Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  Matković: Nakon autorskog teksta na portalu „Danas.rs" dobio sam više od 30 pretećih poruka, poslednja je stigla pre nedelju dana
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

17. 09. 2024.

Autor: A. Ničić Izvor: UNS

Matković: Nakon autorskog teksta na portalu „Danas.rs" dobio sam više od 30 pretećih poruka, poslednja je stigla pre nedelju dana

Nakon kolumne o litijumu objavljene u avgustu u onlajn izdanju dnevnog lista “Danas”, naučni sadradnik Ekonomskog instituta Aleksandar Matković je, kako kaže za sajt UNS-a, dobio bar 30 pretećih poruka. Poslednja ovakva poruka stigla mu je prošle nedelje, a nju je, kao i ostale, kako dodaje, prosledio Odeljenju MUP-a za visokotehnološki kriminal.

Matković je prve preteće poruke, kako kaže, pre mesec dana prijavio policiji i Tužilalštvu za visokotehnološki kriminal.

“Čuli smo se telefonom i rekli su da, ukoliko dobijem još neke preteće poruke, sve to prosledim. Pretnje su nastavile da stižu. Mislim da sam im do sada poslao bar 30 pretnji koje sam imao u različitim porukama,” dodao je Matković.

Poslednju povratnu informaciju od policije je, kaže, dobio pre četiri nedelje kada su mu rekli da policija i tužilaštvo još rade na slučaju. Pretnje su, kako navodi, stizale u tri talasa.

„Obustavile su se nekoliko dana nakon što sam o njima javno govorio u medijima. Međutim, preteće poruke sam ponovo krenuo da dobijam nakon što mi je Rio Tinto odgovorio na pismo, odnosno, poziv Nemačkoj ambasadi i Rio Tintu da osude nasilje. Zatim su pretnje ponovo stale, a treći talas pretnji usledio je nakon protesta“, dodao je on.

Iako je Matković prestao da dobija ovakve poruke kada je u medijima javno govorio o njima, one su se, kako kaže, intenzivirale nakon što je na portalu „Kopaćemo“ uvršten u grupu „Eko terorista“.

Zabrinutost zbog vesti da je Matkoviću ugrožena bezbednost izrazilo je 230 svetskih intelektualaca, aktivista i članova Evropskog Parlamenta u pismu podrške objavljenom na sajtu Transnacionalnog instituta u Amsterdamu, na kojem je Matković spoljni saradnik.

„Matković se suočava sa sve većim pretnjama smrću na svom Telegram profilu. Jedna od poruka stigla je sa lokacije udaljene svega 500 metara od njega u trenutku slanja, dok je druga pretila njemu i njegovoj porodici, koristeći se ličnim podacima koji nisu bili javno dostupni“, istakli iz Transnacionalnog instituta i dodali da su „zgroženi pretnjama koje su dobili Matković, njegova porodica i prijatelji, a potom novinari i aktivisti“.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi