Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  Posle tri godine suđenja osnovni sud nenadležan, Milan Jovanović naknadu za paljenje kuće mora da traži pred višim sudom
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

19. 01. 2022.

Autor: N.B. Izvor: UNS

Posle tri godine suđenja osnovni sud nenadležan, Milan Jovanović naknadu za paljenje kuće mora da traži pred višim sudom

Posle tri godine postupanja sudija Drugog osnovnog suda u Beogradu Marina Gavrilović proglasila se nenadležnom po tužbi novinara „Žig infa“ Milana Jovanovića protiv Bojane Šijački za nastalu štetu zbog paljenja njegove kuće u Vrčinu, jer naknada prevazilazi iznos koji može da dosudi Osnovni sud.

Pred sutrašnje, deveto po redu ročište po tužbi Jovanovića i njegove supruge Jele Deljanin protiv Šijački, koja je priznala da je 12. decembra 2018. godine u 3 sata i 30 minuta dovezla Aleksandra Marinkovića do kuće u Vrčinu da bi ubacio Molotovljev koktel u garažu, sud se oglasio nenadležnim.

Sudija Gavrilović obavestila je advokatkinju Anu Matić, koja zastupa oštećene, da je sud nenadležan jer je u toku postupka utvrđeno da je paljenjem kuće nastala šteta veća od iznosa za koji se sudi pred osnovnim sudom.

Tužbeni zahtev bračnog para Jovanović-Deljanin bio je 4.400.000 dinara. U toku suđenja, u septembru prošle godine, veštaci su utvrdili da je šteta na građevinskom objektu i elektro instalacijama 5.400.000 dinara. Time je pređen iznos od 40.000 evra u dinarskoj protivvrednosti do kojih po zakonu sudi osnovni sud. Predmet će zato biti prosleđen Višem sudu u Beogradu kao prvostepenom.

UNS podseća da je Apelacioni sud u Beogradu nedavno ukinuo prvostepenu presudu za paljenje Jovanovićeve kuće kojom su osuđeni na višegodišnje zatvorske kazne bivši predsednik Opštine Grocka Dragoljub Simonović, kao nalogodavac, Aleksandar Marinković, kao neposredni izvršilac i Vladimir Mihailović, koji je posredovao u nalaženju izvršioca.

Sporazumom o priznanju krivice Bojana Šijački je zbog pomaganja Aleksandru Marinkoviću da zapali garažu i kuću novinara portala „Žig info“ osuđena na šestomesečni kućni zatvor i novčanu kaznu.

Protiv nje Jovanović i njegova supruga su poveli postupak za naknadu štete na građevinskom objektu i elektro instalacijama.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi