojem je radio veliki broj ljudi iz svih karajeva bivše Jugoslavije, vrati u Srbiju, rekao je Imad Al Rubael.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi