Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  Novac od novinarskih nagrada UNS-a dobitnici dali za obnovu kuće Milana Jovanovića, bistu Lazara Vučkovića i oslikavanje crkve u Orahovcu
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

29. 04. 2022.

Autor: D. Bjelica Izvor: UNS

Novac od novinarskih nagrada UNS-a dobitnici dali za obnovu kuće Milana Jovanovića, bistu Lazara Vučkovića i oslikavanje crkve u Orahovcu

Nagrade koje Udruženje novinara Srbije (UNS) dodeljuje novinarima nemaju uvek novčani deo, ali novac koji su nagrađeni Veljko Lalić, Živojin Rakočević i Olivera Radić dobili za dobro novinarstvo, poslužio je da se ostvare i druga dobra dela.

Glavni urednik „Nedeljnika“ Veljko Lalić, koji je 2018. godine dobio nagradu „Aleksandar Tijanić“,  posetio je saradnika portala „Žig info“ Milana Jovanovića neposredno pošto mu je zapaljena kuća i dao mu novac od nagrade - 2 000 evra u dinarskoj protivvrednosti.

Na Jovanovićevu imovinu je 12. decembra 2018. godine, oko 3 sata izjutra, dok su supruga Jela i on spavali, bačen Molotovljev koktel. Izgoreli su garaža, automobil i kuća.

Dan posle, 13. decembra, UNS je objavio da je Lalić dobitnik nagrade, a on rekao da će novac pokloniti novinaru iz Vrčina.

"Novinarima u malim sredinama mnogo je teže da rade svoj posao nego nama u mejnstrim medijima. Još pamtimo slučaj mog dragog kolege Milana Pantića iz `Večernjih novosti`, čije ubice i dalje nisu pronađene, i ja se nadam da se to više nikad neće ponoviti u Srbiji, iako smo pre dva dana lako mogli da dođemo u istu situaciju u Vrčinu. Meni nije važno ni da li je neko formalno novinar ili ne, pošto i novinari velikih medija mogu da upadnu u privatne probleme, ali za mene nema goreg napada na slobodu i demokratiju jednog društva od napada na novinara zbog nekog teksta ili istraživanja. Apelujem na policiju da hitno pronađe napadače na Milana Jovanovića i njegovu suprugu, ali i konačno reši ubistvo novinara Milana Pantića ", preneli su mediji Lalićevu izjavu.

Optuženom da je nalogodavac Dragoljubu Simonoviću, nekadašnjem predsedniku opštine Grocka i funkcioneru Srpske napredne stranke, sudi se od septembra 2019. godine.

Prvostepena presuda kojom je osuđen na četiri godine i tri meseca zatvora ukinuta je i slučaj je vraćen u ponovni postupak.

Istovetnu zatvorsku kaznu u prvostepenom postupku dobio je izvršilac Aleksandar Marinković koji je u bekstvu, dok je na četiri godine zatvora osuđen Vladimir Mihailović jer je posredovao u pronalasku izvršioca.

I njima se posle ukidanja presude ponovo sudi.

Sada, u razgovoru za UNS, Jovanović kaže da mu je Lalić pomogao u najtežim trenucima i da mu to nikad neće zaboraviti.

Kuću koja se nalazi u Vrčinu Jovanović je obnovio uz brojne donacije i u nju se sa suprugom Jelom ponovo uselio.

Kad zablista bista

Novac od nagrade „Aleksandar Tijanić“ i 2019. godine dobio je novu vrednost.

Živojin Rakočević, peti dobitnik nagrade koja se dodeljuje za borbenost u novinarskom izražavanju i originalan novinarski potez, na uručenju je rekao da novčani deo koji iznosi 2 000 evra, ide za podizanje spomenika jednom od najznačajnihih posleratnih pesnika i novinara na Kosovu i Metohiji.

Tako je 2021. godine u Gornjem Selu kod Prizrena ponovo postavljena bista Lazaru Vučkoviću.

Spomenik koji se nalazio u njegovom rodnom Gornjem Selu vandali su srušili i odneli 2014. godine.

„U trenutku kada me je brat Lazarev, Slobodan, na Božić 2014. godine pozvao i rekao da je srušena bista Lazara Vučkovića, pridružio sam je svim onim spomenicima i spomen-obeležjima koji su srušeni na Kosovu i Metohiji i upitao sebe: ‘Bože, da li će ponovo biti obnovljena i hoću li moći stati ponovo pored te biste?`. Pet godina kasnije, igrom slučaja i sudbine, došla je nagrada ‘Aleksandar Tijanić’ i ja sam tog trenutka shvatio, iz našeg razgovora, da Aleksandar Tijanić treba da podigne spomenik Lazaru Vučkoviću. Tako se i dogodilo… Lazar Vučković je čovek koji je tražio najkraći put između stiha i srca“, rekao je posle postavljanja biste na seoskom groblju Rakočević.

O novinarstvu Lazara Vučkovića, koji je radio za prištinsko „Jedinstvo“, na postavljanju biste govorio je u to vreme predsednik Društva novinara Kosova i Metohije Budimir Ničić.

„On je u priče i reportaže ugrađivao svoj veliki i važni talenat, ispisujući na taj način istoriju i tog lista i novinarstva na Kosovu. Mi kao Udruženje novinara, već deset godina čuvamo sećanje i obnavljamo spomen ploče našim kolegama… Ova obnova spomenika Lazaru Vučkoviću je, zapravo, deo potrebe da se neguje sećanje i da se ne dozvoli onima koji otimaju, ruše i prisvajaju tuđe da misle da mogu da time otrgnu iz zaborava nečiji život, rad i delo. Ovaj čin pokazuje da imamo snage da obnavljamo, negujemo i poštujemo one koji su radili i stvarali istoriju novinarstva i kulture“, kazao je Ničić.

Novcem od nagrade izrađena je i druga bista Lazara Vučkovića koja je postavljena u Gračanici, ispred Doma kulture.

Oliverina humanost

Nagrada za novinarsku humanost „Đoko Vještica“ prošle godine pripala je Oliveri Radić, novinarki „Jedinstva“ i saradnici radio stanica „Slovo ljubve“ i „Svetigora“.

Žiri je jednoglasno odlučio o dobitnici za 2021. godinu imajući u vidu ne samo novinarski rad već i širi društveni značaj koje imaju aktivnosti Olivere Radić iz Orahovca, jedne od najugroženijih srpskih enklava na Kosovu i Metohiji.

Prvi put od ustanovljenja ove nagrade 2011. godine uručenje je održano van Beograda.

Darodavac novčanog dela nagrade „Đoko Vještica“ Branislav Baćović iz firme Transportšped sa predstavnicima UNS-a došao je u Orahovac.

Umesto 1 000 evra, koliko iznosi novčani deo nagrade „Đoko Vještica“, dobrotvor je odlučio da Oliveri Radić uruči 2 000 evra u dinarskoj protivvrednosti, koje je ona odmah poklonila za oslikavanje orahovačke crkve „Uspenja Presvete Bogorodice“.

„Još uvek nije počelo freskopisanje jer je crkva velika i trebaće dosta novca. Ovo je samo početak. Priključila se akciji i mala Pavlina na čija je dva koncerta održana u Beogradu i Banjaluci prikupljeno oko 8 000 evra “, rekla je UNS-u Olivera Radić.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi