Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  Iz Kosovske policije i KFOR-a nema odgovora na pitanje UNS-a o istrazi zbog pretnje ubistvom novinarima Tanjuga
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

16. 10. 2024.

Autor: J. Marković Izvor: UNS

Iz Kosovske policije i KFOR-a nema odgovora na pitanje UNS-a o istrazi zbog pretnje ubistvom novinarima Tanjuga

Udruženje novinara Srbije (UNS) obratilo se međunarodnim bezbednosnim službama i Kosovskoj policiji zbog pretnje koja je, početkom oktobra, stigla na redakcijski imejl Tanjuga. Iz Euleksa kažu da nisu nadležni, dok je UNMIK obavestio Specijalnog izvestioca UN za slobodu mišljenja i izražavanja. Iz Kfora i Kosovske policije nema odgovora.

Preteće pismo koje je stiglo na redakcijski imejl Novinske agencije Tanjug početkom oktobra poslato je, prema navodima Posebnog tužilaštva za visokotehnološki kriminal (VTK), sa područja Kosova.

Nakon potvrde VTK, UNS je uputio pismo Euleksu, Kforu, Unmiku i Kosovskoj policiji, sa pitanjem, da li su pokrenuli istragu i šta preuzimaju u vezi sa ovom pretnjom.

“Sloboda izražavanja je jedan od osnovnih temelja demokratskog društva. Misija Evropske unije za vladavinu na prava na Kosovu (EULEX) zato najoštrije osuđuje, načelno, svaku radnju koja bi mogla predstavljati rizik po tu slobodu, naročito u slučajevima pretnji smrću novinarima”, stoji u odgovoru Misije Euleksa.

Međutim, kako dalje dodaju, što se tiče konkretno slučaja pretnji novinarima Tanjuga, njihov delokrug je pružanje podrške kosovskim institucijama vladavine prava i da od 2018. godine Euleks nema izvršni mandat za sprovođenje istraga, pa zato predlažu da se UNS obrati lokalnim organima.

Iz Unmika kažu da su zabrinuti zbog ozbiljne pretnje novinarima Tanjuga.

“Od suštinske je važnosti da novinari mogu slobodno da obavljaju svoj posao, bez pretnji ili zastrašivanja. Zbog toga smo podelili vašu poruku sa Specijalnim izvestiteljem Ujedinjenih nacija za slobodu mišljenja i izražavanja radi odgovarajuće reakcije”, stoji u odgovoru Unmika.

Sa istim pitanjima UNS se pre dve nedelje obratio i Kforu i Kosovskoj policiji. Međutim, odgovora nema.

Podsetimo, UNS je sa svojim ogrankom na Kosovu i Sindikatom novinara Srbije (SINOS) osudio pretnje smrću koje su stigle na redakcijski imejl novinske agencije Tanjug i tražio da međunarodne bezbednosne službe na Kosovu hitno pronađu osobu potpisanu kao Trim Bardi, koja je poslala ovu preteću poruku.

"Samo da znate da pratimo laži koje svakodnevno plasirate oko države Kosovo i Albanca, kao što pratimo kretanje svakog novinara vaše pseudomedijske agencije na Kosovu. Budite sigurni da će neko od njih dobiti metak u potiljak sledeći put kada bude kročio na tlo republike Kosovo", piše u imejlu koji je stigao na adresu Tanjuga.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi