Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  Za pet opština u Srbiji i dalje ne važi Zakon o javnom informisanju i medijima
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

10. 06. 2022.

Autor: A. Momčilović Izvor: UNS

Za pet opština u Srbiji i dalje ne važi Zakon o javnom informisanju i medijima

Opštine Rača, Gadžin Han, Sjenica, Lapovo i Bosilegrad nisu raspisale nijedan konkurs za sufinansiranje medijskih projekata od kada je donet Zakon o javnom informisanju i medijima 2015. godine.

Prema ovom zakonu i Pravilniku o sufinansiranju projekata za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja propisano je da Republika Srbija, autonomne pokrajine i jedince lokalne samouprave izdvajaju iz budžeta deo sredstava za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja.

Kako je istakla, pomoćnica ministra za informisanje i medije Slavica Trifunović, Zakon o javnom informisanju i medijima ne propisuje sankciju zbog nepoštovanja obaveze raspisivanja konkursa, ali ukoliko Ministarstvo kulture i informisanja dođe do saznanja da određene loklane samouprave nisu raspisale konkurs, obaveštava ih da su dužne da postupaju u skladu sa Zakonom i raspišu konkurs.

„Ministarstvo kulture i informisanja je u neposrednom kontaktu sa lokalnim samoupravama i redovno ukazuje na obavezu raspisivanja konkursa, odnosno doslednu primenu Zakona o javnom informisanju i medijima“, izjavila je Trifunović.

Ona je UNS- u objasnila  da se Pravilnikom o sufinansiranju projekata za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja bliže uređuje sufinansiranje projekata za ostvarivanje javnog interesa i propisuje obrazc za prijavljivanje za projektno sufinansiranje.

„Imajući ovo u vidu planirano je da se izmenama i dopunama Zakona o javnom informisanju i medijima predvide određene mere, odnosno da se predvide mehanizmi kojima bi se sankcionisalo ponašanje onih lokalnih samopurava koje ne postupaju u skladu sa Zakonom, odnosno ne poštuju obavezu raspisivanja konkursa“, rekla je Trifunović.

Ove opštine su potvrdile UNS- u da od 2015. godine nisu izdvajale sredstva za sufinansiranje medijskih projekata.

Za opštinu Bosilegrad, po rečima predsednika Nacionalnog saveta bugarske nacionalne manjine i zamenika predsednika opštine Bosilegrad Stefana Stojkova u Bosilegradu  postoje dva medija „Nova radio – televizija Bosilegrad“ koja sada emituje program samo na radiju i dvonedeljni list na bugarskom jeziku „Novo bratstvo“i dodao da ove medije finansira Nacionalni savet bugarske nacionalne manjine.

Sekretar opštinskog veća u opštini Sjenica Adnan Ciljević je odgovorio  UNS- u da opština Sjenica takođe nije raspisivala javni poziv za sufinansiranje projekata u oblasti javnog informisanja i dodao da je već šesti mesec u godina i  do kraja godine neće raspisati konkurs.

Jedna od opština koja je prvi put prošle godine raspisala konkurs je Batočina.

Prema rečima predsednika opštine Batočina Zdravka Mladenovića 25. oktobra prošle godine je opštinsko veće opštine Batočina raspisalo Javni poziv za učešće na Konkursu za sufinansiranje projekata u oblasti javnog informisanja u vrednosti od 2, 6 miliona dinara.

„Ovo je prvi javni poziv iz ove oblasti koji je naša opština raspisala i želja nam je bila da on bude sprovedem u svemu prema propisima, kao i da sredstva koja njime budu opredeljena budu značajna onim podnosiocima projekata koji se prijave“, rekao je Mladenović.

On je UNS – u objasnio da je njihova opština jedna od manjih i da imaju samo dva registrovana medija, a to su razlozi što je prvi javni poziv iz oblasti sufinansiranja javnog informisanja raspisan tek prošle godine.

„Budžetom opštine Batočina za 2022. godinu planirana su sredstva za sufinansiranje javnog informisanja, tako da će opština Batočina i ove godine raspisati javni poziv koji će biti oglašen na način predviđen propisima“ izjavio je Mladenović.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi