Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  Radomirović: Skandalozno mešanje države u izbore u UNS-u, državni funkcioner ne može biti predsednik novinarskog udruženja
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

23. 05. 2021.

Izvor: UNS

Radomirović: Skandalozno mešanje države u izbore u UNS-u, državni funkcioner ne može biti predsednik novinarskog udruženja

Politika i država umešale su se u izbore u Udruženju novinara Srbije, koji se održavaju 29. maja u Beogradu, izjavio je predsednik UNS-a Vladimir Radomirović, koji je kandidat za još jedan mandat na tom mestu.

Manja grupa članova uprave UNS saopštila je juče da je Agencija za sprečavanje korupcije ocenila da direktor Doma kulture u Gračanici Živojin Rakočević, kao javni funkcioner, može da bude i predsednik Udruženja novinara Srbije.

Radomirović je u Jutarnjem programu televizije Pink rekao da se radi o skandaloznom mešanju politike i države u izbore u UNS.

- Na to smo reagovali i mislimo da je tu opet reč o pokušaju zloupotrebe Udruženja i očiglednoj zloupotrebi institucija, kao što su i mene nedavno te iste kolege prijavile da ugrožavam bezbednost novinara, a nikakav argument i dokaz nisu za to imale. Samo su hteli da iskoriste to u jednoj političkoj borbi i da pokušaju da me diskvalifikuju, rekao je Radomirović.

On je ponovio da, po Statutu Udruženja, osobe koje su na državnim funkcijama i koje imaju status javnog funkcionera ne mogu biti birane na izborima najveće novinarske organizacije koji se održavaju 29. maja u Beogradu. Kandidaciona komisija UNS-a odbila je kandidaturu Živojina Rakočevića za predsednika UNS-a zbog toga što se on nalazi na funkciji direktora Doma kulture u Gračanici.

- Dosadašnji protivkandidat je odbio da podnese ostavku na tu javnu funkciju i ne može biti biran za predsednika UNS jer bismo onda napravili presedan. Onda bi Dušan Bajatović ili Zoran Drobnjak tražili da budu predsednici Udruženja novinara Srbije, što je potpuno besmisleno. Ne može neko ko je na javnoj funkciji i ko prima platu iz državnog budžeta, ko ne živi od novinarstva, da bude biran za predsednika UNS, kazao je Radomirović i dodao da će se o tome izjašnjavati Skupština na zasedanju 29. maja na kojoj će biti poštovani svi demokratski principi.

Radomirović, koji je član više međunarodnih novinarskih organizacija, kaže da bi bio skandal kada bi neko ko je državni funkcioner bio izabran za predsednika Udruženja novinara Srbije.

Predsednik UNS Vladimir Radomirović rekao je da je tokom njegovog mandata usvojen princip da Udruženje podjednako reaguje i štiti sve novinare u Srbiji. Dodao je i to da često razgovara sa kolegama iz unutrašnjosti i da je zahvaljujući tome shvatio da UNS nekada selektivno reaguje i da nije branio sve ugrožene novinare.

- Želim da ohrabrim sve kolege, posebno iz unutrašnjosti, da nam se uvek obrate kada im je ugrožena bezbednost, kada trpe pritiske. U UNS-u se formirala interesna grupa koja je godinama sprečavala reakcije u slučajevima kada je bila ugrožena bezbednost novinara, pre svega onih sa Kosova i Metohije. Imali smo slučajeve da su neki funkcioneri UNS-a delili novinare na Vučićeve, režimske i neke druge iako sami rade za neke državne medije. To je nešto što moramo ispraviti, više se to neće ponavljati, kazao je Radomirović.

On je za televiziju Pink rekao i to da su pojedini funkcioneri UNS-a tražili da ovo Udruženje osudi Večernje novosti koje su objavile reportažu sa Košara.

- Zaista neverovatna situacija da nam kolege, za koje smo mislili da su patriote, traže da osudimo Večernje novosti zbog jedne istinite reportaže sa Košara. Bio je slučaj i kada su nam pretili da će nas prijaviti Tužilaštvu za ratne zločine jer smo tražili da se konačno pokrenu istrage i budu optuženi oni koji su odgovorni za ubistva i otmice naših kolega na Kosovu i Metohiji. Zatim smo saznali, što nama u rukovodstvu ranije nije bilo rečeno, da su UNS registrovali u Prištini kao međunarodnu organizaciju čime su, mimo svih organa Udruženja, priznali Kosovo kao nezavisnu državu, kazao je on.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi