Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  Zašto je važno da zaposleni uzimaju i čuvaju obračun zarade?
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

01. 06. 2022.

Autor: M. Pavković Izvor: UNS

Akcija UNS: Novinar si, medijski radnik, koliko radnog staža imaš?

Zašto je važno da zaposleni uzimaju i čuvaju obračun zarade?

Zaposleni u medijima u Srbiji neretko se suočavaju sa različitim problemima kada je u pitanju regulisanje radnog staža. Mnogima je penzija pod velikim znakom pitanja jer su bili honorarni saradnici godinama ili im poslodavci nisu uplaćivali doprinose, odnosno imaju „rupe“ u stažu koje često otkriju tek kad završe radni vek

Udruženje novinara Srbije (UNS) je pokrenulo akciju „Novinar si, medijski radnik, koliko radnog staža imaš?“, koja je naišla na izuzetan odjek kod kolega. U saradnji sa Republičkim fondom za penzijsko i invalidsko osiguranje (Fond PIO), u okviru projekta koji je podržala Evropska federacija novinara (EFJ), nastojaćemo da rešimo određene dileme, pišemo o konkretnim slučajevima i podstičemo novinare i medijske radnike da već sada provere koliko regulisanog radnog staža imaju.

Obračun zarade na uvid

Veoma je važno da zaposleni u medijima poznaju svoja prava iz radnog odnosa, pre svega da redovno uzimaju od poslodavca obračun zarade. Ukoliko vam poslodavac do sada nije davao obračun „na ruke“, zahtevajte da to čini jer to je obaveza poslodavca i pravo zaposlenog. Bez tog dokumenta vi zapravo i ne znate kako vam je obračunata plata i na osnovu nje doprinosi.

Šta obračun zarade mora da sadrži?

* Osnovne podatke o poslodavcu i zaposlenom, period na koji se odnosi obračun, iznos zarade (bruto i neto iznos), datum dospelosti.

* Podatke koji su potrebni za obračun zarade kao i za obračun poreza i doprinosa za obavezno socijalno osiguranje.

Na osnovu obračuna, zaposleni ima precizan uvid o ukupnom broju radnih sati koje je ostvario u mesecu, o časovima rada tokom praznika, noćnog rada i prekovremenog, kao i broj radnih sati za koje ostvaruje pravo na zaradu po različitim osnovama (godišnji odmor, bolovanje i ostalo). Osim toga tu se upisuje i broj radnih sati za koje ne prima naknadu (neplaćeno odsustsvo, izostanci).

- Zakonska dužnost svakog poslodavca je da zaposlenom prilikom svake isplate zarade i naknade dostavi obračun. U elektronskoj formi obračun može dostaviti samo ako je zarada isplaćena u celosti. Poslodavac je u obavezi da dostavi obračun čak i tokom meseca za koji eventualno nije isplaćena zarada, a u tom slučaju je dužan da navede razloge zbog kojih nije isplaćena naknada. Rok za dostavljanje obračuna zarade je najkasnije do kraja meseca za primanja od prethodnog meseca.

Zaposleni ima pravo da pred sudom osporava zakonitost obračuna. Obračun zarade je izvršna isprava što znači da se na osnovu nje može tražiti prinudno izvršenje u skladu sa odredbama Zakona o izvršenju i obezbeđenju, pod uslovom da obračun sadrži sve elemente propisane Pravilnikom i da je protekao rok u kome je zarada trebalo da bude isplaćena odnosno da je nastupila dospelost i da je zaposleni dobio obračun zarade - objašnjava advokat Gordana Konstantinović iz UNS-a.

Koje su pravne posledice za poslodavca koji zaposlenima ne dostavi „platni listić“?

- Predviđena je novčana kazna za prekršaj poslodavca sa svojstvima pravnog lica od 800.000 do 2.000.000 dinara, dok je za odgovorno lice u preduzeću odnosno zastupnika pravnog lica iznos od 50.000 do 150.000 dinara. Poslodavac preduzetnik se kažnjava 300.000 do 500.000 dinara. Poslodavac je dužan i da vodi mesečnu evidenciju o zaradama zaposlenih – naglašava Konstantinović.

Poslodavac je, kaže advokat UNS-a, dužan da vodi evidenciju zarade i naknade zarade.

Ugovor o radu

Da li imate kod sebe primerak svog Ugovora o radu? Zvuči neverovatno, ali zaposleni u medijima neretko ne znaju šta su potpisali prilikom sklapanja Ugovora o radu jer nisu čitali sadržaj ili su žurili, ili nisu ni dobili svoj primerak od poslodavca. Naročito su neobavešteni o sadržaju aneksa ugovora pokazalo se u praksu advokata UNS-a kojima se obraćaju novinari i medijski radnici kada imaju radno-pravni problem.

- Problem sa kojima se susrećemo je i to što zaposleni nemaju kod sebe svoj Ugovor o radu, a prilikom sklapanja ugovora sa poslodavcem, zaposleni mora da dobije svoj primerak, kao i sve anekse koji su kasnije zaključeni. Ovo je veoma važno jer često zaposleni ne znaju ni šta su potpisali, kažu da nisu ni pročitali ili se ne sećaju šta je tačno pisalo, a ne mogu ni da provere budući da nemaju kod sebe primerak. Kada se obrate poslodavcu ili pravnoj službi u vezi sa tim, ponekad se iznenade da su uz ugovor potpisali i anekse na koje uopšte nisu obratili pažnju i ne znaju šta sadrži – ističe advokat Konstantinović.

 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi