Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  Savet za štampu: Ozon pres, Glas zapadne Srbije, Nova.rs i Blic prekršili Kodeks
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

04. 02. 2021.

Autor: J. Pešić Izvor: UNS

Savet za štampu: Ozon pres, Glas zapadne Srbije, Nova.rs i Blic prekršili Kodeks

List Blic i portali Nova.rs, Ozon pres i Glas zapadne Srbije prekršili su Kodeks novinara Srbije, odlučili su članovi Komisije za žalbe Saveta za štampu razmatrajući pristigle žalbe na poslednjoj onlajn sednici. Tumačenja novinarskog prava na govor i odgovor, izazvalo je oštru polemiku među članovima Komisije.

Na sednici, 28. januara, članovi Komisije izneli su suprotna mišljenja o žalbi jednog čačanskog medija protiv drugog - Glasa zapadne Srbije protiv portala Ozon pres. Reč je, kako su članovi objasnili, o višegodišnjem ratu između ova dva lokalna medija, a već je postalo uobičajno da Komisija odlučuje ko se od ova dva portala više ogrešio o novinarsku etiku.

Ovog puta, Gvozden Nikolić u žalbi je naveo da se portal Ozon pres prenošenjem tvita koji sadrži netačne tvrdnje dezinformisao javnost na njegovu štetu, ali i na štetu Glasa zapadne Srbije, čiji je vlasnik. S obzirom na to da se optužbe iz tvita odnose na njega, Nikolić smatra da je Ozon pres trebalo da proveri navode, te da ga pozove da na optužbe i odgovori.

Komisija je donela odluku da je Ozon pres prekršio Kodeks u delu koji se odnosi na istinitost izveštavanja, ali su dva članova Komisije bila uzdržana od glasanja jer smatraju da u sukobu lokalnih medija ne treba da učestvuje Savet za štampu. „U ovom višegodišnjem ratu tradicionalno i principijelno ću biti uzdržana. Mislim da je to jedini način da se ta drama završi i da zaraćene strane nađu neki drugi način komunikacije što je, uostalom, i u interesu njihovih čitalaca i gledalaca“, rekla je Tamara Skrozza.

U diskusiji, članovi komisije imali su podeljena mišljenja da li je Ozon pres trebalo da čuje i drugu stranu zbog optužbi u tvitu. Zlatko Čobović smatra da je reč o dnevnom izveštaju, te da prenošenje tvita ne predstavlja nikakav problem jer je i osoba koja je tvitovala bila uključena u događaj, dok je Zorica Višnjić izjavila da je tvit zapravo odgovor na tekst na Glasu zapadne Srbije i da „ne bi mogla mirne savesti da glasa“ da je prekršen Kodeks.

Da Savet treba da se drži principa da odlučuje i o žalbama na rad lokalnih medija i da nije bitno da li se oni međusobno svađaju, smatra Ljiljana Smajlović.

„Poražena sam time da članovi Komisije još raspravljaju o tome da li čoveka treba pozvati pre nego što se o njemu objave ’najrazličitije gadosti’. Neshvatljiva su mi ’natezanja’ da postoje neke okolnosti u kojima ne mora da mu se pruži prilika da se brani“, rekla je ona.

Na sednici je odlučeno i da su portali Glas zapadna Srbije i Nova.rs prekršili Kodeks u delu koji se odnosi na poštovanje autorstva. Pavle Jelesijević se, naime, žalio da je Glas zapadne Srbije bez dozvole preuzeo njegovu fotografiju i potpisao je kao svoju, dok je Nataša Ilić podnela žalbu da je Nova.rs bez navođenja izvora preuzela autorski tekst sa njenog bloga, dok je kao autora potpisala drugu osobu.

Savetu je stigla i žalba na list Blic. Ovaj list je na naslovnici, prema žalbi od osobe koja je navela da se do pre godinu dana zvala Igor Vukotić, objavio njegovu fotografiju iz lične karte označivši ga kao jednog od pripadnika škaljarskog kriminalnog klana, iako sa pripadnikom klana nema ničeg zajedničkog osim imena. Članovi Komisije jednoglasno su doneli odluku da je Blic objavljivanjem sporne fotografije povredio Kodeks u delovima koji se odnose na odgovornost novinara, novinarsku pažnju i poštovanje privatnosti.

Članovi Saveta su na ovoj sednici doneli i odluku da list Danas nije prekršio Kodeks kada je objavio autorski tekst potpredsednika Dveri o najavljenom zakonu o istopolnim zajednicama. Gej lezbejski info centar žalbu je uložio zbog tog teksta, ističući da se u njemu vređaju i diskriminišu LGBT osobe. 

Snežana Andrejević smatra da se debata mora dozvoliti, čak i oštrijim načinom izražavanja nego što je u tekstu, dok je Tamara Skrozza bila suprotnog stava - da su u ovom slučaju, bez obzira na slobodu govora, upotrebljene kvalifikacije suprotne kulturi i etici javne reči, kao i zabrani diskriminacije.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi