Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  Tribina u Kragujevcu - Ima li spasa lokalnim medijima
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

20. 05. 2010.

Tribina u Kragujevcu - Ima li spasa lokalnim medijima

Tribina pod nazivom „Ima li spasa lokalnim medijima“ održana je sinoć u Kragujevcu, u organizaciji Sindikata novinara Srbije. U razgovoru sa predstavnicima loklanih medija iz Šumadije, Pomoravlja i Vojvodine učestvovali su Dragana Čabarkapa, predsednica Sindikata novinara Srbije, Dejan Gligorijević, član Izvršnog odbora SNS i Ljiljana Smajlović, predsednica Udruženja novinara Srbije.


Predstavnici lokalnih medija konstatovali su da je privatizacija dovela skoro do propasti medija u unutrašnjosti Srbije, a ono malo što je preostalo valjalo bi spasavati pritiskom na nadležne organe da u budućnosti primenjuju postojeće zakonske propise, kako bi novi vlasnici koji ne ispunjavaju uslove iz kupoprodajnog ugovora bili naterani da ispune preuzete obaveze, pre svega prema zaposlenima.

Novinari većine privatizovanih redakcija suočavaju se sa neisplaćenim zaradama i neuplaćenim doprinosima, a u medijima koji su još u vlasništvu lokalnih samouprava očigledan je pritisak političara na uređivačku politiku.

Zaključak tribine je da u narednom periodu Sindikat novinara Srbije i novinarska udruženja, UNS i NUNS, sačine predlog mera kojima bi od nadležnih državnih organa tražili da efikasnije kontrolišu ispunjavanje preuzetih obaveta od novih vlasnika medija, kao i da poslodavci redovno izmiruju obaveze prema zaposlenima.

Tribina u Kragujevcu je organizovana pod pokroviteljstvom Fondacije Fridrik Ebert.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi