Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  Podkasti "Relativizacija" i "Lokomotiva" trajno uklonjeni sa Jutjuba, glavni urednik portala RT Balkan Vrzić: Nismo dobili nikakvo obrazloženje
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

14. 11. 2023.

Autor: A. N. Izvor: UNS

Podkasti "Relativizacija" i "Lokomotiva" trajno uklonjeni sa Jutjuba, glavni urednik portala RT Balkan Vrzić: Nismo dobili nikakvo obrazloženje

Jutjub je danas ugasio kanale "Relativizacija" i "Lokomotiva" kojima je upravljala medijska kuća RT Balkan. Iako posle gašenja Jutjub kanala korisnici obično dobijaju imejl u kojem se navodi razlog ukidanja kanala, glavni urednik portala RT Balkan Nikola Vrzić kaže za sajt Udruženja novinara Srbije (UNS) da RT Balkan nije dobio nikakvo obrazloženje od ove kompanije.

Dosad je, kaže Vrzić, medijskoj kući RT Balkan ugašeno sedam Jutjub kanala, a razloge gašenja nikada nisu dobili.

"Letos je ukinut i kanal koji sam ja vodio -  'Mojih pet minuta'. Jutjub kanali se gase bez bilo kakvog obrazloženja i bilo kakvog upozorenja. Rečeno nam je da je trebalo da uslede bar tri upozorenja pre ukidanja Jutjub kanala, ali nijedno nismo dobili. Od nadležnih, nepoznatih osoba koje nisu sa srpskog govornog područja, dobijamo odgovore da je proces u toku. Koji proces? Ko ga vodi? To mi sve liči na Kafkin proces", dodaje Vrzić.

Kao potencijalne razloge zbog kojih određeni kanal može biti ugašen, Jutjub navodi kršenje smernica zajednice u koje se ubrajaju teške zloupotrebe, govor mržnje, lažno predstavljanje ili pak nepoštovanje autorskih prava.

Vrzić, međutim, smatra da su razlozi za uklanjanje sadržaja geopolitički i da nemaju veze sa kršenjem standarda Jutujub zajednice.

"Jesu to privatne kompanije, ali se očekuje da zadrže minimum profesionalizma. Džejms Rubin, bivši portparol Madlen Olbrajt, zadužen za borbu protiv, kako kažu, ruskog malignog uticaja na Balkanu, tražio je da se onemogući rad našoj redakciji. Mislim da je ovim Jutjub postupio po toj vrsti naloga", istakao je on.

U prilog tome, kako ističe, ide činjeica da su ukinuti i kanali koji nemaju veze sa politikom, ali imaju veze sa medijskom kućom RT Balkan, poput kanala "Saveti za vozače".

Inače, iako je Jutjub ugasio kanal i uklonio sav sadržaj povezan sa podkastom "Lokomotiva", kompanija Meta to nije učinila, te su isečci iz ovog podkasta još uvek dostupni na Instagramu.

Komentari (1)

ostavi komentar
sre

15.11.

2023.

Божидар Анђелковић [neregistrovani] u 14:12

Малигнитет

Ретко објављујем своје коментаре на Јутјубу. Сматрам, боље да сам себе укинем, него да ме они укидају.

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi