Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  „Tražićemo ih dok nas bude“ – obeleženo 26 godina od nestanka Đura Slavuja i Ranka Perenića
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

21. 08. 2024.

Autor: A. Ničić, J. Marković Izvor: UNS

„Tražićemo ih dok nas bude“ – obeleženo 26 godina od nestanka Đura Slavuja i Ranka Perenića

„Svaki trenutak u kome prostor sa 17 ubijenih i nestalih novinara i medijskih radnika živi bez pravde je tragičan i fatalan – ne samo za porodice i kolege, već i za demokratiju i bilo kakav pomak u normalnom životu“, rekao je predsednik Udruženja novinara Srbije Živojin Rakočević na obeležavanju 26 godina od otmice novinara Ranka Perenića i Đura Slavuja.

Predstavnici UNS-a, brojne koleginice i kolege, članovi porodica Perenića i Slavuja i šef Misije OEBS-a Majkl Devenport okupili su se danas na putu Velika Hoča – Zočište u opštini Orahovac, mestu gde su ova dva novinara poslednji put viđena.

Sa željom da naprave prilog o otetim monasima, Đuro Slavuj i Ranko Perenić su se 21. avgusta 1998. godine uputili ka manastiru Sveti Vrači u Zočištu. Iz Velike Hoče greškom su krenuli ka Orahovcu, mestu koje je tada bilo pod kontrolom Oslobodilačke vojske Kosova (OVK). Slavuj i Perenić su poslednji put viđeni u Velikoj Hoči, a Plava Zastava 128, kojom su putovali i dalje nije pronađena.

Danas, 26 godina nakon nestanka, porodice i kolege ovih novinara još uvek čekaju zvanične podatke o tome šta se sa njima desilo.

„Svi mi koji se okupljamo oko ove, devet puta rušene i obnavljane, table znamo da ćemo ih tražiti dok nas bude – dok bude ove profesije, ideje o slobodi i normalnom životu, ideje da se možemo pogledati u lica kao normalni ljudi“, rekao je Rakočević.

On je istakao da je poražavajuće da međunarodna zajednica i svi koji imaju neku moć nisu još uvek formirali međunarodnu komisiju koja bi istraživala ubistva i otmice novinara i medijskih radnika. Ipak, rekao je, okupljeni nikada neće odustati od traganja za istinom.

„Naši zaključci su isti i oni stoje na ovom mestu, kao i istina. Nikada ne možemo zaboraviti i nikada nećemo prestati da tražimo, na ovom mestu gde je počeo sunovrat profesije i života. Oni koji sprečavaju da se dozna ono što većina zna, vladaju ovim prostorom i jesu gospodari života i smrti. Istina će ih zaustaviti“, dodao je on.

Bratanac Đura Slavuja Predrag zahvalio se novinarima koji se sećaju njegovog strica Đura i kolege Ranka Perenića i koji ne daju da se zaboravi njihov lik i delo.

„Posle 26 godina ništa nismo saznali. Porodice to ubija“, dodao je on. 

Poštovanje nestalima odao je i šef Misije OEBS-a na Kosovu Majkl Devenport, koji je istakao da je cilj okupljanja pružanje podrške porodicama i zaustavljanje nekažnjivosti ubistava i otmica novinara i medijskih radnika.

„Želim da odamo počast svim hrabrim novinarima koji i danas obavljaju izuzetno važan posao – u interesu istinitog izveštavanja i uprkos svim opasnostima“, naveo je on.

Devenport je pozdravio i nedavno usvajanje Rezolucije o ubijenim i nestalim novinarima između 1998. i 2005. godine na Godišnjoj skupštini Evropske federacije novinara (EFJ) u Prištini, a koju je predložio UNS.

Predsednica DNKiM-a Ivana Vanovac se u ime UNS-a zahvalila Devenportu, istakavši da je međunarodna podrška nada da potraga za nestalima neće pasti u zaborav.

„Uvek ćemo zahtevati da se istraga ponovo pokrene i da, bez obzira na njihove godine, nacionalnu pripadnost, bez obzira na uređivačku politiku medija u čijem svojstvu su se na terenu nalazile, sudbina naših kolega bude rasvetljena“, dodala je ona.

Vanovac je rekla da je danas teže nego ikada saznati šta se desilo sa Perenićem i Slavujem.

„Sadašnjica nas toliko pritiska da nemamo vremena da se okrenemo ka prošlosti, da ispravimo greške koje su u hodu načinjene. Međutim, uvek, pa i na ovaj dan, kada se sećamo i kada pominjemo težinu, teskobu, neizvesnosti naše profesije, ćemo ostati pri zahtevu da se istraga ponovo pokrene i da se počinioci ovih privedu pravdi“, istakla je ona.



Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi