Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  Savet za štampu: Srpski telegraf, Pećinačke novine i Glas Zapadne Srbije jesu, Alo nije prekršio Kodeks novinara Srbije
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

31. 12. 2022.

Autor: A. Ničić Izvor: UNS

Savet za štampu: Srpski telegraf, Pećinačke novine i Glas Zapadne Srbije jesu, Alo nije prekršio Kodeks novinara Srbije

Komisija za žalbe Saveta za štampu je jednoglasno utvrdila da Srpski telegraf, Pećinačke novine i Glas Zapadne Srbije jesu, a da Alo nije prekršio Kodeks novinara Srbije.



Članovi Komisije za žalbe su odlučili da su u tekstovima štampanog i onlajn izdanja Srpskog telegrafa u kojima se pominju narodni poslanik Radomir Lazović i njegov otac prekršene tačke poglavlja istinitost izveštavanja, nezavisnost od pritisaka i odgovornost novinara.

Lazović se žalio na tekst koji je objavljen na naslovnici dnevnog lista Srpski telegraf, kao i na sadržaj koji je sutradan objavljen u njegovom onlajn izdanju Republika, u kojem je on predstavljen kao deo krimnalne organizacije Veljka Belivuka, kome se sudi za niz ubistava. 

Ovaj narodni poslanik je poslao demanti, ali ga redakcija Srpskog telegrafa nije objavila sa obrazloženjem da je u spornom tekstu reč o mišljenju, a ne o činjenicama i da se ne može objaviti demanti na nešto o čemu je bilo reči u skupštinskoj raspravi.

Lazović je žalbu Savetu za štampu uputio i na tekst u kome se navodi da je "njegov otac silovao Amerikanku". Ovaj tekst je, kako ističe, usmeren na to da ga uvredi objavljivanjem neproverene informacije dobijene od anonimnog izvora, a dodaje da je u njemu pogrešno navedeno i ime njegovog oca. U žalbi je dodao da ne postoji javni interes za objavljivanje ove informacije.

Predstavnica Lokal presa u Komisiji za žalbe Nadežda Budimović rekla je da je ovaj tekst primer kako se ne sme raditi u novinarstvu i kako se zloupotrebljava posedovanje medija i mogućnost da se javnom rečju utiče na građane.

Komisija za žalbe jednoglasno je odlučila da su Pećinačke novine prekršile tačke poglavlja odgovornost novinara Kodeksa novinara Srbije zbog odbijanja da objave demanti Demokratske stranke na saopštenje Srpske napredne stranke u kojem se pominju Demokratska stranka i poljoprivrednici ove opštine. Žalbu je podneo predsednik Opštinskog odbora Demokratske Stranke u Pećincima Nikola Mašić. Kako je naveo Mašić, u tekstu je objavljeno nekoliko neistina, te je Demokratska stranka od urednice ovog mesečnika Svetlane Velimirović tražila da se demanti objavi u narednom broju na istom mestu na kome je objavljeno i saopšetnje, ali to nije učinjeno.

Velimirović je u odgovoru Savetu za štampu navela da demanti koji je dostavljen nije ispunio zakonske uslove, jer u njemu nisu navedeni pun naziv i sedište podnosioca predstavke (Demokratske stranke). Dodala je da čak i u slučaju da je sve bilo urađeno u skladu sa Zakonom, ona nije bila u obavezi da objavi demanti, jer je sadržao informaciju o izgradnji škola dok su Demokrate bile na vlasti, što ona ne smatra tačnim.

"Koleginica je rekla da ne oseća profesionalnu obavezu da objavi demanti zato što kao dugogodišnji novinar zna da ono što su napisali u vezi sa školama nije istina. Ukoliko je to zaista tako, ovo je prilika da, ako sebe nazivaju profesionalnim medijem, istraže i obrade tu temu, a da prethodno objave demanti", rekla je predstavnica Udruženja novinara Srbije (UNS) u Komisiji za žalbe Olivera Milošević.

Ova žalba je, prema rečima predstavnice Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) u Komisiji za žalbe Tamare Skroze važna jer se, kako kaže, često suočavamo sa objavljivanjem saopštenja jedne strane i izostavljanjem stava druge strane.

"Ako sve svedemo na proste činioce, ovo je kršenje Kodeksa jer se objavljuje saopštenje jedne stranke, a da se ne objavljuje saopštenje druge stranke. Ovo se regularno dešava", rekla je Skroza, dodavši da se saopštenje jedino ne objavljuje ako je u pitanju povreda ljudskih prava, što ovde nije bio slučaj.

Odbijanje da se objavi demanti bi, kaže predstavnik Asocijacije medija u Komisiji za žalbe Bojan Cvejić, bilo opravdano, kada bi se u njemu uz odgovor na tekst, neopravdano vređale grupacije ili pojedinci. Ovde se, kako ističe, to nije desilo i u demantiju, po njegovom mišljenju, nema ničeg uvredljivog.

Komisija za žalbe odlučila je jednoglasno i da je Glas Zapadne Srbije u tekstu "Da nije smešno, bilo bi žalosno - Čačanke doživele da ih predvodi Pavle Jelesiljević" prekršio tačku Kodeksa o etici i kulturi javne reči koja pripada poglavlju odgovornost novinara.

Žalio se upravo aktivista Pavle Jelesiljević, koji je naveo da su u tekstu na ovom portalu objavljene brojne neistine i glasine o tome da je preuzeo vajber grupu, kao i uvredljivi komentari. Jelesiljević je istakao da mu nije pružena prilika da to demantuje.

Iz ovog portala su saopštili da nisu dobili Jelesiljevićev odgovor i da ga je on mogao poslati na drugu imejl adresu ili pozvati ih telefonom. Dodali su i da su navodi o Vajber grupi istiniti. Naveli su i da tekst ima obe strane jer su objavili video gde, kako kažu, Jelesiljević potvrđuje da je preuzeo Vajber grupu.

Iz Glasa Zapadne Srbije su nakon žalbe želeli da objave odgovor, ali je Jelesiljević odbio jer je smatrao da je rok za demanti istekao.

U komentarima je, kako su naveli, nejasno kome su uvrede upućene. Sa ovom konstatacijom se nisu usaglasili članovi Komisije za žalbe. Cvejić je istakao da smatra da je upravo zbog uvredljivih komentara koji još uvek nisu ukljonjeni Kodeks nedvosmisleno prekršen. Sa ovom konstatacijom bila je saglasna i Milošević.

"Da je postojala želja da se bilo šta promeni, dosad bi komentari bili uklonjeni", rekla je.

Komisija za žalbe odlučila je jednoglasno i da redakcija portala Alo nije prekršila Kodeks jer je objavila snimak čoveka koji je komentarisao Svetsko prvenstvo u fudbalu.

Darko Gedžić žalio se zbog toga što ga je novinar portala Alo snimio, ne rekavši mu da će ovaj razgovor biti objavljen na Jutjub kanalu ove medijske kuće. Dodao je i da je zamolio redakciju da ukloni video-snimak zbog problema koje bi mogao imati na poslu, ali da to nije učinjeno.

Iz redakcije Alo su u odgovoru naveli da se iz snimka vidi kako je sagovornik sam prišao i da mu je bilo jasno će biti snimljen, kao i da će ono što govori negde biti objavljeno.

"Ako neko stoji sa kamerom i ti mu priđeš i hoćeš da daš izjavu pred kamerom, logično je da će novinar zaključiti da si dobrovoljac. Ne vidim zašto bismo konstatovali da je ovde Kodeks prekršio novinar koji je snimio nekog ko mu je prišao sa namerom da bude snimljen", rekla je predstavnica javnosti u Komisiji za žalbe Vida Petrović Škero, sa kojom su saglasni bili svi članovi Komisije za žalbe.

Video: Jutjub kanal Saveta za štampu

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi