Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  Registrovan Savet za štampu
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

11. 01. 2010.

Registrovan Savet za štampu


Savet za štampu je upisom u Registar udruženja pri Agenciji za privredne registre poslednjih dana protekle godine ispunio formalne uslove za početak rada.

Osnivački akt Saveta za štampu koji su u februaru 2009. godine potpisali Asocijacija medija, Udruženje novinara Srbije, Nezavisno udruženja novinara Srbije i Lokal pres omogućio je registraciju Saveta kao pravnog lica. Statutom je propisano da će Savet imati 11 članova, od kojih će četiri člana predstavljati novinarska udruženja, četiri medijsku industriju, a tri člana će biti predstavnici javnosti.

Komisija za žalbe Saveta za štampu primaće prigovore na neprofesionalne, nepotpune i netačne sadržaje objavljene u štampanim medijima. Savet će izricati javne opomene medijima u slučajevima kršenja etičkih standarda utvrđenih Kodeksom novinara Srbije.

Prednost Saveta je što će postupati brzo, fer i besplatno. Njegovim radom može značajno da bude smanjen broj tužbi i sporova protiv medija jer će pojedinci i institucije koje upute predstavku moći da dobiju satisfakciju na efikasniji način, nego u slučaju vođenja sudskog spora.

Savet će raditi po odredbama Kodeksa novinara Srbije, Statuta i Pravilnika o radu. Finansiraće se iz doprinosa osnivača i prikupljenih sredstava od donatora.

Osnivači su uvereni i u nastavak saradnje sa vladom Norveške i norveškim Savetom za štampu, koji su izrazili spremnost da projekat u razvojnoj fazi podrže organizaciono i finansijski.

Inicijativa za osnivanje Saveta za štampu pokrenuta je u martu 2005. godine kada je Udruženje novinara Srbije donelo Konvenciju kojom je pozivalo novinarske organizacije, medijske asocijacije i nevladin sektor da formiraju ovo značajno telo novinarske samoregulacije.


Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi