Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  Sa niške radionice UNS-a o autorskim pravima: Novinari i fotoreporteri da pokažu kolegijalnost i međusobno razumevanje
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

27. 12. 2023.

Autor: A. Ničić Izvor: UNS

Sa niške radionice UNS-a o autorskim pravima: Novinari i fotoreporteri da pokažu kolegijalnost i međusobno razumevanje

Novinari, poput fotoreportera, treba da pokažu solidarnost i izbore se za adekvatne naknade za neovlašćeno korišćenje medijskih sadržaja koje su proizveli, ali i da sami shvate važnost poštovanja autorskih prava kolega, rekao je advokat Dušan Popović na radionici o autorskim pravima koje je UNS juče organizovao na Filozofskom fakultetu u Nišu, a sa njim su bili saglasni i ostali učesnici.

Autorsko delo je, po Zakonu o autorskom i srodnim pravima, kako su rekli advokati Uroš Nedeljković i Dušan Popović, duhovna tvorevina, izražena u određenoj formi, koja iziskuje trud, originalnost i kreativnost. 

Advokat Nedeljković objasnio je da sama objava na internet portalu štiti autorsko delo i da autor na taj način pokazuje da je delo njegova originalna tvorevina. Zaštita autorstva je, kako je naveo, pravo, a ne obaveza. To znači da novinar koji primeti da je neko neovlašćeno preuzeo sadržaj koji je kreirao ima pravo da podnese tužbu, ali ne i obavezu da to učini.

Sud, kako su dodali, kao originalnu autorsku tvorevinu ne tretira vest i izveštaj, te se na ove žanrove primenjuje „suspenzija imovinskih autorskih prava“. Razlog za to je, kako je dodao Popović, činjenica da autor deljenjem informacije nije pokazao svoj autorski pečat.

Ovo se, kako je rekao Popović, ne odnosi na foto vest. Fotoreporteri su se, kako je dodao Popović, izborili da se svaka fotografija koju je kreirao čovek tretira kao originalna autorska tvorevina – bez obzira na njen sadržaj.

Novinarka KRIK-a Marija Vučić, inače autorka serije tekstova o posledicama neovlašćenog preuzimanja fotografija, ukazala je nelogičnosti koje ovakva odluka sa sobom nosi.

"Zbog čega je fotografija flaše sa stola originalna autorska tvorevina, a izveštaj sa događaja nije? Zašto se na oba ne primenjuje suspenzija autorskih prava?", upitala je Vučić.

Dodala je da su često mediji neovlašćeno preuzimali veliki deo tekstova koje je pisala. Dešavalo se, kako je rekla, i da kolege prisvajaju njene ideje, sagovornike i način na koji je konstruisala tekst.

Navela je i da mnogi fotoreporteri ne uzimaju u obzir posledice koje tužbe donose malim medijima i neprofitnim organizacijama. Dodala je da ovakve tužbe mogu uzrokovati gašenje ovih medija.

"Nikada neću razumeti argument fotoreportera da mediji koji kradu i treba da se ugase. Jednostavno smatram da nije fer", dodala je.

Navela je ipak i da su novinari danas oprezniji kada je u pitanju preuzimanje fotografija nego ranije. Kolegama je savetovala da i kada preuzimaju fotografije sa besplatnih servisa budu oprezni i urade tzv. reverse search, odnosno da pretragom fotografije na Guglu utvrde da li je preuzeta sa Shutterstock-a, koji nije besplatan, i distribuirana na servise koji su besplatni.

 

Često joj, kako je rekla, traženje fotografija kojima bi ilustrovala tekst uzima više vremena od pisanja teksta.

Fotoreporter Goran Sivački rekao je da novinari već pre pisanja teksta treba da razmišljaju o fotografijama jer je, po njegovom mišljenju, bolje da tekst ne napišu nego da plate nadoknadu koja iznosi više od 1.000 evra. Dao je savet kolegama da nikako ne preuzimaju fotografije sa društvenih mreža, čak i kada piše da je dozvoljeno preuzimanje, jer ih je mogla objaviti osoba koja nije zaista njihov autor.

Dodao je da fotoreporteri uglavnom izbegavaju da tuže male medije, ali da je važno prevenirati kršenje autorskih prava. Rekao je da fotoreporteri novinarima lokalnih medija često daju dozvole za objavljivanje fotografija i da je neophodno samo da ih pitaju. Novinari, kako je naveo, često to odbijaju, zanemarivši sav trud koji stoji iza kreiranja fotografije.

Novinarka Dragana Kocić navela je da su mediji neovlašćeno preuzimali i fotografije, ali i tekstualni sadržaj koji je kreirala. Mediji su, dodala je, preuzimali većinski deo tekstova koje je pisala bez navođenja izvora.

"Samo čekam da moja redakcija kaže: 'Zašto bismo te plaćali kad neko može da uzme za džabe tvoj tekst. Uzimaćemo i mi besplatno tako'. Zbog toga mnogi studenti novinarstva razmišljaju koliko će im biti teško da nađu posao. Zašto bi redakcije zaposlile i nekog mladog novinara kao dopisnika kada mogu da kradu sadržaj koji sam kreirala ja ili neka moja koleginica?", upitala je ona.

O neovlašćenom preuzimanju tekstova govorila je i glavna urednica Studentskog dnevnog lista (SDL) Anđela Jeremić, koja je prisutne predavače pitala kako da reaguje zbog toga što su mnoge redakcije neovlašćeno preuzimale intervju koji je novinarka ovog lista radila sa poznatim glumcem. Da stvar bude gora, kako je rekla, intervju je ovim medijima poslao upravo intervjuisani glumac.

Iako sporovi kod ovakvih slučajeva, kako je rekao advokat Popović, nisu česti, redakcija SDL-a imala bi pravo da traži naknadu štete.

UNS je nakon radionice pitao studente kako štite svoja i poštuju tuđa autorska prava.

Video: UNS

_______________________________________________________________________

Komentari (3)

ostavi komentar
sub

30.12.

2023.

anonymous [neregistrovani] u 20:17

Re:

Pričajte šta hoćete. Marija je ukazala na stvari koje su stvarno nelogične, ne samo svakom novinaru, već i gotovo svakom čoveku. Zašto se obezvređuje novinarski tekst? Marija je glas novinara ovde i odlična je!

Odgovori
sre

27.12.

2023.

Zale [neregistrovani] u 21:10

!

Ova "novinarka" Marija Vučić morala bi da ode na ozbiljnu doobuku, s obzirom na pitanje i "nelogičnost" ("zašto je fotografija flaše sa stola autorsko delo, a izveštaj sa događaja nije") i konstataciju da "kolege često preuzimaju njene ideje, sagovornike i način na koji je konstruisala tekst".
Nije ona kriva što nešto ne zna i ne razume. Odgovorni su oni koji na ovakve skupove pozivaju takve učesnike, a ne ljude koji bi mogli da objasne i rastumače stvari, da nauče prisutne, da im otvore oči, da im pomognu da shvate...

Odgovori
sre

27.12.

2023.

Srđan Ilić Gremlin [neregistrovani] u 13:30

Autorska prava

Zakon precizno definiše da je fotografija autorsko delo.

Međutim, nekim medijima i "medijima" se to ne sviđa, jer bi vlasnici želeli da im medij radi bez dinara ulaganja u fotografiju (agencije, fotoreporteri, foto-oprema, serveri i softveri za arhivanje fotografija, regulisana autorska prava)

Sudovi prilično blagonaklono presuđuju u slučajevima medija-povratnika koji imaju na desetine tužbi za kršenje autorskih prava, jer im to predstavlja biznis model, pa "ako prođe prođe".
Pojedini "mediji" se čak hvale da imaju poseban budžet za "krađu fotografija".

Cenjena koleginica iz Krik-a bi trebala da razume da je krađa krađa, bila ona od strane prosjaka ili milionera (malog ili velikog medija) kršenje zakona, i da se tako i tretira i sankcioniše.

Nema tu "jeste fer, ili nije fer" - zakon MORA da bude isti za sve i to je ključ da se u medijima, a i šire nešto promeni, da se uspostavi vladavina prava, a samim tim i tržište fotografije.

Zašto bi tačno fotoreporteri "uzimali u obzir posledice koje tužbe donose malim medijima" ako ti mediji svesno i sistematski krše zakon Republike Srbije, a nekima to prelazi u praksu i biznis model ???

Jel to cenjena koleginice da aboliramo krađu i kršenje zakona, ako je u pitanju "mali medij" ???

Takođe, postoje mali "mediji" bez tate i mame: neregistrovni u APR, bez imovine, računa u banci, pravnog lica - oni recimo neometano kradu jer znaju da autori nemaju od čega da naplate štetu.

Naravno, svaki privredni subjekat, a to su i svi mediji treba da bude odgovoran za svoje finansijsko poslovanje, pa ako nedomaćinski i nesavesno posluje kršeći zakon može i da ode u stečaj i ugasi se - baš ništa sporno.

Najčistiji primer je gašenje portala "E-novine" koji bukvalno nije imao regulisana autorska prava ni za jednu fotografiju na sajtu - shodno tome, tužbe su ih oterale u zasluženi stečaj i zatvaranje.

Kolege novinari takođe treba da se zajednički bore za zaštitu svojih autorskih prava, ali ta borba je duga, teška, i skupa - a ne da produbljuju jaz sa fotoreporterima koji su sastavni deo svakog medija, a koji su se do sada u priličnoj meri izborili za zaštitu svojih autorkih prava.Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi