Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  UNS saznaje: Napadnuti hrvatski državljani u Pančevu nisu novinari, već glumci
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

17. 04. 2024.

Autor: K. Kovač Nastasić Izvor: UNS

UNS saznaje: Napadnuti hrvatski državljani u Pančevu nisu novinari, već glumci

Četvorica državljana Hrvatske koji su fizički napadnuti u Pančevu 13. aprila ove godine nisu novinari, već, prema sopstvenim izjavama, glumci, rečeno je Udruženju novinara Srbije (UNS) u Policijskoj upravi u Pančevu.

Kako su pančevačkoj policiji naveli za UNS, „prilikom davanja izjave o događaju, napadnuti državljani Hrvatske izjavili su da su glumci, tako da PU Pančevo ne poseduje bilo kakve informacije o tome da se oni bave novinarskim poslom“.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je juče na otvaranju Sajma privrede u Mostaru da je razgovarao sa hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem i poručio da će napadači na, kako je naveo, hrvatske novinare u Pančevu biti kažnjeni, ako je vest istinita, pošto on nema takvu informaciju.

"Najpre, ne samo da to osuđujem, već će naši nadležni organi uraditi sve da procesuiraju one koji su tako nešto učinili – to je nedopustivo i tako nešto nigde kod nas ne sme da se događa, nigde u regionu", istakao je Vučić.

Podsetimo, četvorica mladića,  13. aprila, u toku noći, najpre su verbalno, na nacionalnoj osnovi, vređali četvoricu hrvatskih državljana u centru Pančeva, da bi ih nakon toga i fizički napali. Fizičke povrede zadobilo je i dvoje srpskih državljana koji su pokušali da pomognu napadnutima.  

Više javno tužilaštvo u Pančevu saopštilo je da su osumnjičeni saslušani „na okolnosti krivične prijave Policijske uprave u Pančevu podnesene zbog krivičnog dela izazivanje nacionalne, rasne i verske mržnje i netrpeljivosti“.

„Po predlogu tužilaštva da se svim osumnjičenima odredi pritvor, Viši sud u Pančevu je odredio pritvor osumnjičenom Ž.M. u trajanju do 30 dana zbog postojanja osobitih okolnosti koje ukazuju da će u kratkom vremenskom periodu ponoviti krivično delo. Tužilaštvo će u daljem toku dokaznih radnji ispitati svedoke događaja i obaviti potrebna veštačenja“, piše u saopštenju Tužilaštva.

Republika Hrvatska uputila je povodom ovog slučaja protestnu notu Srbiji.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi