Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  Dragoljubu Simonoviću povećana kazna na pet godina zatvora
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

20. 03. 2023.

Autor: A. Ničić Izvor: UNS

Dragoljubu Simonoviću povećana kazna na pet godina zatvora

Zbog paljenja kuće novinara portala Žig info Milana Jovanovića, Drugi osnovni sud je prvostepenom presudom, u ponovljenom postupku, osudio bivšeg predsednika Opštine Grocka Dragoljuba Simonovića na pet godina, Vladimira Mihailovića na četiri, Igora Novakovića na tri godine i šest meseci, a Aleksandra Marinkovića na četiri godine i šest meseci zatvora.

„Očekujem da ova presuda bude poučna za sve one koji su ušli u svet politike, a došli su iz sveta kriminala. Novinari mogu sutra slobodnije da rade svoj posao, pogotovo mladi. Dobili smo bitku ali rat nismo još. Pišite slobodno, radite, mislite svojom glavom“, rekao je Milan Jovanović ispred Palate pravde, a nakon presude čuo se aplauz njegovog kolege iz Žig infa.

Bivši predsednik Opštine Grocka Dragoljub Simonović je ovom presudom osućen na devet meseci dužu zatvorsku kaznu nego prvom prvostepenom presudom koju je Apelacioni sud ukinuo. Prvom prvostepenom presudom Simonović je bio osuđen na na četiri godine i tri meseca zatvora.  

Tužilac Predrag Milovanović rekao je da je zadovoljan zbog toga što su kazne strože u ponovljenom postupku, ali da je očekivao da kazne budu još strože.

„Lično sam zadovoljan presudom, a kao profesionalac nisam. Tražio sam da kazne budu strože nego što su danas izrečene, pri čemu podsećam javnost da su u prethodnom procesu kazne bile blaže nego danas i zbog toga sam zadovoljan. Nadam se da će biti doneta pravosnažna presuda. Poslednja reč je na Apelacionom sudu koji treba da odluči da li će da prihvati žalbu odbrane“, rekao je Milovanović. 

 

Za Simonovića je sud kao otežavajuću okolnost imao u vidu činjenicu da je za vreme izvršenja krivičnog dela bio visoki funkcioner, od koga se očekuje da trpi kritike, a ne da iskoristi svoj položaj za podstrekivanje drugih da zapale imovinu Jovanoviću i tako ga „opomenu“  da prestane da istražuje.

U presudi se navodi da su u obzir uzeti i motivi i da je Simonović, nezadovoljan zbog toga što je Jovanović više godina istraživao njegov rad, podstrekao okrivljenog Vladimira Mihailovića da pronađe nekog ko bi Jovanoviću zapalio automobil, parkiran u garaži kuće u kojoj živi. Novac bi, kako se obrazlaže, dao mesec dana po obavljenom poslu.

Imajući u vidu činjenicu da je supruga Mihailovića bila zaposlena u Opštini Grocka, njen položaj je mogao zavisiti od Simonovića, tadašnjeg predsednika ove opštine.

Mihailović se, kako je navedeno u presudi, našao sa Novakovićem, rekao mu da ima posao za njega jer mu je Simonović tražio da se zapali automobil Jovanoviću. Novaković je, prema presudi Drugog osnovnog suda, našao Marinkovića, koji je okrivljen da je kasnije i počinio ovo krivično delo.

Marinković se tereti, da je, 12. decembra u oko tri sata posle ponoći,  bacio Molotovljev koktel u prednji deo garaže. Prethodno je ciglom polomio prozor garaže kako bi ušao unutra.  Automobil je goreo, a plamen se proširio u prizemlje kuće, gde je Jovanović u tom trenutku spavao. Njegova supruga Jela Deljanin je rekla da je pronašla supruga koji se zbog požara gušio i pomogla mu.

Marinkoviću se za ovo krivično delo sudi u odsustvu jer je u bekstvu od 2020. godine.

Drugi osnovni sud je usvojio i odobrio predlog odbrane da se rok za žalbu produži od osam na 16 dana.

Ovo je druga prvostepena presuda za okrivljene. Prvu, kojom su svi optuženi takođe bili osuđeni na zatvorske kazne, Apelacioni sud  je pre dve godine ukinuo. Tada je naloženo da se suđenje ponovi.

Advokat okrivljenog: Marinković nije imao nameru da ugrozi život Milana Jovanovića i Jele Deljanin

Advokat Marinkovića, koji je danas pre izricanja presude dao izjavu sudu, ostao je pri završnoj reči koju je dao pre donošenja prve prvostepene presude. Na današnjem ročištu izneo je primedbe u vezi sa posledicama koje su Marinkoviću stavljene na teret.

Rekao je "da se videlo da Jovanoviću nisu načinjene teške telesne povrede" i dodao da to umanjuje težinu krivičnog dela.

Advokat ovog okrivljenog dodao je da se radi o nehatu jer je Marinković hteo da ugrozi imovinu manjeg obima, a uništena je imovina veće razmere - kuća Jovanovića. Istakao je da bi Marinković direktno zapalio kuću Jovanovića da je namera bila da se ugrozi njegova sigurnost i uništi njegova kuća.

Iako su posledice trpele dve osobe - Jovanović i njegova supruga, Marinković je, kaže njegov advokat, imao nameru da ugrozi deo imovine jedne osobe -  Jovanovića, a ne život ovog bračnog para.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi