Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  Slađani Zarić nagrada za novinarsku hrabrost „Milan Pantić“
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

05. 06. 2024.

Autor: A. N. Izvor: UNS

Slađani Zarić nagrada za novinarsku hrabrost „Milan Pantić“

Novinarka i urednica Radio-televizije Srbije (RTS) Slađana Zarić ovogodišnja je dobitnica nagrade za novinarsku hrabrost „Milan Pantić“, koju dodeljuju „Večernje novosti“.

U obrazloženju za nagradu žiri navodi da je Zarić svojom profesionalnošću dala izvanredan dopirnos novinarstvu.

„Dokumentarni filmovi koje kao TV autor, režiser i scenarista potpisuje Slađana Zarić, spadaju u red najgledanijih dokumentaraca u Srbiji. Njeno delo ne samo da doprinosi kvalitetu i kredibilitetu novinarstva u Srbiji, već i inspiriše mnoge da slede njen primer hrabrosti i posvećenosti istini“, piše u obrazloženju.

Žiri dodaje da je Zarić u dokumentarnim filmovima iznosila važne činjenice o stradanju Srba.

„U vreme opšte hajke na našu državu i narod, istinito iznošenje činjenica o stradanju Srba – postalo hrabrost ‘par excellence“, navodi se u obrazloženju.

Žiri koji je većinom glasova odlučio da nagrada pripadne Slađani Zarić činili su predsednik Udruženja novinara Srbije (UNS) Živojin Rakočević, predstavnik „Novog puta“ iz Jagodine Ljubiša Bata Vujić, porodica Pantić i redakcija „Novosti“. Predstavnik Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) nije glasao.

Inače, Slađana Zarić rođena je 1971. godine u Prištini. Godinama je autor i urednik dokumentarnih emisija u Informativnom programu Radio-televizije Srbije.

Slađani Zarić će nagrada biti uručena u utorak, 11. juna, na dan kada će biti održan pomen Milanu Pantiću i obeležene 23 godine od ubistva ovog jagodinskog novinara.

Podsetimo, Milan Pantić je bio poznati jagodinski novinar koji je pisao tesktove o spornim privatizacijama, koji su se posebno odnosili na cementaru Novi Popovac i Jagodinsku pivaru.  

Ubijen je 11. juna 2001. godine u ulazu zgrade u kojoj je živeo sa porodicom, nekoliko koraka od svog stana. Vraćao se iz prodavnice, kada je napadnut i udarcima u glavu usmrćen.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi