Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  Rada Komazec dobitnica nagrade Tesline naučne fondacije
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

10. 01. 2023.

Autor: Slavica Đukić Izvor: Jedinstvo/UNS

Rada Komazec dobitnica nagrade Tesline naučne fondacije

Međunarodni Upravni odbor Tesline naučne fondacije iz Sjedinjenih Američkih Država odlučio je da novinarku i direktoricu „Jedinstva” – Panorama, Radu Komazec, nagradi kao istaknutog predstavnika novinarske profesije i očuvanje Teslinog duha.

Novinarka Komazec  na  jedinstven način  opisuje život i rad Nikole Tesle od potoka Vaganca,  gde se Tesla igrao kao dečak,  do slapova Nijagare u SAD. Opisujući kraške ličke zaravni, reke ponornice, podnožje Velebita, rodnu kuću i hram Sv. Apostola Petra  i Pavla, školovanje i naučni Teslin  rad,  na sveobuhvatan  i emotivan način opisuje život i rad Srbina koji je osvetlio svet.

Toliko je verodostojno dočarala Teslin zavičaj  i napravila korelaciju sa njegovim pronalascima i genijalnošću, koji vuku korene  sa ličkih proplanaka,  da osećamo da smo tu, da živimo u Teslino vreme i sa Teslom. Njegov skromni, asketski život i rad na dobrobit čovečanstva i mira Komazec  poredi sa hrišćanskim vrlinama  koje je najveći  Srbin imao. Pored prepoznatljivog, briljantnog stila  naše novinarke prisutno je i odlično   poznavanje istorije  i  uopšte  lika i dela   Nikole Tesle.  Izuzetan dugogodišnji rad  u cilju promocije  istine te očuvanja srpske kulture, jezika i pisma na Kosovu i Metohiji  novinarke Rade Komazec ,  zaslužno  je krunisan  Teslinom nagradom.  

Pozivnica je stigla  na  njenu adresu,  a dodela nagrada je 14. januara u hotelu „Njujorker” u Njujorku,  gde je Tesla proveo poslednje dane svoga života.  Predviđeno je održavanje Svečane akademije  povodom obeležavanja  80 godina  sećanja na velikana  koji je osvetlio čovečanstvo, američkog naučnika srpskog porekla Nikole Tesle. Ceremoniji obeležavanja  jubilarne godišnjice  između ostalih će prisustvovati: Mark Alezi,  direktor Teslinog naučnog centra u  Vordenklifu na Long Ajlendu,  gradonačelnik Njujorka  Erik Adams,  Mark Sajfer, Teslin biograf,  predstavnici gradova  Bafalo i Nijagara,  Džek Dimić, Mila Jovović, zvaničnici Republike Srbije  i drugi.   Šta za nju  znači  prestižna nagrada  „Tesla spirit award”  novinarka Komazec  navodi:

„Ne postoji čovek na planeti  koji  ne bi poželeo da primi nagradu koja nosi Teslino ime.  Tesla je bio kosmopolita, njegovi pronalasci pripadaju  čovečanstvu, ali   su samo  Srbi Teslin narod.  Rođena sam  par desetina kilometara od mesta rođenja Nikole Tesle i prilikom svakog odlaska u Smiljane , zaista,  osetim Teslin duh. Tako da  ova nagrada za mene ima posebno značenje.

"Srećna sam i  počastvovana.  Hvala Upravnom odboru Tesline naučne fondacije i svima koji su  smatrali da  moj rad zaslužuje ovu veliku nagradu.  Verujem da bi se čitaoci „Jedinstva”, kolege novinari, moji saradnici u oblasti izdavaštva, kao i ljudi koji me poznaju saglasili sa odlukom Upravnog odbora Tesline naučne fondacije.  To je ono što me raduje.  Radiću i dalje odgovorno, marljivo i posvećeno u interesu  javnosti i društva" , rekla je novinarka i direktorica „Jedinstva“ – Panorama,   Rada  Komazec.

Inače, Teslina naučna fondacija postoji od  2010. godine u srpskoj dijaspori u SAD. Nikola Lončar je  predsednik fondacije, a počasni  predsednik je David Vujić, poslednji od legendarnih  „Serbo 7”, projekta  Apolo 11  američke svemirske agencije NASA , čiji je jedan od osnivača bio i Mihailo Pupin, uz Teslu najznačajniji srpski naučnik koji je živeo i radio u Sjedinjenim Američkim  Državama.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi