Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  Smrt u bratovoj jakni
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

02. 04. 2024.

Autor: Jelena S. Spasić Izvor: UNS

Dosije UNS-a o ubijenim i nestalim novinarima: Miloš Vulović, novinar Radio Ilidže poginuo je 30. januara 1993. u sarajevskom naselju Azići od gelera granate

Smrt u bratovoj jakni

Školovan kao fotoreporter postao je novinar, a kad je počeo rat određen je na radnu obavezu u Radio Ilidžu koja je formirana u tom drmatičnom vremenu.

Sudbina je htela da novinar Radio Ilidže iz Sarajeva Miloš Vulović pogine u jakni koju mu je veče pre dao rođeni brat da mu ne bude hladno dok izveštava o akciji koju je predvodio baš taj njegov brat. Bilo je to 30. januara 1993. u sarajevskom naselju Azići, vodila se borba srpskih i muslimanskih snaga za svaku kuću, pa i ulaz.

Školovanom fotografu koji je vremenom postao novinar, koban je bio geler granate ispaljene sa Sokolja. Presekao mu je trbušnu aortu. Spasa nije bilo. Imao je 40 leta. Na mestu je ostao mrtav i Živko Filipović, fotoreporter „Srpskog slova“ iz Ilidže i dopisnik TV Novi Sad, a teško je ranjen Vladimir Vukašinović, novinar TV Novi Sad (preminuo pre 10 godina). 

Mlađeg Miloševog brata sada nalazimo na sat vožnje od Beograda. Ljubazno nas prima u svoj dom, ali ne želi ime da mu pominjemo. Ostaće u ovoj pripovesti najmlađi od trojice Vulovića, koje izrodiše Petar i Gospava iz Gacka - brat.

 

- Miloš je rođen 24. decembra 1952, ali je upisan u knjige 2. januara 1953, što mu je i zvanični datum rođenja. Bio je srednji od nas trojice. Iz rodnog Gacka selimo se u Sarajevo '55, najpre u naselje Blažuj, pa na Ilidžu '64. Završio je osnovnu školu u Blažuju, a srednju za fotografa u Sarajevu. Zaposlio se u Famosu (Fabrika motora Sarajevo) kao fotoreporter. Tu se usavršavao i malo pomalo postao i novinar - priča brat za UNS.

Kratko je igrao košarku, valjda ponesen najstarijim od trojice Vulovća, koji je nosio dres Željezničara. Ali, voleo je lov i često išao s ocem po lovištima.

- Dobar čovek, krupan, 2,02m visok. Za razliku od nas dvojice, dobrica koja se retko rađa. O njegovoj dobroti ne mogu da pričam, ne bih je znao opisati. Takva poštenjačina. Sećam se, najstariji brat otišao da služi vojsku i ne javlja se. Dođem kući, Gospava nervozna, boli je glava: "Ne javlja se", a ja znam kakav je, neće da piše. I jedan dan velim Milošu: "Napiši neko pismo, stavi neki pečat". A on: "A joj, kako ću ja to". I ja na poslu napišem, u kovertu, pečat i kod majke: "Evo, došlo pismo". Ne dam joj ga u ruke, poznaće rukopis, nego čitam: "Dobro sam, zdravo sam, uskoro se vidimo."Prestade je i glava boleti, smiri se: "E, blago majci." Zaplaka se brat.

Oženio se Miloš '81, a sledeće godine dobio je ćerku, jedinicu. Život je išao ustaljenim tokom do nesrećne '92, kad rat stiže i u BiH.

- Najpre smo bili samoorganizovani građani koji su se borili za goli život. Čuvaš prag i glavu. Pošto nismo imali oficira, pobegli za Srbiju, bilo je: "Aj, organizuj to mlado". Miloš je već bio određen za radnu obavezu u Radio Ilidži, iako je bio pripadnik vojske.

 

Miloš Vulović bio je u Prvoj ilidžanskoj pešadijskoj brigadi koja je pripadala Sarajevsko-romanijskom korpusu Vojske Republike Srpske, pokazuju podaci koje smo dobili u Boračkoj organizaciji "Ilidžanski borac" iz Istočne Ilidže. Zona odgovornosti ove brigade bili su zapadni delovi Srpske opštine Ilidža.

- Početkom rata najstariji brat je otišao s vojskom u Miliće, tamo u Lukavicu, a nas dvojica smo ostali na Ilidži. Neđeljko Neđo Prstojević, predsednik Srpske opštine Ilidža i drugi kreću da se formira Radio Ilidža. Uspeli smo da nabavimo nekih delova, nešto su dobili od Vojske Jugoslavije. Tu je bio i Duško Oljača, preminuo je nedavno, novinar RTV Sarajevo. Dobar novinar. Napravimo radio u jednoj vikendici u selu Osijek na Ilidži. Montiramo antene, sve i profunkcioniše. Miloš je tu radio od starta - veli brat.

Mladen Kapor bio je ton-majstor na TV Sarajevo do rata. A onda ga je pozvao, zajedno sa Duškom Oljačom, pomenuti Prstojević.

- Nisam ga ni znao. Kad smo otišli kod njega, a bio je to 5. jun '92, on će kao da smo mala deca: "Vas dvojica imate zadatak da napravite radio". Kažem: "Gospodine predsedniče, znate li šta znači napraviti radio?" Pogleda me mrko: "Da znam ne bih tebe tražio" - priča za UNS Kapor.

- Našli su neku vikendicu u Osijeku, a nas naterali da tražimo opremu. Da su tražili cementa i pušku, našao bih, ali za radio stanicu?! Radili smo navrat nanos. Odem 1. avgusta kući, kad zove Duško: "Dolazi, sutra krećemo s programom!". Velim: "Duško, bolan kako ćemo? Kukavci sinji, nemamo ništa", a on: Onaj naredio: "Sutra krenite, pa ga prekosutra zatvorite"". A mi nemamo ni staklo između režije i programa. Kaže Duško: "Ići ćemo po vikendicama i skidati". Tako i bi, obiđemo vikendice, skinemo stakla i namestimo. "Puštaću ja", rekoh, "malo muzike, ti reci koju reč.". I krenusmo - veli Kapor.

 

- Ovde srpski Radio Ilidža - rekao je u etar Duško Oljača na Ilindan tog 2. avgusta '92, kada su mnogi došli u vikendicu u Osijeku.

 

- Od malena sam znao svu trojicu braće Vulovića. Miloš je došao na radio iz Famosa. Doneo taj dan i flašu viskija. Dok se emisije završila nigde viskija, sve popili. Dao mi je Miloš zidni sat za studio, onaj olimpijski, još je kod mene u stanu - priča Kapor.

Brat veli da je gledao da Miloš bude na neki način sklonjen u stranu.

- Vazda sam ga ružio: "Nemoj dolaziti", ali on je stalno išao za mnom po Sarajevu, našem delu. Mislio sam ako se gine, da bar jedan od nas ostane živ. Brzo su se uhodali, postali dobra radio stanica, koja je pokrivala i Vogošću, Ilijaš, Hadžiće, sav taj zapadni deo Sarajeva. A Miloš je sve moguće činio kako bi doprineo tome.

Brat s kojim razgovaramo imao je običaj da ne kazuje kad tačno i gde udara u akciju.

- Ilidža je bila probojna sa svih strana, nije se moglo ulicom šetati. I malo-pomalo čistili smo okolo da možemo živeti. Akciju za Otes (prigradsko naselje u Sarajevu), izvedenu početkom decembra '92, spremao sam tri meseca - kako je, kuda najbolje proći... I ušao sam u Otes glavnom ulicom, gde niko ne bi očekivao. Idem prvi, iza tenkisti. U neko doba okrenem se tenkisti: "Jesi li spreman, ako padnem, da me pregaziš i nastaviš dalje?" Stade, proguta knedlu: "Jesam". Okrećem se i vidim dvojica najboljih prijatelja Miša Šarenca i mog Miloša, plaču. Vičem: "Beži, šta ste se rasplakali". I ulazim - seća se.

Smrt je bila svakodnevica.

- Tad mi gine Mišo Šarenac. Popeo se na prugu da posmatra, jer smo organizovali oklopni voz i iz njega pucali. A odozgo su nas gađali granatom. Miša pogađa gelar, gine. A Miloš pored njega nije ni ogreban. To je bilo 4. decembra '92, čini mi se. Uzeli smo Otes tog dana. Kad se Mišu davalo 40 dana, Miloš je poginuo - priča brat.

Brat i danas pamti svaki detalj stradanja, kao da je juče bilo.

- Dolazimo do 29. januara '93. Stiže i Vukašinović, ganjao me da snimim emisiju, a ja na televiziju ne idem, jedva su me jednom naterali da gostujem na Radio Ilidži. I Milojka je s njima bila, novinarka, ne znam joj prezime. Odlučujem, krećem ujutru. U dva sata uvlačim vojsku i čekam svanuće. Privukao sam je na malo do kuća u kojima su bili muslimani. Uveče, vojska sva u bajti, odmara. Živeo sam iznad komande, te i ja odmaram, razmišljam o svemu i svačemu. Neko na vrata. Čudim se ko naslobodno ulazi. Kad Miloš, Vukašinović i Žika. Nose flašu rakije i pečenicu. A ja u ratu nisam pio i nikome nisam dao da pije. Zezam se s njima: "Šta je to?", a oni: "Aj nam reci kad i gde krećeš". "Ma daj, pustite me ljudi". Sedimo: "I ajde, ajde, ajde, daj da snimimo, daj da ovo, daj ono... "I dan-danas nije mi jasno što sam rekao. Uglavnom, da ih se kultarišem kažem: "Ujutru, u pola tri, budite ovde, pred komadom". I odoše.

U vreme koje im je naznačio, sva trojica su bila tu. 

- Na Milošu neka jakna, učinilo mi se da mu je hladno, vičem mu: "Idi gore, nađi onu moju debelu jaknu, pa obuci". Zima, januar. Ode i obuče je. Interventna jedinica uvek je bila pozadi, u slučaju da negde zaglibimo, da uskoči. Okrećem se, Ćenta je bio njen komandir: "Vidi Ćenta, evo ti ih i ne daj im da se odvajaju od tebe. U kući gde smo se dogovorili, čekajte naredbe. Ne daj bože da mu se šta desi - zgrabi, drži, nema puštanja. Ti si mi odgovoran". Nije znao da kaže „r“, pa će ovako: "Javane, nemoj majke ti, to mi činiti“.

Uglavnom, veli, njih trojica su došla dole, na rezervni položaj.

- A mi smo krenuli. Borba. Azići. U neko doba smo osvojili, ušli u klin, desno i levo kuće. Njih trojica ostali. Izašao sam, bili smo u jednoj kući. Sa Sokolja nas ko na dlanu vide. Ovi do mene, s desne strane zapeli, ne mogu jako da udaraju iz kuće. Zovnem preko motorole tenkistu Kovača, bio je blizu njih trojice: "Izađi! Kad izađeš, pravo, videćeš kuću sa dva bora". Moji viču: "Pa možda i u onoj, i u ovoj kući imaju borovi!". Zezam se crveni krov, a na svakoj je crveni. Neko reče: "Još samo reci da crveni krov gađa" – i sad se nasmeja dok priča, pa nastavi:

- Dok sam objašnjavao tenkista kaže: "Shvatio sam, vidim koja je kuća, iz nje bije vatra prema nama". A njih trojica istrčala iz kuće, Vukašinović da snimi kako tenk dejstvuje. Tu je mala ograda, stoji na niskom zidu, coklu, visokom svega desetak centimetara. Miloš je bio uz jednu pušnicu od betonskih blokova. I dok je tenk izašao, drž gore-dole, ovi sa Sokolja su gađali granatom "šezdesetkom". I kako je pala, granata je udarila u to cokle i raspršila se. Žika pogine na licu mesta, Vukašinovića podere, a Milošu je otkinut prst na desnoj ruci, imao je prostrelnu ranu na levoj nadlaktici i ranu kroz stomak. Geler mu je probio trbušnu aortu. Taj jedan geler bio je smrtonosan. Išao sam posle na lice mesta, sve je ocrtano gelerima na zidu pušnice, osim dela gde je on stajao, ostale su njegove konture.

Vukašinovića su zbrinuli u bolnici "Žice" u Blažuju, pa prebacili na VMA u Beograd.

- Tri meseca je ležao go, sav je iscepan, ali je preživeo. Išao sam u Beograd da ga posetim.

Ali, nije odmah znao da mu je brat nastradao.  

- Vidim - dole panika. Od mesta na kom sam bio do kuće gde se to desilo je čistina 20-30, možda i 50 metara. Dolazi transporter, spada mu gusenica. Odjednom niko neće da mi se javi. Zovem Radivoja Jovića (sad već pokojnog), neće da se javi. Nadam se da je Miloš u najgorem slučaju ranjen. Hirurg dr Miodrag Lazić imao je moju motorolu vazda: "Lazo, gde si", kaže: "U bolnici, čekam". Velim: "Budi spreman", mislio sam da ako njemu dođe živ u ruke, ostaće živ. To je takav doktor bio da je zaslužio da Republika Srpska svoje Sarajevo ne zove Sarajevo, nego Lazićevo. I više od toga. Lazić je svašta doživeo sa mnom, i metak kroz auto, i puzenja iz auta, negde je napisao i da mu je najteže bilo kad mu je poginuo brat najboljeg prijatelja, misleći na mene - priča najmlađi Vulović.

Pokazuje fotografiju sa jednog rođendana, u pauzi borbi... Dr Lazić peva, a Miloš sedi pored.

 

- U jednom momentu vidim Ćentu, ko gazela, preskače ograde. I već znam da je Miloš. Samo sam nazvao na motorolu i rekao: "Nemojte izazivati veću tragediju. To je što je. Polako. Smirite". Idem prema njima. Posle mi kažu, toga se ne sećam, da sam išao maltene polako, po čistini i da je 10-15 granata palo oko mene. I nijedna me nije ni ogrebala. Ali, mokro, otopio se sneg, pa upadale "šezdesetke" i nisu eksplodirale - priča brat.

Kad je došao do mesta pogibije, Miloša nigde nije video.

- Svi beže od mene. Ne javlja mi se Obrad Popadić (poginuo kasnije), načelnik štaba, nema mi ni zamenika Mršića, nestao mi na vezi. I vičem: "Pogledaj, za isti dan dva čoveka mi nestaše, najdraža". A Mršić i ja od detinjstva zajedno, u izviđačima. On meni bio načelnik izviđača, a ja u vojsci njemu komandant. Ko me je vozio, ne sećam se više. Dovoze me do bolnice "Žice". Tamo dr Laza, na hodniku konstatuje Miloševu smrt.

 

I Mladen Kapor se seća dana pogibije.

- Dođe jednog dana Vukašinović, kolega iz Novog Sada, a Miloš i Žika krenu na Otes (naselje tik uz Aziće, prim. nov.) s njim. Branili smo im Duško i ja: "Nemojte, bolan. Pustite, žestoke se borbe vode." Ali pošli da Vukašinoviću pokažu. Kad su mi oko 10 ujutru javili da su nastradali, nisam mogao doći sebi. Pošalješ ih na teren da urade prilog i ne vrate se. Pošto smo Duško i ja bili najodgovorniji u radiju, osećali smo se vrlo ružno - veli Kapor.

Smrt je konstatovana, ništa se više nije moglo uraditi. Sad je trebalo javiti bratu, roditeljima.

- Sa najstarijim bratom ne mogu stupiti u kontakt, posle su ga nekako našli preko generalštaba. Nazovem odmah, odavno već pokojnog, Ristu Đogu: "Nemojte da javljate u vestima". Naložim da prvo jave u Gatačku brigadu, u Hercegovački korpus, te da ode neko da kaže roditeljima. Dogovorili smo se da im do tri popodne jave, pa da u vestima u tri objave da je poginuo novinar. Međutim, otac i majka do tri ništa nisu znali. Čuli su na radiju. A neko od meštana je čuo ranije i došao da im javi baš kad su i sami slušali na radiju.

Sahrana treba da bude u Gacku, do koga se ne može lako doći.

- Dolazi popodne Ratko Mladić: "Mali, šta hoćeš?". Velim: "Neću ništa. Sahraniću ga u Gacku". Sa njim bio pilot helikoptera Mršić, koji kaže: "Mogu se helikopterom provući negde oko Jabuke, to je između Goražda i Foče", pošto treba 24 sata putovati do Gacka. I šta, kako? Opasnost je kuda izaći iz Sarajeva. Iznad Vogošće je Poljina, tu muslimani gađaju put. Malim kolima i nekako proći, mada je svaki dan tu poneko ranjavan, ali kamionom. Međutim, kad te goni moraš ići i gotovo. I ujutru kreće kamion "sto desetka". Ne idemo zajedno nas dvojica braće, opet razmišljaš o svemu, još i dvojica nas živih da ne stradamo. Ne sećam se ko je prvi prošao, uglavnom smo prošli obojica.

Ilidža, Vogošća, Mokro, Sokolac, Han Pijesak, Milići, Vlasenica, Šekovići, dolaze do Zvornika.

- Tu je bila prva neprijatnost. Iako je najavljeno da će proći sanduk u "sto desetki", pope se carinik, malo je falilo da ga ubijem, hoće da ga otvara. A još nemamo ni pravog sanduka. Stolarska radionica sanduk skovala od dasaka. I hoće da ga otvori: "Možda švercuješ oružje". Ipak nije, slučajno se tu našao i načelnik policije, pa sredimo. Sneg zavali, led, minus 300 čini ti se. Okrenuli smo na Užice, pa Bajina Bašta, Zlatibor, Podgorica, Nikšić, Bileća i u Gacko smo stigli sutradan ujutru, oko devet sati. Taj dan, dan sahrane, sunce greje, pod šatrom sofra. Sahranjen je u selu Medanići, u porodičnoj grobnici. Kasnije smo ga premestili tu pored i napravili spomenik po majčinoj želji. Tamo nam je i otac sahranjen. Majka je još živa, odavno prešla devedesetu, ovde je kod mene - kazuje brat. 

 

Medalju zasluga za narod dobio je posthumno, 25 godina posle smrti. Potpisao ju je predsednik Republike Srpske, te 2018. Milorad Dodik.

Trideset jednu godinu kasnije ime Miloša Vulovića je na svega nekoliko spiskova ubijenih novinara sa šturim podacima. U Dosijeu UNS-a o novinarima i medijskim radnicima srpskih medija ubijenim i otetim od 1991. navedeno je gde je i kada poginuo zajedno sa Živkom Filipovićem, kao i kada su rođeni, dok ga OEBS stavlja na listu ubijenih novinara, navodeći da je ubistvo nerešeno. Komitet za zaštitu novinara navodi, što je preneto i na stranici UNHCR, da su "Miloš Vulović, novinar srpskog radija i Živko Filipović, fotoreporter 'Srpskog Slova' ubijeni tokom sukoba između snaga bosanske vlade i pobunjenih bosanskih Srba na Ilidži, sarajevskom predgrađu koje kontrolišu pobunjeni bosanski Srbi". I to je sve. Do sada.

Komentari (1)

ostavi komentar
uto

02.04.

2024.

mlađo Mlađo a [neregistrovani] u 20:39

Miloš

Dobri moj Miloš , bog dušu da mu prosti i primi u carstvo nebesko . počivaj u miru , prijatelju !

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi