Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  Primer napada Junajted grupe na UNS pokazao devalviranje profesije
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

07. 04. 2021.

Autor: J.P. Izvor: UNS

Primer napada Junajted grupe na UNS pokazao devalviranje profesije

„Ako napadamo jedni druge zbog novinarskog posla, onda ne može da se zaštitimo i od napada koji dolaze od političara, poslodavaca i oglašivača“, izjavio je danas predsednik Udruženja novinara Srbije (UNS) Vladimir Radomirović.

Tokom diskusije na okruglom stolu „Srbija 2030: Mediji i demokratija“, Radomirović je upitao šta raditi sa napadima za koje smo sami odgovorni, te je naveo primer kada su mediji Junajted grupe napali UNS i njega lično, jer je sajt UNS-a doveo u pitanje izveštavanje televizije N1 o presudi ciriškog suda po tužbi Dragana Šolaka protiv Pinka, Informera i Studija B.

„Niste dozvolili da radimo naš posao. Koleginica koja je istraživala, koja je krenula tragom vašem vesti da su osuđeni tabloidi u Švajcarskoj po tužbi Dragana Šolaka, bila je meta napada zbog toga što je uradila novinarsko istraživanje. Kada govorimo o devalvaciji naše profesije, to je jedan od uzroka“, rekao je Radomirović.

Na to izlaganje reagovao je izvršni producent N1 Igor Božić koji je izjavio da je „besmislena priča“ kojom se UNS bavio, kao i da se Udruženje saopštenjem da je N1 prekršio Kodeks novinara izveštavajući o ciriškoj presudi suvlasnika Junajted grupe, u okviru koje posluje N1, „diglo, kao da je to najvažnija stvar na svetu“.

„Otprilike ste napravili paralelu 17 ubijenih novinara na Kosovu i da li smo mi u saopštenju u jednom segmentu rekli da li jeste ili nije saopštenje Junajted grupe“, rekao je Božić.

Predsednik UNS-a Radomirović ocenio je da slučaj „nije besmislen“. „Nije besmisleno ako vi objavite vest o presudi u koju niste imali uvid. Niste naveli da je to saopštenje Junajted grupe. Da ste imali uvid u presudu znali biste da ono što se objavili nije tačno“, rekao je on.

Komentari (3)

ostavi komentar
sub

10.04.

2021.

Aleksandar Dobrosavljevic [neregistrovani] u 16:13

Tja

Tja
Fotoreporter bez penzije

Odgovori
čet

08.04.

2021.

Bokara [neregistrovani] u 01:31

Pošteno

Trebalo bi se skrenuti pažnja i novinarima sa N1 jer su zaista zamislili da jedino oni drže sveću pravog novinarstva u ovom našem mraku zahvaćenom medijskom prostoru. Ne samo našem. Negde sam pročitao da mediji rastu podstičući kulturne ratove među polarizovanom publikom. Gde je tu mesto objektivnosti?

Odgovori
sre

07.04.

2021.

Александар Поповић [neregistrovani] u 17:25

Јурење публике

ТВН1 понаша се по оној "најпаметнији, то сам ја". Уместо да се бави, што је могућно доследније, професионалним извештавањем, она се претвара у политичко тело. Може и тако, али не само да није по правилима новинарске професије, већ чини штету. И самој кући, а посебно гледаоцима. Пошто (у)виде да не могу да буду информисани објективно, после извесног времена "прешалтују" се са овог програма. На мање острашћен. И не вреди што је Н1 наметнуто да буде на броју 1 даљинског. Штету трпе и они из "демократског корпуса", којима је драгоцен сваки минут освојен на медијској сцени. Да сам на Н1, мислио бих о томе.

Александар Поповић, новинар у пензији

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi