Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  Sud u Londonu odbio zahtev Asanža za kauciju
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

06. 01. 2021.

Autor: P. Kosić Izvor: UNS

Sud u Londonu odbio zahtev Asanža za kauciju

Britanski sud odbio je zahtev za kauciju Džulijanu Asanžu. U svom obrazloženju, sudija Vanesa Barajtser navela je da Sjedinjene Američke Države moraju da dobiju priliku da ospore njenu odluku od ponedeljka, kojom je sprečeno izručenje Asanža Sjedinjenim Državama.

Ona je dodala i da je osnivač „Vikiliksa“ pomogao uzbunjivaču Edvardu Snoudenu da pobegne u Rusiju. Istina je, zapravo, da je američki Stejt department taj koji je Snoudenu oduzeo pasoš zbog čega je on ostao zarobljen u Rusiji.

Advokat Džulijana Asanža Edvard Ficdžerald je podsetio da je čak i osobama osumnjičenim za terorizam dopušten kućni pritvor uz ozbiljan nadzor.

Sa druge strane, tužilac Kler Dobin je rekao da bi Asanž jednostavnim ulaskom u stranu ambasadu mogao da izbegne suđenje. On je upozorio i na činjenicu da je predsednik Meksika pre dva dana Asanžu ponudio politički azil.

Ficdžerald je objasnio da Asanž od marta nije imao fizički kontakt sa svojom ženom i dva deteta, kao i da on samo želi da živi u kućnom pritvoru sa svojom porodicom.

I pored toga, sudija Vanesa Barajtser donela je odluku koja je razočarala aktiviste za ljudska prava širom sveta.

„Odluka sudije kojom je Asanžu odbijena kaucija samo pojačava teoriju da je tužilaštvu cilj da izdavača, kog SAD mrze, zavezanog i u limbu onesposobe da im se više ikada suprotstavi“, napisao je novinar Kevin Gostola.

Džulijanu Asanžu u Americi preti zatvorska kazna u trajanju do 175 godina. Do narednog saslušanja, Asanž ostaje u Belmaršu, jednom od najstrože čuvanih zatvora u Velikoj Britaniji.

Komentari (1)

ostavi komentar
sre

06.01.

2021.

anonymous [neregistrovani] u 17:16

osvestite se

Gde su novinarske organizacije da se bune? Svi ćute. Danas Aasanž, sutra vi. Mislite o tome.

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi