Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  Gorislav Papić o novom portalu Oko: Ratovaćemo za kvalitet, ne za klikove
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

27. 01. 2021.

Autor: J. Pešić Izvor: UNS

Gorislav Papić o novom portalu Oko: Ratovaćemo za kvalitet, ne za klikove

Jedna od najuglednijih emisija „Oko“, koja se prikazuje na Radio-televiziji Srbije (RTS) pokreće portal koji će pratiti „Oko“ i „Oko magazin“, ali će naglasak pre svega biti na pokrivanju medijskih praznina kvalitetnim literarnim novinarstvom, najavljuje jedan od urednika Gorislav Papić.

Sa Papićem, koji će sa Nebojšom Grujičićem uređivati „Oko portal“ (oko.rts.rs), razgovaramo o planovima za sajt, ali i rubrici koja će biti posvećena slavnim srpskim novinarima - Predragu Milojeviću, Miroslavu Radojčiću, Bogdanu Tirnaniću i Aleksandru Tijaniću koji su nedavno dobili ulice u Beogradu i time posvađali medijsku scenu.

Zašto ste se odlučili za pokretanje portala, s obzirom na to da emisija sadržajno pokriva teme koje obrađujete? Na koji način će portal pratiti emisiju?

- Portal „Oko“ će naravno pratiti emisiju, u smislu da neke teme najavi, neke produbi, a nekima doda sadržaj za koji nije bilo vremena na televiziji ili je prikladniji u pisanoj formi. Ali to će biti samo jedan segment portala. Ključni će biti autorski tekstovi. Čini mi se dugo nije bilo medijske praznine kakva je danas kad je reč o esejistici, komentarima, analitičkim tekstovima. To je i odgovor na pitanje zašto ovaj portal sada.

Kako će se portal po sadržaju razlikovati od ostalih na našoj medijskoj sceni?

- Ideja je da nam tekstovi koje objavljujemo budu bliže literaturi nego drugim portalima, koji međusobno ratuju za klikove. Mi ćemo da ratujemo sa autorima za kvalitet. Kad kažem „mi“ tu pre svega mislim na Nebojšu Grujičića i mene kao urednike ovog portala, ali i na sve stalne i pridružene članove redakcije „Oka“ koja i pravi ovaj podsajt.

Ko su autori i da li mogu da opravdaju ideju „da se čitaocima ponudi najkvalitetniji sadržaj“ na „Oko portalu“?

- Nadam se da će uskoro da se iskristališe i prva stalna autorska ekipa; ono što za sad mogu da najavim je veliki esej Milana Miloševića o Jugu Grizelju. Nedavno se navršilo 30 godina od smrti ovog velikog novinara, čije su kolumne nekada u Novostima“ donele revoluciju u jugoslovensko novinarstvo. Pri tom, sam njegov život je zanimljiv jednako kao i njegova karijera, a veliko ime srpskog novinarstva Milan Milošević je jedan od poslednjih koji je mogao da napiše ovakav tekst.

Mogu da najavim, na primer i tekst Dimitrija Vojnova o tome kako su televizijske serije postale političke emisije našeg vremena, a mislim da će posebno biti zanimljiva dnevna kolumna „Rokoko“, neka vrsta raskošnog, kitnjastog kalendara koji će pisati Muharem Bazdulj.

Izjavili ste da će portal imati posebnu rubriku o slavnim srpskim novinarima, koji su nedavno dobili beogradske ulice. Kako će izgledati ta rubrika? Zašto je važno da se ta imena ne zaborave i da li je to uopšte moguće? Šta Vas prvo asocira na njih?

- Živimo u vremenu kada su neki arhivski tekstovi i aktuelniji i naravno mnogo bolje napisani nego neki savremeni tekstovi tako da je to razlog zbog kojeg ćemo da objavljujemo neke od najboljih tekstova Predraga Milojevića, Mira Radojčića, Bogdana Tirnanića, Aleksandra Tijanića. Veoma je važno da su oni u vremenu krize srpskog novinarstva dobili ulice u Beogradu kao što je bitno i što Jug Grizelj, koga sam malopre pominjao ima ulicu u Zemunu. Bitno je da se pokaže da i srpsko novinarstvo ima stabilna sidra, da nije uvek lelujalo kao što to danas može da izgleda.

Kako komentarišete kritike koje su upućene baš zato što je jedna od ulica nazvana po Aleksandru Tijaniću? Da li je uvođenje ove rubrike prkos kritičarima?

- Jedna od ključnih ideja i portala Oko“, kao što je uostalom i ideja emisija Oko“ i Oko magazin“, jeste da delujemo aktivno a ne reaktivno. Tako da nema nikakvog prkosa; pogotovo bi bilo besmisleno da nešto radimo iz inata prema ljudima koji sa Tijanićem ne da nisu igrali u istoj ligi već se bave i različitim sportom. On je znao da piše a neki od njih, videli smo nedavno, ne znaju ni da čitaju.

 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi