Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  Odgovor predsednika UNS-a Adria media grupi
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

10. 02. 2021.

Autor: Vladimir Radomirović Izvor: UNS

Odgovor predsednika UNS-a Adria media grupi

U reakciji na našu vest da je Grad Novi Pazar dodelio sredstva medijima koji krše Kodeks novinara, Adria media grupa – izdavač Kurira – navodi da je reč o paušalnim i selektivnim tvrdnjama i da je taj list postigao ozbiljan napredak i drastično smanjio broj kršenja Kodeksa u poslednjih godinu dana.

Kolega Slobodan Radičević, koji je bio predstavnik Udruženja novinara Srbije u komisiji za ocenjivanje projekata u Novom Pazaru, ispravno je postupio kada je odbio da glasa za projekte dnevnika Alo i Kurir, pozivajući se na odredbe pravilnika o sufinansiranju medijskih projekata. Prema tom pravilniku, komisija mora da uzme u obzir odluke Saveta za štampu u prethodnoj godini, a u 2020. godini Savet za štampu doneo je 12 odluka o prekršaju Kodeksa novinara u Kuriru.

Međutim, Adria media grupa s pravom insistira na razlici između odluka Saveta i monitoringa dnevnih listova. Monitoring ne obavezuje komisije kada odlučuju o projektima i ne može biti osnov za odbacivanje projektnih predloga. UNS će, kao osnivač Saveta za štampu, sa velikom pažnjom analizirati primedbe na poslednji izveštaj o monitoringu koje izdavač Kurira najavljuje da će dostaviti Savetu.  

UNS pozdravlja činjenicu da je Kurir krajem prošle godine – posle višegodišnje pauze – počeo da objavljuje odluke Saveta za štampu i što ulaže napor da smanji broj prekršaja etičkih normi. U tom naporu, Kurir i Adria media grupa imaće podršku UNS-a.

Vladimir Radomirović

predsednik Udruženja novinara Srbije

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi