Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  Komemoracija Radivoju Petroviću: Ostavio je trag u sportu, ali i sportskom novinarstvu
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

03. 04. 2024.

Autor: A. N. Izvor: UNS

Komemoracija Radivoju Petroviću: Ostavio je trag u sportu, ali i sportskom novinarstvu

Na komemoraciji novinaru Radivoju Petroviću održanoj danas u Udruženju novinara Srbije (UNS) njegove kolege i porodica istakli su da je Petrović ostavio veliki trag u sportskom novinarstvu, sportu i aktivnostima Kluba veterana, u kojima je pokazao preduzimljivost i brigu za dobrobit kolega.

Njegova supruga Nada Petrović rekla je da je bio svestran sportski novinar koji je pisao zapažene reportaže i intervjue.

„Godinama je u zajednici PTT-a, a nijedna Balkanijada nije prošla da on nije bio šef delegacije. Imamo dosta uspomena i fotografija priznanja koja je na međunarodnom planu dobijao. Bio je i dugogodišnji rukometni sudija“, navela je ona.

Sarađivao je i sa „Sportskim žurnalom“, a pokrenuo je, podseća Nada Petrović, i list „Odbojka“.

„U luksuznom izdanju ovaj list izlazio je tri godine“, rekla je ona.

U svet novinarstva Petrović je, kaže predsednik Kluba veterana UNS-a Petar Trajković, ušao 1971. godine, kada se zaposlio u redakciji Zajednice jugoslovenskih pošta, telegrafa i telefona – PTT Vesniku. Pisao je i za Politiku, gde je najpre bio dopisnik iz Pančeva, a zatim i sportski novinar.

Njegovo interesovanje za sport, rekao je Trajković, krenulo je u pančevačkoj gimnaziji, a kao junior osvojio je sa svojim timom zlatnu medalju u Vojvođanskoj košarkaškoj ligi. Izvanredne rezultate Petrović, kako je dodao, nije ostvarivao samo u sportu, već i u medijskim sadržajima koje je stvarao. Njegovi tekstovi su, rekao je Trajković, svojevrsno svedočenje o sportu, koje slikovito prikazuje kako su sportski događaji izgledali.

„Pratio je najveće sportske manifestacije i često je pisao tekstove koji su bili od izuzetnog značaja za jugoslovensko i srpsko novinarstvo. Kao dopisnik-izveštač, prvi je sa Olimpijade u Atini imao ekskluzivu o razbijanju sportske blokade naše zemlje“, podsetio je on.

Inače, Petrović je sarađivao je i sa „Ilustrovanom politikom“, a bio je i dopisnik slovenačkog lista „Delo“.

Član UNS-a bio je od 1987. godine, a njegov rad zapažen je i u Klubu veterana ovog udruženja.

„U našoj novinarskoj organizaciji Radivoj Petrović se aktivno zalagao za poštovanje Kodeksa novinara Srbije i Statuta UNS-a. Kao rukovodilac je vrlo aktivno predvodio novinare veterane. Radivojeve aktivnosti bile su od velike pomoći kolegama, a njima je ujedno i pokazao da je hrabar, preduzimljiv i prodoran aktivista, dosledan svojim stavovima“, rekao je Trajković.

Od Radivoja Petrovića kolege su, kako kaže član Kluba veterana i Rade Brajović, mogle da čuju ono što stimuliše originalnost i ljudskost.

„Imao je tihi glas i osmeh koji si morao da voliš. Za kolege je zračio jedinstvenom dobrotom“, dodao je on.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi