Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  Pokrajinska sekretarka ćuti, MIT: Tražićemo informacije u vezi sa dodelom sredstava „Medijakultu“
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

04. 09. 2024.

Autor: A. Ničić Izvor: UNS

Pokrajinska sekretarka ćuti, MIT: Tražićemo informacije u vezi sa dodelom sredstava „Medijakultu“

Na pitanje UNS-a šta će preduzeti povodom toga što je, suprotno Zakonu o javnom informisanju i medijima (ZJIM), „Medijakultu“ dodeljen novac za projekat koji će u celosti realizovati druge firme, pokrajinska sekretarka Aleksandra Ćirić Bošković nije odgovorila, dok iz Ministarstva informisanja i telekomunikacija kažu da će od Pokrajinskog sekretarijata, tražiti informacije o dodeli sredstava, kako bi na osnovu činjenica postupili u skladu sa ZJIM.

„Zahvaljujemo vam na dostavljenom upitu i obaveštavamo vas da će se Ministarstvo informisanja i telekomunikacija obratiti Pokrajinskom sekretarijatu za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama radi dobijanja informacije u vezi sa dodelom sredstava navedenom licu, kako bi na osnovu svih činjenica postupilo u skladu sa Zakonom“, piše u odgovoru UNS-u.

Inače, Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama je na konkursu za sufinansiranje medijskih projekata novosadskoj Zadruzi „Medijakult“ dodelio 4.950.000 dinara, iako je u budžetu sav novac namenila uslugama za koje će angažovati druga lica, čime je, po Zakonu o javnom informisanju i medijima (ZJIM), prekršila uslove učešća na konkursu.

Kako piše u Članu 23 ZJIM, „učesnik konkursa, koji ne raspolaže odgovarajućim kapacitetima, može angažovati drugo lice za proizvodnju medijskog sadržaja čija vrednost ne prelazi 20 odsto od iznosa sredstava koji je organ dodelio za realizaciju projekta, pod uslovom je da je to lice upisano u Evidenciju proizvođača medijskih sadržaja“.

U ovu Evidenciju može, kako se navodi u Članu 47, biti upisano i pravno i fizičko lice. Zadruga „Medijakult“ je planirala da za čitavu proizvodnju medijskog sadržaja angažuje druga pravna i fizička lica koja imaju registorvanu preduzetničku delatnost, iako bi po Zakonu smela da ih angažuje samo za proizvodnju sadržaja čija vrednost ne prelazi 20 odsto dodeljenih sredstava, u ovom slučaju 990.000 dinara.

Ovaj projekat koji praktično realizuju druga lica, komisija je ocenila sa 96,67 od maksimalnih 100 bodova.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi