Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  Kako dosadašnji rad dnevnog lista „Informer“ može uticati na program istoimene televizije
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

25. 05. 2023.

Autor: A. Ničić Izvor: UNS

Kako dosadašnji rad dnevnog lista „Informer“ može uticati na program istoimene televizije

Dozvola za televizijsko emitovanje koju je Televiziji Informer dodelilo Regulatorno telo za elektronske medije pokrenula je pitanje da li REM treba da odlučuje na osnovu prethodnog postupanja medija ili da žmuri na prethodno kršenje etičkih normi da bi svima dao novu šansu.

Intervju sa serijskim silovateljem kojim se evociraju detalji zločina objavljen je prošle godine u štampanom, onlajn izdanju i Jutjub kanalu „Informera“.

Udruženje novinara Srbije (UNS) objavljivanje ovog intervjua ocenilo je kao retraumatizovanje žrtava i svih žena koje su pretrpele neki oblik nasilja, a Savet za štampu je odlučio da su prekršena četiri poglavlja Kodeksa novinara Srbije uz konstataciju da bi se uz dublju analizu moglo utvrditi kršenje svakog poglavlja.

Ovo nije jedini put da je Informer prekršio Kodeks. Kako se navodi u izveštaju Saveta za štampu, u periodu od 1. oktobra 2022. do 31. januara 2023. list Informer je imao 512 prekršaja.

Insajder tim doo koji izdaje dnevni list Informer od 2012. godine dobio je juče od REM-a i dozvolu za emitovanje televizijskog programa. Nameće se pitanje – hoće li se ovakvo kršenje profesionalnih standarda preliti i na televiziju koja bi trebalo uskoro da krene  sa radom?

Članica Saveta REM-a Judita Popović rekla je za sajt UNS-a da prilikom izdavanja dozvole treba imati u vidu predistoriju kandidata i prethodno poštovanje etičkih normi.

„Normalno je, etički i racionalno da se ceni postupanje podnosioca zahteva u pogledu poštovanja propisa, profesionalnih i etičkih standarda.  Kod javnog konkursa se po zakonu i pravilniku obavezno uzima u obzir i predistorija kandidata u pogledu pružanja medijskih usluga, a ne i kod dozvola na osnovu zahteva. U slučaju Informera mimoići kriterijume kao što su poštovanje propisa, profesionalnih i etičkih standarda je blagorečeno, nemoralno“, rekla je Popović.

Sa njom nije saglasan zamenik predsednika Saveta REM-a Milorad Vukašinović koji za sajt UNS-a kaže da ne treba mešati pojmove štampanih i elektronskih medija, kao i da nema razloga da se neko ko još nije ni počeo sa emitovanjem programa eliminiše u startu.

„To ko je kršio Kodeks u pisanim medijima, kao što znate, nije stvar REM-a. Mi se bavimo regulacijom u elektronskim medijima“, dodao je Vukašinović.

Na pitanje UNS-a šta bi bilo da je intervju sa serijskim silovateljem koji je ukolnjen sa portala Inforemera emitovan i na televiziji uživo, Vukašinović je rekao da bi verovatno izrekli odgovrajuću meru.

„To je jedna hipotetička mogućnost. Da je išao intervju uživo, da se to stvarno desilo i da je stvar nadležnosti regulatora, mi bismo svakako reagovali po prijavi, odnosno, naša Služba za nadzor i analizu programa bi to identifikovala i mi bismo verovatno izrekli odgovarajuću meru. Međutim, mi govorimo o pružaocu medijske usluge koji ne emituje program“, dodao je.

Da o dodeli dozvole za televizijsko emitovanje ne treba odlučivati na osnovu sadržaja štampanih medija smatra i članica Saveta REM-a Višnja Aranđelović.

„Nemamo prava da o dodeli dozvole za TV odlučujemo na osnovu sadržaja i etike štampanih medija i njihovih urednika. Mislim da tako treba i da ostane. Ja sam prošle godine relativno mirne savesti glasala da Nova S dobije dozvolu za nacionalno emitovanje, a da sam uzela u obzir tabloid koji u Srbiji izlazi pod istim nazivom verovatno ne bi dobili moj glas“, rekla je Aranđelović za sajt UNS-a. 

Da li je Vučićević predao programski elaborat i ko je imao uvid u programske namere Televizije Informer

Svi sagovornici iz Saveta REM-a potvrdili su da je Insajder tim koji izdaje Informer predao programski elaborat.

„Laž je da Informer TV nije predao elaborat. Niko bez elaborata ne bi mogao da dobije dozvolu, pa ni Informer. O ovoj dozvoli odlučivali smo na osnovu istih pravila i principa kao i u slučaju televizija Kurir, Blic, Insajder…“, rekla je Višnja Aranđelović.

Vukašinović je dodao da je programski elaborat predat stručnoj službi, koja je utvrdila da su ispunili formalne uskove.

Da je Insajder tim predao elaborat, potvrdila je i članica Saveta REM-a Judita Popović za koju su u medijima pisali da je rekla da to nije učinjeno.

„Novinari su me pogrešno razumeli, elaborat sam dobila samo ja, jer sam ga tražila a nije ga bilo u materijalu za dopunu dnevnog reda, pravo pitanje je za ostale članove saveta na osnovu čega su glasali a da nisu elaborat dobili niti pročitali“, istakla je Popović.

UNS je Milorada Vukašinovića i pitao kako je izgledao programski elaborat Televizije Informer, na šta je on rekao da Savet REM-a ima poverenje u procenu stručne službe.

„Naša stručna služba u koju mi imamo poverenje je pogledala elaborat i nije našla nikakvih posebnih zamerki“, istakao je Vukašinović.

Ostavka kao predlog za neistomišljenike?

Judita Popović rekla je za Cenzolovku da su na jučerašnjoj sednici od nje neki članovi Saveta REM-a tražili da podnese ostavku pošto se usprotivila dodeljivanju dozvole TV Informer.

Vukašinović je istakao da joj to nije direktno predložio već da je napravio paralelu sa profesorom Filozofskog fakulteta Slobodanom Cvejićem koji je posle nepunih 11 meseci provedenih u Regulatornom telu za elektronske medije rešio da podnese ostavku.

„Posle njenog nekorektnog odnosa i ponašanja prema ostalim članovima REM-a, Juditi sam se obratio i naveo slučaj profesora Cvejića koji je takođe svojevremeno bio član Saveta REM-a. Onog trenutka kada je procenio da ne može da kroz rad Saveta REM-a ostvari određene ideje, postupio je vrlo moralno i podneo ostavku“, dodao je.

Istakao je da nije pokrenuta nikakva formalna procedura za isključivanje Popović iz Saveta REM-a, ali da bi bilo moralno da se odluči. Posebno je skrenuo pažnju na to što Judita Popović javno iznosi detalje iz njihovih internih razgovora i radnih sastanaka.

„Ne razumem koja je pozicija da sedite u Savetu REM-a i primate sasvim solidnu apanažu i da se pridružujete onima koji beksrupulozno i bezobzirno napadaju članove Saveta REM-a. Rekao sam da smatram da bi bilo moralno da se odluči. To nije pitanje za mene već za koleginicu. To što koleginica naše interne razgovore, radne sastanke i naše priče uz kafu iznosi u medije to je njen problem i njeno viđenje profesionalizma“, rekao je.

Judita Popović ipak kaže za sajt UNS-a da joj dok nije pokrenuto pitanje o izdavanju dozvole Informer televiziji niko direktno nije predložio da podnese ostavku.

Televizija „Informer“ trebalo bi da krene sa radom uskoro. Gledanost televizije mogla bi da bude visoka kao tiraž istoimenih novina za koji je njihov vlasnik Dragan Vučićević više puta rekao da je najveći. Ako uz to i sadržaj bude sličan onom u štampanom i onlajn izdanju ovog dnevnog lista, upitno je kako će se REM odnositi prema prekršajima.

Komentari (1)

ostavi komentar
sub

27.05.

2023.

Milan Djokic [neregistrovani] u 19:24

Podrška za Juditu

Puna podrška za Juditu Popović. Ne treba da da otkaz. Ako im se ona ne sviđa ne moraju da je gledaju i neka oni daju otkaz. Ona je tu da se bori protiv zla i stopostotna podrška od mene za nju. I treba da se bori što više može. Oni će nju da "savetuju" da da otkat. Tugo jesenja. Što kaže onaj u filmu "I tak'i da se bore protiv Nemaca? Protiv onak'e sile?
To treba da ode, a ne ona. I otići će. Ima ko se bori protiv njih i videćemo na kraju ko vozi auto a ko otvara kapiju. Ako su pošteni neka se ne boje, a ako nisu...
Biće jednog dana kao što je bilo 1951. godine kada su se Italija i Jugoslavija imali sukob oko Trsta. Presednik SAD-a poručio je da se smirimo i da će poslati 800.000 vojnika, a Josip Broz mobilisao 2.000.000 ljudi i kazao "dođite, čekamo vas".
Doći će te i vi iz S Rema na crtu, samo teško da ćete pobediti. I šta ćete posle?

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi