Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  REM bira nove članove Upravnih odbora javnih servisa
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

02. 03. 2021.

Autor: J. Pešić Izvor: UNS

REM bira nove članove Upravnih odbora javnih servisa

Regulatorno telo za elektronske medije (REM) u martu bi trebalo da izabere po šest novih članova Upravnih odbora Radio-televizije Srbije (RTS) i Radio-televizije Vojvodine (RTV), koji će u narednih pet godina upravljati javnim medijskim servisima, saznaje Udruženje novinara Srbije (UNS).

U trci za članove oba Upravna odbora ukupno je 62 kandidata, a na članovima Saveta REM-a je da izaberu njih 12. Nezavisno regulatorno telo u septembru prošle godine raspisalo je konkurs, a u novembru objavilo konačan spisak predloženih sa njihovim opširnim biografija. Među njima, izdvajaju se članovi Upravnih odbora kojima mandat u aprilu ističe, a koji su ponovo kandidovani.

REM je, inače, kritikovan i 2016. godine zbog izbora članova Upravnih odbora javnih servisa, uz sumnju da su članovi Saveta Regulatora podlegli političkom pritisku. Na članovima Saveta REM-a, ipak, ostaje odluka da li će članovi Upravnih odbora RTS-a i RTV-a za naredni, petogodišnji mandat biti stara-nova imena za koje se kaže i da su bliska vladajućoj stranci.

„O novom članu dogovoreno“

Slobodan Cvejić, koji je krajem prošle godine podneo ostavku na mesto člana Saveta Regulatora, redovni profesor Filozofskog fakulteta, tada je upozorio da je u REM-u na prečac, „dogovoreno“ da se glasa o 29-godišnjem pravniku Šćepanu Praščeviću za novog člana UO RTS-a.

Izborom Praščevića, Upravni odbor radio je u punom sastavu dok se u februaru 2021. godine odlučivalo o generalnom direktoru nacionalnog javnog servisa, a kada je na čelo RTS-a, po drugi put izabran Dragan Bujošević.

Sada, međutim, ističe mandat po šest članova Upravnih odbora RTS-a i RTV-a. U trci za nove članove UO RTS-a bilo je prvobitno 48 imena, ali tim predlozima sada treba oduzeti novoizabranog člana UO RTS-a Šćepana Praščevića i dr Maju Radonić koja je krajem novembra prošle godine odustala od svoje kandidature.

Za još jedan mandat

Među 46 predloženih su i Vladimir Vuletić, Zorica Šujica, Branko Radun, Miroslav M. Nikolić, Simona Mitrović Dunjić i Ljiljana Đurđevac, koji su stupili na dužnost u UO RTS-a aprila 2016. godine. Odluka članova Saveta Regulatora koji su se pre pet godina odlučili baš za njih, izazvala je oštru kritiku iz NUNS-a i NDNV-a, koji su izrazili sumnju u kriterijume po kojima su birani.

Ova dva novinarska udruženja javno su pitala kako su se u Upravnom odboru RTS-a našli Ljiljana Đurđevac, stalno zaposlenu u REM-u, te politički analitičar Branko Radun, za kojeg su naveli da je blizak SNS-u i Zorica Šujica, nekadašnja učesnica rijaliti programa „Veliki brat“. Ova imena, međutim, opet se nalaze među predlozima za članove UO RTS-a, a regularno je i da jedan član Upravnog odbora bude u dva mandata izabran.

Pedagoškinja Simona Mitrović Dunjić ponovo predložena je za člana UO RTS-a, a i njoj ističe mandat u tom telu. Ona je u Generalnom sekretarijatu predsednika države Aleksandra Vučića saradnica u grupi za pripremu i realizaciju manifestacija od 2017. godine, a u istom sekretarijatu je bila i od 2012. do 2017, ali na mestu više stručne saradnice za saradnju sa medijima.

Na listi i novinari

Na predlog UNS-a za člana UO RTS-a kandidat je ugledni novinar, književnik i književni prevodilac Muharem Bazdulj, a njegove kolumne nedavno su počele da se objavljuju i na sajtu javnog servisa, koji je nedavno pokrenut, RTS Oko. Jedan je od retkih koji savršeno dobro poznaje našu kulturnu scenu.

Kao novinar istraživač, Bazdulj je uspeo da u bavarskoj državnoj biblioteci u Minhenu pronađe fotografiju snimljenu 20. aprila 1944. godine na 52. rođendan Adolfa Hitlera na kojoj je firer kojem uručuju rođendanski poklon - ploču na kojoj je ćirilicom ispisano „Na ovom istorijskom mjestu Gavrilo Princip navijesti slobodu na Vidovdan 15. (28.) juna 1914“. Izuzetan novinarski istraživački uspeh je i Bazduljevo otkriće plagijata književnih prevoda koji su se poslednjih godina pojavili u srpskom izdavaštvu.

Vukašin Obradović je na listi za člana i to na predlog NUNS-a, Lokal presa i Asocijacije onlajn medija, koji je dva puta bio na čelu NUNS-a i Lokal presa. U javnim nastupima, ali i na Tviteru neretko je kritičar aktuelne vlasti. Bio je vlasnik i urednik ugašenog lokalnog nedeljnika „Vranjske“, a od skora njegovi tekstovi su u nedeljniku „Vreme“.

Na spisku su i imena novinara, poput Milada Popović, Miloš Čolić i Aleksandar Avramović. Milada Popović je glavna i odgovorna urednica Prvog programa radija RTV-a. Miloš Čolić, trenutno kolumnista Blica, od 2008. do 2012. godine bio je specijalni savetnik za odnose s javnošću potpredsednika Vlade Srbije, a na to mesto došao je iz „Politikine kuće“ u kojoj je bio od 1984. godine, navodi se u biografiji.

Novinar u penziji Aleksandar Avramović, takođe je kandidat, a najveći deo radnog veka proveo je u Radio televiziji Beograd i RTS-u, a u biografiji piše da je od 2004. do 2006. godine bio v.d. direktora Televizije Beograd.

Na listi je i Mirko Krlić, bivši, predsednik skupštinskog Odbora za kulturu i javno informisanje do prošle godine. On je u novembru 2020. godine bio u žiži javnosti kada je Apelacioni sud potvrdio presudu po kojoj je novčano kažnjen jer je zrenjaninskog novinara Dalibora Bubnjevića vređao i napao na javnom događaju u Zrenjaninu 2018. godine.

Slobodan Prvanović naučni savetnik Instituta za fiziku i inicijator zahteva za promenu uređivačke politike RTS-a među kolegama iz akademske zajednice, svoju kandidaturu najavio je u medijima. U javnosti je poznat kao oštar kritičar nacionalnog javnog servisa, koji smatra da je RTS „srozan na partijsko glasilo vladajuće stranke“.

Iz sveta sporta predložen je Božidar Maljković, košarkaški trener, predsednik Olimpijskog komiteta Srbije od 2017. godine, a motiv ove kandidature, piše u predlogu je da u „oblasti medija doprinese unapređenju i dostupnosti sporta i sportskih sadržaja najširem auditorijumu“.

Stari predlozi i za RTV

Od 16 kandidata za Upravni odbor pokrajinskog javnog servisa prijavljeni su i Jova Radić, Marko Ćalić, Borislav Pupovac, Ištvan Terenji i Aleksandar Komnenović, kojima ističe mandat u UO RTV-a. Odluku da Ištvan Terenji bude član Upravnog odbora, takođe su NUNS i NDNV zamerili REM-u 2016. godine koji su pitali šta je preporučilo referenta prodaje u građevinskoj firmi da bude u tom telu.

Kandidat za UO RTV-a je i Siniša Isakov, koji je od 2011. do 2013. godine bio generalni direktor RTV-a, a pre toga pomoćnik pokrajinskog sekretara Vlade AP Vojvodine za privredu. Dalibor Bubnjević, generalni direktor NIP Zrenjanin a.d. i glavni odgovorni urednik lista „Zrenjanin“, takođe se nalazi na listi, a koji je imao pažnju zbog incidenta sa Mirkom Krlićem 2018. godine.

Predlog UNS-a za člana UO RTV-a je Valentin Mik, dugogodišnji novinar, kao i urednik u višejezičnim i manjinskim medijima. Izuzetan je poznavalac medijske scene manjinskih zajednica u Vojvodini i drugim delovima Srbije. Osim što je od svoje 19. godine novinar, ali i urednik u višejezičnim i manjinskim medijima Mik je i istraživač i hroničar prilika u ovim glasilima.

„Zahvaljujući njemu svetski istraživači nacionalnih manjina pronašli su i istraživali retke manjinske zajednice u Srbiji“, piše u predlogu UNS-a. Zahvaljujući objavljivanju zanimljivih sadržaja na portalu „Komšijske novosti“ koje uređuje, poznati japanski slavista Motoki Nomaći došao u Ivanovo kod Pančeva da proučava malu zajednicu Bugara Palčena.

Savet Regulatora, inače, za članove upravnih odbora javnih medijski servisa treba da imenuje iz reda uglednih stručnjaka iz oblasti koje su od značaja za obavljanje poslova ustanova javnih medijskih servisa (stručnjaci iz oblasti medija, kulture, menadžmenta, prava i finansije). Odluka se donosi dvotrećinskom većinom ukupnog broja članova Saveta.

Spisak u celosti, sa biografijama, možete pročitati ovde.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi