Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  Pokrenuta procedura za izbor novog člana REM-a: Ko će zameniti Slobodana Cvejića
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

06. 04. 2021.

Autor: J. P. Izvor: UNS

Pokrenuta procedura za izbor novog člana REM-a: Ko će zameniti Slobodana Cvejića

Odbor za kulturu i informisanje Skupštine Srbije danas je pokrenuo postupak za predlaganje kandidata za člana Saveta Regulatornog tela za elektronske medije (REM), koje predlaže nadležni odbor Skupštine Autonomne pokrajine Vojvodine.

Na današnjoj sednici, Odbor je pokrenuo proceduru za izbor novog člana Saveta REM-a, tri meseca nakon što je Slobodan Cvejić podneo ostavku na mesto člana Saveta. Od tada ovaj organ REM-a radi u nepotpunom sastavu sa osam, umesto devet članova.

Predsednica Odbora za kulturu i informisanje Sandra Božić objasnila je da je Cvejić izabran na predlog nadležnog odbora vojvođanske skupštine, te da je neophodno da Odbor pokrene postupak za predlaganje kandidata za ovog ovlašćenog predlagača.

Članovi Odbora utvrdili su tekst javnog poziva za predlaganje kandidata za izbor člana Saveta REM-a, koji će danas biti upućen i Odboru za kulturu i javno informisanje Skupštine Vojvodine.

Sandra Božić je podsetila da se član Saveta Regulatora bira iz reda uglednih stručnjaka iz oblasti koje su od značaja za obavljanje poslova iz nadležnosti Regulatora (medijski stručnjaci, ekonomisti, pravnici, inženjeri telekomunikacije i sl) na period od pet godina, kao i da postoji pravo na jedan reizbor.

Nadležna služba Narodne Skupštine, prema Zakonu o elektronskim medijima, treba da objavi javni poziv za predlaganje kandidata za člana Saveta najkasnije 15 dana od dana prestanka mandata podnošenjem ostavke.

Cvejić je, podsetimo, dan nakon što je izabrana predsednica Saveta Regulatora, 22. decembra prošle godine, podneo ostavku na mesto člana Saveta REM-a zbog, kako je naveo, kršenja osnovnih demokratskih načela prilikom izbora Olivere Zekić.

Na čelu Saveta REM-a je, naime, Olivera Zekić koja je za predsednicu tog tela izabrana 21. decembra na sednici Saveta. Pre toga, 17. decembra, ona je drugi put u Skupštini izabrana za članicu Saveta na period od pet godina.

U tom telu, Slobodan Cvejić bio je deset meseci, od februara prošle godine kada je izabran iz redova kandidata koje predlaže nadležni odbor Skupštine Vojvodine. Višnja Aranđelović i on tada su izabrani za članove Saveta REM-a, nakon što su Đorđe Vozarević i Goran Peković podneli ostavke.

Skupština Srbije je prethodno, krajem 2019. godine, izglasala tri nova člana Saveta REM-a - Juditu Popović, Zorana Simjanovića i Aleksandra Vitkovića.

Članovi aktuelnog Saveta REM-a su Olivera Zekić (predsednica), Goran Petrović (zamenik predsednice), Aleksandra Janković, Aleksandar Vitković, Zoran Simjanović, Radoje Kujović, Višnja Aranđelović i Judita Popović.

Komentari (1)

ostavi komentar
sre

07.04.

2021.

Penzioner 87 g. Član UNS-a [neregistrovani] u 17:27

Za slobodu Medija.

Dok je te Olivere i ne postoji REM, nego samo Vučić

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi