Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  Ništa ne opravdava predsednikov postupak
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

07. 06. 2012.

Izvor: UNS

Ništa ne opravdava predsednikov postupak

Poštovani, Zahvaljujemo Vam se na pismu koje ste nam uputili, i u kojem navodite da je „predsednik Republike Srpske Milorad Dodik u potpunosti opredeljen za slobodu medija“ a da je „Republika Srpska odavno stvorila sve pretpostavke za potpune medijske slobode - bez cenzure, pritisaka, bez uplitanja u uređivačku politiku i bez tabu tema“.

Želimo da verujemo da je tako, ali na žalost, postupak predsednika Republike Srpske na konferenciji za novinare, na kojoj je grubo napao novinarku Ljiljanu Kovačević demantuje te navode.

Sloboda medija nikako ne podrazumeva da se novinarima predsednik republike obraća sa „briši“ i „nemate ovde šta da tražite“!

Naprotiv, kao predsednik republike, ima obavezu da se prema javnosti odnosi korektno, što podrazumeva i da je dužan da odgovara na pitanja koja mu se ne sviđaju, i novinarima koji mu se ne sviđaju.

Ljiljana Kovačević je novinar agencije Beta i ima pravo da piše u skladu sa pravilima profesije, interesom javnosti i uređivačkom politikom medija za koji radi.

Niko ne sme da je ometa u tom poslu, ne sme da joj zabranjuje šta će i o čemu će da piše. Ne sporimo vaše pravo da se na njen rad žalite i da ona mora da preuzme odgovornost ukoliko postoje razlozi za to, kako navodite, ali postupak predsednika izlazi iz okvira dopuštenog i civilizovanog ponašanja prema novinarima i javnosti.

UNS je zaprepašćen činjenicom da ste poziv na izvinjenje iskoristili kao povod da na račun novinarke Bete izreknete nove krupne optužbe i spekulacije o njenim navodnim "namerama" i tobožnjim političkim ciljevima. To je takođe nedopustivo i predstavlja dodatni atak na integritet Ljiljane Kovačević, u koju njena redakcija ima puno poverenje.

Rad svakog novinara podložan je javnom preispitivanju, ali to ne znači da su novinari slobodne mete za najgrublje političke i druge kvalifikacije.


Komentari (2)

ostavi komentar
sub

09.06.

2012.

reagovanje [neregistrovani] u 21:27

Re: regovanje dodik/kovacevic

Secam se bas da je UNS reagovao kada je iz pres sluzbe zabranjen ulaz. reaguje i za Kurir. Trebalo bi sa oprezom da se gleda na te sto su kao novinari a zapravo politicari

Odgovori
sub

09.06.

2012.

anonymous [neregistrovani] u 12:58

regovanje dodik/kovacevic

pitanje jednakih arsina i cestitosti bi trebalo da bude takodje osnovno nacelo uns! ali kad je novinarima kanala plus i kopernikus tv i pre izbora, i te kako zabranivano da izvestavaju sa skupova ds, ali i zvanicnika drzavne politike, i kada su uskracivane akreditacije i isterivani sa sastanaka, uns se nije oglasavao, a jos manje branio interese profesije. dakle i ova institucija je "vezi konja kako gazda kaze, makar konj crko", tako da je iluzorno udaranje u prsa sa tog stanovista kao zastitnika interesa novinara i javnosti rada. posebno sto se ni uns ni nuns ne osecaju prozvanim da tumace situaciju po kojoj je srbija u slobodi medija na zacelju evrope. ako ove dve staleske organizacije nemaju nikakvog uticaja na to, sto, ne predloze sopstveno raspustanje i povlacenje sa drustvene scene i odreknu se svih privilegija i maksi plata koje imaju...

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi