Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  Saopštenje redakcije Ekonomista: Đelić nam duguje šest zarada
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

04. 06. 2012.

Izvor: UNS

Saopštenje redakcije Ekonomista: Đelić nam duguje šest zarada

Novinari/zaposleni Ekonomist magazina zahtevaju isplatu šest zaostalih plata

Obaveštavamo javnost da je zbog gomilanja dugova prema redakciji i honorarnim saradnicima Ekonomist magazin prestao redovno da izlazi jer se radnicima duguju zarade za prethodnih šest meseci, a preduzeću preti stečaj.

Redakcija Ekonomist magazina stupila je u štrajk zbog šestomesečnog kašnjenja u isplati zarada, neuplaćenih poreza i doprinosa i nemarnog odnosa vlasnika firme Ekonomist Media Group (EMG) prema zaposlenima. Redakcija zahteva poštovanje odredbe Ugovora o radu i Odluke po kojima je Poslodavac obavezan da zarade isplaćuje na propisan način, to jest na svakih 15 dana, i da nam budu isplaćene sve zaostale zarade.

 

Iako je vlasnik EMG zvanično Media International Group sa sedištem u SAD, stvarni vlasnik EMG je bivši potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić, koji je od momenta kupovine tadašnjeg Ekonomist magazina preneo upravljačka prava na Draganu Jovanović. Međutim, na gotovo svim ključnim sastancima u vezi s radom i budućnošću firme pojavljivao se Božidar Đelić, o čemu zaposleni mogu da pruže valjane dokaze zainteresovanoj javnosti.

Zaposleni su se odlučili na ovako radikalan potez jer je poslednja zarada isplaćena 8. maja 2012. i to za prvu polovinu novembra 2011. Pored toga, doprinosi i porezi se od druge polovine aprila 2011, prema tvrdnjama generalne direktorke Mirjane Kozme-Beljinac, uplaćuju na minimalne zarade, što je protivno Zakonu o radu i ugovorima koje zaposleni imaju s Poslodavcem. Kašnjenje plata i neredovno uplaćivanje doprinosa i poreza posebno ugrožavaju pet zaposlenih porodilja i trudnica, koje zbog toga ne mogu da ostvare pravo na nadoknadu na porodiljskom bolovanju, iako se Đelić u predizbornoj kampanji zalagao, kako je sam više puta izjavljivao, za prava trudnica i porodilja. Pri tom ih on prvi u svojoj firmi ne poštuje.

S obzirom na to da prosečna plata novinara iznosi manje od 40.000 dinara i da su u prethodnim smanjivanjima troškova pod pretnjom otkazom apsolutno ukinuti svi, inače mali, honorari za edicije i časopise koji izlaze u okviru EMG-a, nepredvidivo primanje ionako male polovine plate stavilo je novinare u tešku egzistencijalnu situaciju.

Redakcija Ekonomist magazina je u cilju zaštite interesa novinara i njihovih porodica i dostojanstva novinarske profesije odlučila da proglasi štrajk do ispunjenja zahteva. Napominjemo da smo 24. aprila pismeno obavestili vlasnika da ćemo, ako zaposlenima ne budu uplaćene sve zaostale zarade s pripadajućim porezima i doprinosima, objaviti saopštenje za javnost sa informacijama o stanju u Ekonom:east Media Group.

Paradoksalno je da Božidar Đelić, koji svakodnevno propagira evropske vrednosti i vlasnik je lista koji se zalaže za tržišnu ekonomiju, krši čak i pismene anekse ugovora o radu. Prema aneksu Ugovora o radu, član 4, stav 5. i Odluci koju su potpisali tadašnji direktor Ekonom:east Media Group Darinka Ivković-Stojković i zastupnik kapitala EMG-a Dragana Jovanović 25. marta 2011, poslodavac se obavezao da će uplaćivati mesečnu zaradu za rad zaposlenog najkasnije 45 dana od završetka meseca u kom je posao rađen. Takođe, poslodavac se obavezao da će zarade biti isplaćivane svakih 15 dana počev od 25. marta 2011, i to 10. i 25. u mesecu. Međutim, to se nije dogodilo.

Redakcija Ekonom:east duboko žali zbog činjenice da će ovim štrajkom javnost, verni čitaoci i saradnici nedeljnika i veb-sajta biti uskraćeni za ekonomske vesti i pouzdane analize o ekonomiji i poslovnoj zajednici Srbije, ali stavljanje novinara u nezavidan ekonomski položaj nateralo nas je da primenimo sva zakonom dozvoljena sredstva za koja se inače i sami zalažemo kroz svoje tekstove.

 

Zaposleni Ekonom:east Media Group

Komentari (1)

ostavi komentar
uto

05.06.

2012.

Ana, dopisnik Šabac [neregistrovani] u 16:36

a Ekonomist duguje meni :)

nekoliko tekstova iz 2010. godine, jos uvek mi nije plaćeno...aham.

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi