Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  Vlasti u Smederevu ne žele da razgovaraju sa predstavnicima UNS-a (video)
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

28. 03. 2022.

Autor: T. Radojković Izvor: UNS

Vlasti u Smederevu ne žele da razgovaraju sa predstavnicima UNS-a (video)

Delegacija Udruženja novinara Srbije (UNS), na čelu sa predsednikom Živojinom Rakočevićem, danas je posetila gradsku kuću u Smederevu, tražeći sastanak sa funcionerima grada, kako bi razgovarali o konkursu za projektno sufinansiranje medijskog sadržaja od javnog značaja, koji je upravo zaključen. Iako UNS više od mesec dana pokušava da zakaže sastanak, niko od čelnih ljudi ni danas nije bio spreman za razgovor.

Pored predsednika UNS-a, u delegaciji koja je posetila gradsku kuću u Smederevu bila je i potpredsednica Olivera Milošević i generalni sekretar Nino Brajović, sa predstavnicima lokalnih medija.

Iz kabineta gradonačelnika Smedereva Jovana Beča rečeno je da on nije tu, a da zamenica gradonačelnika Marija Marković Stavrić i predsednica gradske skupštine Vesna Kiš Kostić ne mogu na razgovor da prime nekoga „danas za danas“, već se mora zakazati sastanak, iako to predstavnici UNS-a pokušavaju više od mesec dana.

Na stepenicama Gradske opštine, dokle je delegacija Udruženja uspela da stigne, predsednik Živojin Rakočević rekao je da ne zna zašto se gradska vlast Smedereva plaši da razgovara o problemima medija.

„UNS brižljivo prati lokalnu medijsku scenu i smatramo da se javlja niz nepravilnosti koje su potpuno marginalizovale medije na lokalnom nivou. Iz analize koju smo sačinili shvatili smo da je Smederevo primer lošeg odnosa prema medijima. Danas u Gradskoj opštini Smederevo nismo uspeli da razgovaramo ni sa kim. Gradonačelnik je odgovorio da je bolestan, a ostali ne žele da razgovaraju. Naše osnovno pitanje je kako je moguće da ne možemo da razgovaramo. Kako razgovarate sa građanima kada ne razgovarate sa lokalnim medijima i medijima na nacionalnom nivou“, upitao je Rakočević u gradskoj kući u Smederevu.

Predstavnicima UNS-a se do kraja radnog vremena niko nije javio od lokalnih funcionera, iako je iz kabineta gradonačelnika, prilikom današnje posete, rečeno da će ih pozvati.

Inače, iz gradske kase za projektno sufinansiranje medijskog sadržaja od javnog značaja ove godine izdvojeno je 28 miliona dinara. U poslednjih pet godina grad Smederevo je za ove namene opredelio oko 113 miliona dinara, od čega je 60 odsto pripalo medijima čije je središte van teritorije grada Smedereva.

Snimak pokušaja sastanka delegacije UNS-a sa gradskim čelnicima u Smederevu (video Jutjub kanal SD Cafe)

Komentari (3)

ostavi komentar
čet

18.08.

2022.

JA [neregistrovani] u 19:50

tržišna ekonomija

Interesantno je uopšte zašto mediji traže novac od gradskih,republičkih vlasti za svoj"rad".Prvo,novinarstvo je u Srbiji dotaklo dno dna,jer de fakto ne postoje neutralni novinari,ili su režimski ili opozicioni.Miroslav Radojčić bi se prevrnuo u grobu kada bi video današnje "novinare",njihovo izveštavanje,pisanje pošto su ti isti "novinari"dobro plaćeni što od tajkuna,što od režima.Nekad su novine bile novine,sada su novine ali i ostali mediji,TV,razni portali samo isprazna priča jer su velika većina tih"novinara"polupismeni.

Odgovori
čet

31.03.

2022.

Ћоко [neregistrovani] u 00:39

апсурди

Усвајањем новог Закона дошло је до значајних промена када су у питању медијски конкурси. Наиме, по новим правилима, трошкови штампе и дистрибуције се сматрају неоправданим (а то је трошак без кога производа нема).

На другој страни, траже се потписане изјаве у којима је назначено да се пројекат не може реализовати без помоћи институција и да је управо неекономичност разлог због кога се тражи суфинансирање медија.

Први услов, по мом мишљењу, иде у прилог режимским таблоидима, који су обезбедили средства путем маркетинга и од продаје.

Други услов је реалност у коме живе локални медији и којима је дефинитивно потребна помоћ за бар део трошкова штампе.

Новина је све мање, а са њима је и све мањи број новинара. Електронски медији уместо новинара производе медијске раднике који су у служби дневно политичког маркетинга ове или оне стране.

Без политичке воље не може се решити ниједан проблем у земљи, уз дужно поштовање УНС за исказани труд.

Odgovori
pon

28.03.

2022.

И нисам баш.......... [neregistrovani] u 17:22

Нису на линији

Нисам изненађена понашањем градске власти у Смедереву. И далеко мање средине у Републици имају председнике или заменике ( или заменике заменика) или, у већима, људе задужене за информисање и културу. Они времена за људе који нису на линији, тачније, из СНС "елите", уопште не "бренују".
За разлику од Смедерева, та омалена места имају некакве медије са којих се искључиво насмејани оглашавају представници власти (читај СНС). Ти исти медији, крајње политички оријентисани и крајње занатски неписмени, у локалу добијају, по правилу, више од половине средстава опредељених за пројектно суфинансирање медија. И тако... годинама! Елем, ко ће коме стати на пут!? Да нам као први објасне заговарачи приватизације медија пре више од деценије обављене - под хитно! Гнушам их се!! П.С.

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi