Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  UNS po Zakonu, Pokrajinski sekretarijat po Smernicama
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

10. 09. 2024.

Autor: A. Ničić Izvor: UNS

UNS po Zakonu, Pokrajinski sekretarijat po Smernicama

Dok pokrajinska sekretarka za kulturu, informisanje i odnose s verskim zajednicama Aleksandra Ćirić Bošković, pozivajući se na Smernice, tvrdi da Zadruga „Medijakult“, koja je za realizaciju celokupnog projekta angažovala druga lica, nije postupila suprotno od Zakona o javnom informisanju i medijima, advokat UNS-a Gordana Konstantinović ističe da su Zakon i Pravilnik iznad Smernica i da u hijerarhiji pravnih akata smernice ne postoje.

Članom 23 ZJIM propisano je da „učesnik konkursa, koji ne raspolaže odgovarajućim kapacitetima, može angažovati drugo lice za proizvodnju medijskog sadržaja čija vrednost ne prelazi 20 odsto od iznosa sredstava koji je organ dodelio za realizaciju projekta, pod uslovom da je to lice upisano u Evidenciju proizvođača medijskih sadržaja."

Isto je propisano i Članom 16 Pravilnika o sufinansiranju projekata za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja.

Ove odredbe jasno pokazuju da se ovo ograničenje ne odnosi samo na pravna već i na fizička lica.

Ipak, iz Pokrajinskog sekretarijata se u odgovoru UNS-u pozivaju na Smernice za definisanje i pravdanje troškova projekata proizvodnje medijskih sadržaja, u kojima je određeno da se kao Personalni troškovi priznaju troškovi angažovanja lica koji imaju registrovanu preduzetničku delatnost i sa kojima je potpisan ugovor o saradnji na realizaciji projekta. U ovim smernicama piše i da se ograničenje od 20 odsto odnosi na drugo pravno lice, dok za fizička lica ništa nije precizirano.

Ipak, Konstantinović kaže da to što se neko pozvao na smernice ne može da ga oslobodi odgovornosti kada je prekršen Zakon.

„ZJIM je po tom pitanju jasan, kao i Pravilnik.  Ovakvo postupanje jeste izigravanje Zakona, jer da je namera zakonodavca bila da se ograničenje odnosi samo na pravna lica, a ne i na preduzetnike, tako bi pisalo. E, sada, da li je Ministarstvo u Smernicama stavilo ‘drugo pravno lice’ zbog omaške, nepažnje ili namere, to mi ne znamo. U svakom slučaju taj deo Smernica nije u skladu sa Zakonom i Pravilnikom“, rekla je ona.

UNS objavio da nije dobio odgovor, ali ne i da je zakonski rok za odgovor prekoračen

Pokrajinska sekretarka Ćirić Bošković je u odgovoru UNS-u na pitanje koje se odnosilo na postupanje u suprotnosti sa Zakonom, između ostalog, istakla je i da je u tekstu „Svi negde žurimo, kasnimo..." - kako izgleda medijski projekat kojem je pokrajinska komisija dodelila 5 miliona dinara“  UNS objavio da Pokrajinski sekretarijat nije odgovorio Zahtevu, iako zakonski rok nije istekao. Ta informacija nije tačna jer se u tekstu nigde ne navodi da je zakonski rok istekao, već da odgovor do tog trenutka UNS nije dobio, što je tačna informacija.

Istine radi, ako se pogleda hronologija slanja zahteva za pristup informacijama od javnog značaja Pokrajinskom sekretarijatu, prvi zahtev ovim povodom poslat je 24. jula i tada je njime tražen narativni i finansijski izveštaj projekta Medijakulta iz 2023. godine i prijava projekta iz 2024. godine. Zbog isteka zakonskog roka za odgovor na Zahtev o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, UNS je 8. avgusta podsetio da još uvek nisu postupili po zahtevu i tražio bodovne liste za nekoliko medija. UNS-u je zatim, 12. avgusta od Pokrajinskog sekretarijata stigao imejl u kome piše da imejl adresa info.kultura@vojvodina.gov.rs, inače tada istaknuta na sajtu,„odavno nije u zvaničnoj službenoj upotrebi i retko se otvara“.

Traženu dokumentaciju UNS je dobio tek 19. avgusta, te je na taj način, kako ističe advokat UNS-a Gordana Konstantinović prekršen Zakon o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja u pogledu prvih zahteva koji su poslati.

Radi dopune informacija neophodnih za tekst, UNS je 15. avgusta slao zahtev za bodovne liste koje se odnose na projekat UNS-a, a 20. avgusta bodovne liste koje se odnose na projekat „Medijakulta“.

U tekstu „Svi negde žurimo, kasnimo..." - kako izgleda medijski projekat kojem je pokrajinska komisija dodelila 5 miliona dinara“ je stoga navedeno da je UNS od Pokrajinskog sekretarijata, po Zakonu o pristupu informacijama od javnog značaja, zatražio i bodovne liste koje su pri oceni projekata popunjavali svi članovi komisije pojedinačno po kategorijama, ali da ih do tog trenutka nije dobio. Nigde nije navedeno da je zakonski rok za dostavljanje informacija prekoračen.

Pitanje, a ne dopis

Iako u odgovoru Ćirić Bošković više puta naglašava da je „dopis dobila 3. septembra, a da je dan kasnije objavljen tekst sa naslovom „Pokrajinska sekretarka ćuti, MIT: Tražićemo informacije u vezi sa dodelom sredstava „Medijakultu", istina je da je pitanje Ćirić Bošković poslato 2. septembra.

U odgovoru Ćirić Bošković prenebregava i činjenicu da se radi o pitanju, a ne o dopisu ili zahtevu za pristup informacijama od javnog značaja.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi