Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  Održan Sajam aleksinačkih medija
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

23. 03. 2023.

Autor: A. Ničić Izvor: UNS

Održan Sajam aleksinačkih medija

Sajam aleksinačkih medija, u organizaciji Centra za regionalni razvoj „DARSˮ i Kluba novinara Aleksinac Udruženja novinara Srbije (UNS), održan je danas prvi put u Domu omladine u Aleksincu.

O medijima u Aleksincu i njihovoj ulozi u predstavljanju problema lokalne samouprave, ali i važnih događaja i turističkih potencijala govorili su osnivač glavni i odgovorni urednik "Radio Aleksinca" i mesečnika "Novosti juga" Ninoslav Miljković, predsednik Opštine Aleksinac Dalibor Radičević i novinarka televizije Bosforus Gordana Gojković.

Ninoslav Miljković rekao je da mladim novinarima sa kojima radi uvek govori da je novinarstvo podjednako lep i težak posao. Dodao je da je u pitanju zanat koji se stiče praksom, ali da je za njega neophodno i opšte obrazovanje.

O važnosti saradnje medija i lokalnih samouprava govorio je predsednik Opštine Aleksinac Dalibor Radičević.

"Drago nam je što imamo dobru saradnju sa svim medijima koji gravitraju Opštini Aleksinac. Bitno je da javnost zna sve o onome što se dešava u lokalnoj samoupravi, a ujedno da i mi saznamo šta građani očekuju u narednom periodu", rekao je Radičević.

Za doprionos lokalnom novinarstvu danas su nagrade Kluba novinara Aleksinca i DARS-a uručili predstavnici UNS-a.

Generalni sekretar UNS-a Nino Brajović uručio je Zlatna pera novinarima Radio Aleksinca Milanu Vlajiću i Vlasti Ceniću. Vlajić je, kako se navodi u obrazloženju, profesionalizam pokazao prilikom izveštavanja u kriznim situacijama poput poplava i pandemije, dok je Cenić učinio da aleksinačko novinarstvo bude vidljivo u zemlji i svetu.

Za doprinos novinarstvu i razvoju novinarske organizacije, Zlatnu povelju UNS-a je prošle godine dobio Ninoslav Miljković, a generalni sekretar UNS-a je i njemu danas simbolično uručio deo nagrade – Zlatni prsten.

Nino Brajović je prilikom uručenja Zlatnog prstena Miljkoviću rekao da finansijska održivost za lokalne medije nije nimalo lak zadatak.

"UNS u fokusu ima novinarstvo u lokalnim sredinama, jer se novinari tamo suočavaju sa većim problemima nego oni koji rade u metropoli.  U metropoli je mnogo institucija, državnih firmi, novca. Tu su problemi novinara drugačiji. Teže je napraviti i održati kvalitetan medij u lokalnoj sredini", rekao je Brajović.

Miljković je istakao da je za nagradu zaslužna redakcija Al presa - ljudi koji će ga naslediti i nastaviti njegovim stopama, kada ode u penziju.

Ličnostima koje su informisale lokalni čitalački auditorijum i učinile da događaji u Aleksincu budu vidljivi u zemlji i svetu zahvalnice je uručio predsednik Izvršnog odbora UNS-a Slobodan Radičević.

Nagrada za afirmaciju kulture u aleksinačkim medijima uručena je Gordani Gojković iz RTV Bosforus, koja je prilikom uručenja rekla da sebe smatra "kulturnom gerilom" u Aleksincu.

"Nadam se da ćemo nastaviti sa uspešnim radom i ostvariti viziju koju je imao osnivač ove televizije - moj suprug. On je bio i urednik, snimatelj i montažer. Moj zadatak je bio da nastavim gde je on stao sa istim entuzijazmom i voljom. Dokaz je nagrada za doprinos kulturi. Trudiću se da Aleksinac vidi cela Srbija", istakla je pre uručenja nagrade, prilikom predstavljanja Bosforusa.

Novinarski, ali i društveni rad u lokalnoj zajednici fotoreportera Al presa Stefana Živkovića takođe je danas nagrađen zahvalnicom. Živković je nagradu posvetio ocu, ali i kolegama od kojih, kako je rekao, uči zanat.

Za fotografije, ali i video-priloge, kojima je, kako se navodi u obrazloženju, stekao poštovanje javnosti u Sokobanji zahvalnicu je dobio Kristijan Đorđević.

Na današnjem sajmu medija nije zaboravljeno ni građansko novinarstvo, za koje je žiri istakao da je tekovina savremenog doba značajna za publiku. Nagrada za građansko novinarstvo uručena je novinaru portala Aleksinac.net Saši Gidri Markoviću, koji stvaranjem multimedijalnog sadržaja prikazuje život u Aleksincu. Marković je rekao da ova medijska kuća najviše pažnje posvećuje kreiranju kratkih video snimaka za Tik Tok. Ove reportaže, rekao je, pravljene su tako da privuku pažnju mlađe publike koja više voli kraće sadržaje.

Pored novinarstva, danas je nagrađen i PR, a zahvalnicu je dobila Aleksandra Nikolić, koja je, prema obrazloženju žirija, doprinela promovisanju gradskih aktivnosti na društvenim mrežama i zvaničnoj internet stranici Opštine Aleksinac.

Tročlani žiri koji je odlučivao o nagradama činili su Ninoslav Miljković, kao i višegodišnji saradnik u lokalnim i regionalnim medijima Mića Milivojević i nekadašnji novinar JP "Reč radnika" Miloš Paović.

Miljković je govorio i o hronologiji osnivanja lokalnih medijskih kuća poput Aleksinačkih novosti, Agro presa, Ars Videa, Radio Aleksnica, Soko presa, onlajn izdanja Al presa i mnogih drugih. Bilo je i reči o izdavačkoj delatnosti Al presa, kao i o knjigama "Znameniti Srbi iz Aleksinca" i "Lice bez šminke" koje su objavljene u izdanju Centra za kulturu Aleksinca.  U ovim knjigama su objavljeni značajni tekstovi poput poslednjeg intervjua sa Predragom Ejdusom.

U holu Doma kulture bili su postavljeni i štandovi na kojima su medijske kuće predstavile svoj rad. 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi