Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  Lokalne samouprave u prekršaju, mediji bez novca, a Ministarstvo informisanja i telekomunikacija nemo
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

10. 05. 2024.

Autor: K. Kovač Nastasić Izvor: UNS

Lokalne samouprave u prekršaju, mediji bez novca, a Ministarstvo informisanja i telekomunikacija nemo

Od 174 lokalne samouprave, konkurse za sufinanasiranje projekata proizvodnje medijskih sadržaja za 2024. godinu do 1. marta raspisalo je nešto više od trećine, svega 64, dok je njih čak 110 prekršilo Zakon o javnom informisanju i medijima.

Do danas, ovi konkursi, po evidenciji Udruženja novinara Srbije (UNS), raspisani su u 97 lokalnih samouprava.

Zakon o javnom informisanju i medijima (ZJIM) koji je stupio na snagu novembra prošle godine, propisao je obavezu lokalnih samouprava da raspišu konkurs za sufinansiranje projekata proizvodnje medijskih sadržaja u oblasti javnog informisanja do 1. marta tekuće godine.

ZJIM predviđa i kaznene odredbe za prekršaj za odgovorno lice u organu javne vlasti ako ne raspiše javni konkurs za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja, u iznosu od 50.000 do 150.000 dinara.

Na pitanje UNS-a postavljeno još krajem aprila, sada već bivšem ministru Mihailu Jovanoviću, šta će Ministarstvo informisanja i telekomunikacija uraditi povodom toga što više od stotinu jedinica lokalnih samouprava nije ispoštovalo Zakon, odgovor nismo dobili.  

Osim neraspisivanja konkursa, u prvoj godini sprovođenja projektnog sufinansiranja po novom ZJIM novinari i mediji svedoci su i nedopustive prakse u brojnim lokalnim samoupravama da za konkurse izdvajaju i do 10 puta manje novca nego prethodnih godina.

Kako se može zaključiti po njihovim budžetima, finansijsku podršku medijima nameravaju da pruže kroz „usluge po ugovoru“, izbegavajući tako da pri dodeli novca uvažavaju odluke Saveta za štampu i REM-a.

„Rokovi za raspisivanje konkursa su prošli, niko zbog kašnjenja nije odgovarao. To je jasna poruka da nema spremnosti za unapređenje sistema finansiranja medija, naprotiv. Izdvajanja za projektno sufinansiranje, umesto da se povećavaju, smanjuju se, a lokalnim i regionalnim medijima preti finansijsko i programsko pustošenje“, rekao je generalni sekretar UNS-a Nino Brajović.

Posle svega, dodaje Brajović, novinari i mediji nemaju razloga da veruju u obećanja vlasti da žele da unaprede njihov položaj.   

Podsetimo, UNS je i u Proglasu objavljenom 3. maja povodom Svetskog dana slobode medija zatražio od Ministarstva informisanja i telekomunikacija da kroz efikasan inspekcijski nadzor kontroliše da li lokalne samouprave poštuju obavezu i rokove raspisivanja konkursa za projektno sufinansiranje medija, kao i sprovođenje konkursne procedure.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi