Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  Kad potpredsednik i generalni sekretar UNS-a optužuju predsednika UNS-a da im ugrožava bezbednost
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

07. 05. 2021.

Izvor: UNS

Kad potpredsednik i generalni sekretar UNS-a optužuju predsednika UNS-a da im ugrožava bezbednost

Potpredsednik Udruženja novinara Srbije Budimir Ničić i generalni sekretar UNS-a Nino Brajović zatražili su, na osnovu imejla koji nije objavljen ni u jednom mediju u Srbiji, od Radne grupe za bezbednost i zaštitu novinara da hitno reaguje na „kampanju zastrašivanja i razračunavanja sa novinarima kao 90-tih godina prošlog veka“, koju je navodno inicirao predsednik Udruženja novinara Vladimir Radomirović.

U odgovoru predsednika UNS-a Radnoj grupi za bezbednost i zaštitu novinara Vladimira Radomirovića navodi se da je poslednjih dana „deo Uprave UNS-a počeo da izvan UNS-a traži podršku za stavove za koje nije uspeo da pridobije Upravu i članstvo. Manjina u kojoj se nalaze Budimir Ničić i Živojin Rakočević koristila je lažnu imejl adresu za slanje saopštenja medijima, kojim se predstavljala kao 'Uprava Udruženja novinara Srbije'“. 

„Neki od vas me poznaju godinama, neki nešto kraće. U karijeri sam uvek insistirao na činjenicama i proverenim informacijama. Nemam nikakve veze sa pismom koje se u prijavi pominje i koje, koliko znam, nigde nije ni objavljeno. Dobio sam ga juče i nikome ga nisam prosledio jer i Kodeks novinara Srbije zabranjuje pronošenje neproverenih informacija. Pokušaj Budimira Ničića i Nina Brajovića da me u prijavi Radnoj grupi povežu sa tim pismom vidim kao nastavak prljave kampanje uoči izbora u UNS-u“, ocenjuje Radomirović.

Prema njegovim rečima „ova besmislena prijava uvreda je za novinare koji su stvarno izloženi opasnosti i čija je bezbednost ugrožena“.

U pismu koje su potpisali Ničić i Brajović Radna grupa obaveštava se da su juče imejlom „dobili zastrašujuće pismo (koje je potpisala izvesna Milena Sekulić) u kom se crta meta Živojinu Rakočeviću, ali i drugim novinarima sa Kosova i Metohije, pored nas koji potpisujemo ovu prijavu Radnoj grupi“. „To pismo, prema našim saznanjima, poslala je osoba sa (sumnjamo) lažnim identitetom, navodno iz Gračanice, a njime se osim širenja neistina raspiruje i mržnja“, dodaje se u prijavi Ničića i Brajovića.

Kao dokaz da je sporni imejl inspirisan delovanjem Vladimira Radomirovića, dopisnik Glasa Amerike iz Čaglavice i generalni sekretar UNS-a koriste pismo predsednika UNS-a, nakon sastanka Uprave održane 6. aprila, u kojem konstatuje da je „sprečen pokušaj otcepljenja Društva novinara Kosova i Metohije“.

„Budite uvereni da će Udruženje u narednom periodu biti mnogo snažnije nego što je danas, da će imati više članova i da će zastupati interese novinara na Kosovu i Metohiji, a ne grupe pojedinaca koji su novinarstvo i Udruženje zloupotrebljavali za svoje interese i pristup stranim fondovima i budžetskoj kasi“, napisao je Radomirović.

Predsednica Sindikata novinara Srbije Dragana Čabarkapa zatražila je hitnu sednicu povodom prijave koju je dobila od kolega Budumira Ničića i Nina Brajovića u kojima se navodi da je njima i novinaru Živojinu Rakočeviću ugrožena bezbednost.

Predsednica Suda časti UNS-a, koja je u dva mandata predsedavala Udruženjem, Ljiljana Smajlović ocenjuje da je dobro što u UNS-u postoje različita mišljenja i što se za rukovodeća mesta kandidovalo dvostruko više kandidata nego što se bira na izbornoj skupštini 29. maja. „Ali nije dobra prljava kampanja koju deset članova Uprave UNS-a vodi sa lažne imejl adrese, lažno se predstavljajući medijima kao rukovodstvo UNS-a koje broji 40 ljudi. A veoma je loše što se u prljavu kampanju uključio dugogodišnji generalni sekretar UNS-a. Predsednik je volonter, ali Nino Brajović prima platu u UNS-u i dužan je da bude nepristrasan ko god pobedi na izborima. Ozlojeđena sam i vešću da upravo on lažno prijavljuje predsednika UNS-a državnim organima.

Kao predsednica UNS-a godinama sam ga branila od odvratnih optužbi za ratne zločine dok je za RTS izveštavao sa vukovarskog ratišta, Brajović je poslednji čovek na svetu koji bi smeo da odvratno optužuje bez dokaza, pa ma koliko se osećao ugroženim što UNS-u prilaze generacije mlađih novinara na koje on, kao vladar iz senke, više nema upliva. Poštujem njegove dugogodišnje zasluge u UNS-u, ali neka granica mora da postoji. Mislim da je sada prešao crvenu liniju“, rekla je Ljiljana Smajlović.

Potpredsednica UNS-a i predsednica Društva novinara Vojvodine Eržebet Pap Reljin kaže da je „revoltirana napadom Brajovića i Ničića na Vladimira Radomirovića“.

„To je ne samo neargumentovan i krajnje zlonameran napad, već i ljudsko ponižavanje izvanrednog novinara, što je zaista prešlo i preko crte razuma. Podvlačim da je bila moja obaveza kao potpredsednice UNS-a da se glasno usprotivim pravnom odvajanju Društva novinara KiM od matice. Uprava UNS-a je u potpunosti stala na našu stranu. Smatram bezočnim pokušaj da se, pet meseci kasnije, legitimna i demokratska unutrašnja prepiska u rukovodstvu UNS-a kriminalizuje i lažno retroaktivno predstavlja kao ugrožavanje nečije bezbednosti. To je zloupotreba Radne grupe, odnosno ideje da se udružimo da zaštitimo kolege čija je bezbednost zaista ugrožena. To je nova ustanova, ona nije osnovana da bi bila zloupotrebljavana u borbi za prevlast unutar udruženja. Nemojte da je upropaštavamo, postoje kolege kojim je naša pomoć potrebna“, zaključuje Eržebet Pap Reljin.

Komentari (3)

ostavi komentar
sre

12.05.

2021.

anonymous [neregistrovani] u 14:06

pera kvrzica

Pismeni su, pa neka pišu. Očekuješ da neko koga napadaju, prilično glupavo, podrži , pravde radi, ovu družinu?

Odgovori
sub

08.05.

2021.

Zale [neregistrovani] u 22:26

A druga strana?

A gde vam je u tekstu druga strana? Gde su izjave Brajovića i Rakočevića?

Odgovori
sub

08.05.

2021.

Eržika [neregistrovani] u 10:14

Upropaštavanje

Potpredsednice, kaže se upropašćivati...

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi