Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  Bošku Suvajdžiću nagrada ''Mile Nedeljković''
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

15. 09. 2011.

Bošku Suvajdžiću nagrada ''Mile Nedeljković''

Ovogodišnji dobitnik nagrade „Mile Nedeljković“ koja se dodeljuje za najbolju knjigu u oblasti savremene srpske folkloristike je prof. dr Boško Suvajdžić za studiju "Pevač i tradicija". Studija je objavljena 2010. godine u izdanju Zavoda za udžbenike – Beograd.



Jednoglasnu odluku o dobitniku nagrade doneo je žiri koji su ove godine sačinjavali predsednik žirija prof. dr Nenad Ljubinković i članovi - akademik Petar Vlahović, dr Jelena Jovanović, dr Branko Zlatković i Jasna Bjeladinović-Jergić.

Nagrada „Mile Nedeljković“ sastoji se od novčanog iznosa i plakete sa likom Mila Nedeljkovića koju je izradio akademski vajar Ljubiša Mančić. Dodeljuje je Udruženje građana ''Baština i budućnost – Aranđelovac 1859'', pod pokroviteljstvom Opštine Aranđelovac uz podršku Ministarstva kulture, informisanja i informacionog društva Republike Srbije.

Uručenje nagrade biće upriličeno u četvrtak, 29. septembra u 19 časova u Domu omladine u Aranđelovcu.

Program dodele nagrade ''Mile Nedeljković'' deo je šire međunarodne naučno-kulturne manifestacije pod nazivom ''Dani slovenske narodne kulture koja se ove godine krajem septembra održava u Beogradu i Aranđelovcu.

Mile Nedeljković bio je ugledni novinar, novinarski pedagog, etnolog i književnik. Bio je jedan od najzaslužnijih novinara - aktivista u vraćanju ugleda UNS-u i izvornim principima najstarije i najveće novinarske organizacije nakon oktobarskih promena 2000. godine.

Nedeljković je od 1983. do 1992. godine uređivao više časopisa, u četiri mandata bio je član Uprave UNS-a, predavao je u školama Jugoslovenskog instituta za novinarstvo. Napisao je 23 knjige. Njegova poslednja knjiga je "Hronika Udruženja novinara Srbije od 1941-2006".

Dobitnik je više značajnih priznanja, među kojima i nagrade za životno delo Saveza novinara Srbije i Crne Gore 2006. godine.

Mile Nedeljković preminuo je 30. maja 2009. godine u 68. godini života.


Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi