Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  Predsednik EFJ pisao vlastima zbog pritisaka na Borbu
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

25. 02. 2009.

Predsednik EFJ pisao vlastima zbog pritisaka na Borbu


Predsednik Evropske federacije novinara (EFJ) Arne Kenig poslao je danas pismo predsedniku Vlade Mirku Cvetkoviću, ministru kulture Nebojši Bradiću i ministru unutrašnjih poslova Ivici Dačiću zbog pritisaka na uredništvo „Borbe“ da otkrije izvor Vladine odluke o Miladinu Kovačeviću, označenoj kao državna tajna.

Sledi pismo:

Brisel, 25. februar 2009.

Vaša ekselencijo,

Pišem Vam ispred Evropske federacije novinara (EFJ), evrospke grupe Međunarodne federacije novinara (IFJ), najveće svetske novinarske organizacije koja predstavlja 600.000 članova u 123 zemlje, kako bih izrazio zabrinutost zbog pritiska na list Borba u vezi sa njihovim odbijanjem da odaju svoj izvor informacija.

Obavešteni smo da su istražni organi planirali da uđu u Borbu i da ispitaju vlasnika lista Ivana Radovanovića i glavnu i odgovornu urednicu Oliveru Zekić. Ova akcija organizovana je sa ciljem zastrašivanja novinara kako bi odali svoj izvor informacija u vezi sa odlukom Vlade Srbije koja je svoju odluku označila kao tajnu. Iako zvanični organi nisu ušli u kancelarije, gospođa Zekić je saslušavana u policijskoj stanici ali je iskoristila svoje pravo da po zakonu ne oda svoj izvor informacija.

Podržavamo osude ovakvog ponašanja koje su izrazili UNS i NUNS, predstavnici IFJ za Srbiju, kao i NDNV i Lokal pres.

Svakako da je pravo da se zaštiti izvor informacija, deo međunarodnog zakona i jedno od osnovnih prava novinara. Ovo pravo posebno priznaju UN, Savet Evrope, kao i OEBS. Evropski sud za ljudska prava izneo je u nekoliko slučajeva da je to osnovni deo slobode izražavanja definisan u članu 10 Evropske konvencije o ljudskim pravima.

U ovom slučaju objavljivanje poverljive informacije omogućilo je javnosti da sazna odluku o korišćenju para iz buždžeta kojima bi se isplatilo obeštećenje porodici američkog studenta brutalno pretučenog od strane srpskog studenta u SAD.

Važno je za slobodu štampe da dozvoli novinarima da zaštite izvor informacija koje su od javnog značaja, kako je garantovano međunarodnim standardima ali i srpskim zakonom.

Apelujemo na srpske zvaničnike da u potpunosti poštuju ove standarde i zakonske odredbe da bi se sprečilo slično narušavanje slobode medija u budućnosti.

S poštovanjem,

Arne Kenig

Predsednik


Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi