Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  UNS: Četvrtina lokalnih samouprava nije raspisala medijske konkurse; MIT: Pokrenućemo prekršajne postupke
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

01. 08. 2024.

Autor: K. Kovač Nastasić Izvor: UNS

UNS: Četvrtina lokalnih samouprava nije raspisala medijske konkurse; MIT: Pokrenućemo prekršajne postupke

Prema podacima Udruženja novinara Srbije (UNS), konkurse za projektno sufinansiranje projekata proizvodnje medijskih sadržaja iz oblasti javnog informisanja za ovu godinu nije raspisalo 45 od ukupno 167 lokalnih samouprava, iako je zakonski rok za raspisivanje konkursa bio 1. mart.

Ministarstvo informisanja i telekomunikacija (MIT) je na pitanja UNS-a odgovorilo da će u onim lokalnim samoupravama koje do sada nisu raspisale medijske konkurse, a nalaze se u statusu redovnog finansiranja, pokrenuti prekršajne postupke protiv odgovornih lica.

U 45 opština i gradova koje nisu raspisale konkurse, UNS je računao i 3 od 4 niške gradske opštine, kao i 15 od 17 beogradskih gradskih opština koje do sada nisu raspisale konkurs, što znači da bez gradskih opština još 27 lokalnih samouprava nije raspisalo medijske konkurse. 

Od 124 lokalne samouprave koje su do sada raspisale konkurse, po evidenciji UNS-a, njih 24 raspisalo je konkurs nakon zakonskog roka, odnosno nakon 1. marta 2024. godine.

MIT: Pokrenućemo prekršaje postupke

UNS je upitao Ministarstvo informisanja i telekomunikacija šta je preduzelo povodom činjenice da 45 lokalnih samouprava još uvek nije raspisalo medijske konkurse i hoće li povodom toga preduzeti mere.  UNS je takođe upitao i hoće li MIT nešto preduzeti zbog toga što je 24 opštine i gradova konkurs raspisalo nakon zakonskog roka.

MIT je najpre u odgovoru UNS-u podsetio da je početkom maja ove godine, po izboru Vlade, „sproveo analizu izvršavanja obaveze raspisivanja konkursa u oblasti javnog informisanja od strane jedinica lokalnih samouprava“ i tom prilikom konstatovalo da, od njih 156, zakonsku obavezu do tada nije izvršila 41 lokalna samouprava.

Ministarstvo je tim lokalnim samoupravama, navode, 14. maja 2024. godine uputilo dopise u kojima je „ukazalo kako na zakonsku obavezu raspisivanja konkursa, tako i na posledice usled postupanja protivno ovoj obavezi“.

Iz Ministarstva su podsetili da su krajem 2023. godine održani nacionalni, pokrajinski i izbori u jednom broju lokalnih samouprava te da se do dana kada im je Ministarstvo uputilo dopise jedan broj njih nalazio u statusu privremenog finansiranja.

Privremeno finansiranje, naveli su, pored ostalog, ne omogućava sprovođenje javnih konkursa u oblasti javnog informisanja.

Kako su istakli u odgovoru UNS-u, Ministarstvo je, uz iskazano razumevanje za poteškoće u kojima su se našle, pojedinim lokalnim samoupravama uputilo poziv na ispunjenje zakonske obaveze čim se za to stvore uslovi.

„Utvrđeno je da na dan 31. jula 2024. godine ukupno 27 lokalnih samouprava nije raspisalo konkurse za projektno sufinansiranje, kao i da se jedan broj njih i dalje nalazi u statusu privremenog finansiranja“, potvrdili su u Ministarstvu UNS-ove podatke.

Oni su naveli da će, imajući sve prethodno u vidu, Ministarstvo u potpunosti primeniti Zakon i pokrenuti prekršajne postupke protiv odgovornih lica u onim jedinicama lokalne samouprave koje do danas, iako se nalaze u statusu redovnog finansiranja, nisu izvršile svoje zakonske obaveze.

Šta kaže Zakon

Zakon o javnom informisanju i medijima (ZJIM) stupio na snagu 4. novembra prošle godine prvi put je predvideo obavezu lokalnih samouprava da raspišu konkurse za sufinansiranje medijskih projekata.

ZJIM propisuje da je rok za raspisivanje konkursa 1. mart tekuće godine.

Takođe, Zakon predviđa i kaznene odredbe za prekršaj za odgovorno lice u organu javne vlasti ako ne raspiše javni konkurs za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja, u iznosu od 50.000 do 150.000 dinara.

 

 

Komentari (1)

ostavi komentar
pet

09.08.

2024.

anonymous [neregistrovani] u 11:08

povećati kazne

Prilikom izmene Pravilnika, medijska koalicija treba da insistira da se iznosi kazni povećaju na recimo od 500000 do 1 500 000, samo na taj način će reagovati odgovorna lica u lokalnim samoupravama.

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi