Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  Dve godine od kad je REM raspisao konkurs za petu frekvenciju; Zekić: Odluka tek kad se sporovi sa Novom S okončaju
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

09. 08. 2024.

Autor: A. Ničić Izvor: UNS

Dve godine od kad je REM raspisao konkurs za petu frekvenciju; Zekić: Odluka tek kad se sporovi sa Novom S okončaju

Iako se danas navršavaju dve godine od kad je Savet Regulatornog tela za elektronske medije (REM) objavio konkurs za petu dozvolu za nacionalnu pokrivenost, još uvek nije poznato kada će ova dozvola biti dodeljena.

Predsednica Saveta REM-a Olivera Zekić kaže za UNS da REM odluku o dozvoli za nacionalnu pokrivenost neće doneti dok dva spora sa Novom S, koja se vode pred Upravnim sudom, ne dobiju epilog.

„Imamo dva spora sa Novom S pred Upravnim sudom i dok se to ne reši nema šanse da se dozvola bilo kome dodeli, jer ovaj sud može da poništi bilo koju odluku i vrati sve to na početak“, kaže Zekić za UNS.

Ako Upravni sud, kako je rekla, vrati sve na ponovno razmatranje, Savet REM-a bi morao da raspiše novi konkurs za dodelu dozvole za nacionalnu pokrivenost. Zekić dodaje da nema nikakvih informacija u kojoj su fazi ovi postupci pred Upravnim sudom.

Advokat UNS-a Nenad Krajnović kaže da je dejstvo svakog postupka pred Upravnim sudom takvo da formalno ne odlaže rešavanje bilo čega u Upravnom postupku. Ipak, on dodaje da bi eventualno usvajanje tužbe Nove S značilo poništavanje svega što je do tada urađeno.

Ovo potvrđuje i advokat Stevan Pajović, koji takođe kaže da Upravni sud, jedini sud u zemlji koji nadzire zakonitost REM-a, može da utvrdi da je doneta nezakonita odluka, ukine je i vrati sve na ponovno odlučivanje.

„U slučaju da se utvrdi da je neka šteta načinjena, redovni sud može da u parničnom postupku dosudi naknadu štete“, dodaje on.

Na pitanje UNS-a da li bi, ukoliko bi REM raspisao novi konkurs za petu dozvolu za nacionalnu pokrivenost u toku trajanja postupka, usvajanje žalbe Nove S od strane Upravnog suda značilo i poništavanje novoraspisanog konkursa, Pajović kaže da ne bi, ali da bi to otvorilo REM podložnim za naknadu štete.

„Ako bi se utvrdilo da je naneo štetu time što je raspisao novi konkurs, a da prethodni nije sproveo do kraja, REM bi bio otvoren za naknadu štete koja bi mogla da bude milionska“, kaže Pajović.

On dodaje da je postupak raspisivanja konkursa kompleksan i da zahteva da se pre toga uradi analiza tržišta.

Inače, Nova S je tužila Regulatorno telo za elektronske medije (REM) zbog toga što odluka o dozvoli za nacionalnu pokrivenost nije dodeljena ni nakon isteka roka koji je predviđen Javnim pozivom raspisanim 9. avgusta 2022. godine.

U Javnom pozivu za izdavanje dozvole za nacionalnu pokrivenost navodi se da će REM odlučiti koja će televizija dobiti „petu frekvenciju“ „u roku od najkasnije 30 dana od dana objavljivanja liste svih podnosilaca prijava“, što je bilo 2. decembra 2022. godine.

Prethodno su, 7. septembra 2022. godine, Televizije N1 i Nova S objavile da su tužile REM nakon donošenja odluke da prve četiri dozvole dodeli televizijama Pink, Hepi, Prva i B92, zbog, kako su naveli, kršenja pravila postupka, neadekvatnog utvrđivanja činjeničnog stanja i pogrešne primene zakona. 

Ako Upravni sud, kako kaže Pajović, ukine odluku o prve četiri dozvole za nacionalnu pokrivenost, sve se vraća na početak i ove televizije gube dozvolu za nacionalnu pokrivenost. Zato je, dodaje, dobro sačekati epilog sporova.

Komentari (1)

ostavi komentar
pon

12.08.

2024.

Mosha [neregistrovani] u 12:48

5-ta nacionalna frekfenca

Ne razumem po kom pravu strana televizija koja se reemituje u Srbiji trazi NACIONALNU frekfencu. Pa sama rec kaze Nacionalnu ! Tu frekfencu treba da dobiju televizije koje su registrovane u Srbiji a ne strane televizije koje se reemituju ovde. Ako Nova S zeli nacionalnu frekfencu neka se prvo registruje u Srbiji.

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi