Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  Sud potvrdio - Slobodan Krstić bio žrtva mobinga u niškim „Narodnim novinama“
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

06. 02. 2012.

Sud potvrdio - Slobodan Krstić bio žrtva mobinga u niškim „Narodnim novinama“

Slobodan Krstić, prvi je novinar koji je po Zakonu o mobingu dobio spor protiv poslodavca. Posle višegodišnjeg šikaniranja i diskriminacije nezakonito je otpušten iz niških "Narodnih novina" u oktobru 2009. godine. 

Do privatizacije „Narodnih novina“ u novembru 2006. godine, Krstić je bio novinar u kulturi, da bi ga nakon toga direktor Miroslav Milanović postavio za urednika kulturne rubrike. Zbog Krstićevog sindikalnog angažovanja u zaštiti profesionalnih i sindikalnih prava novinara “Narodnih novina” u martu 2007. ekspresno je smenjen sa mesta urednika i premešten na mesto dopisnika iz Prokuplja iako je ceo radni vek proveo radeći u Nišu. 

Uprkos ličnom i profesionalnom degradiranju, Krstić je nastavio da savesno i odgovorno obavlja posao dopisnika. Autobusom je putovao na teren, pisao tekstove, sam pravio fotografije i sve to donosio u redakciju u Nišu. 

Sindikalna aktivnost zaposlenih u “Narodnim novinama” bila je trn u oku direktoru Miroslavu Milanoviću. Do sredine maja 2007. godine u “Narodnim novinama” bilo je 39 članova Sindikata novinara Srbije na čelu sa Slobodanom Krstićem koji je u martu izabran za predsednika podružnice u Nišu, ali se taj broj pod pritiskom ili zbog pretnji gubitka posla naglo smanjivao pa su do oktobra iste godine u Sindikatu ostala samo 4 člana. 

Sindikat novinara Srbije i Udruženje novinara Srbije više puta su protestovali zbog  neprihvatljivog postupanja menadžmenta “Narodnih novina” prema zaposlenima, pozivali na dijalog direktora Miroslava Milanovića, ali je zastrašivanje i ponižavanje zaposlenih nastavljeno. 

Kako je navedeno u presudi Osnovnog suda u Nišu koju je potvrdio i Apelacioni sud u ovom gradu, Krstić je od aprila 2007. do oktobra 2009. godine, kada mu je otkazan Ugovor o radu, konstantno bio izložen mobingu s ciljem povrede njegovog dostojanstva, položaja, ugleda, ličnog i profesionalnog integriteta.

Novinarski rad Slobodana Krstića, koji iza sebe ima dugogodišnje novinarsko iskustvo (01. 12. 2010. godine ostvario je pravo na starosnu penziju), glavni i odgovorni urednik “Narodnih novina”ocenjivao je kao nezadovoljavajući, nekvalitetan i nedovoljan za propisanu mesečnu normu. Kao znak “dobre volje” direktor Milanović čak je savetovao Slobodana Krstića da se obrati kolegama kako bi ga obučili za pisanje tekstova. Da apsurd bude veći reč je mahom o novinarima kojima je sam Krstić bio učitelj, urednik i koje je upućivao u tajne novinarskog zanata.  

Uprkos očiglednom šikaniranju i diskriminaciji Slobodan Krstić nije želeo da se povuče i sam da otkaz, što je bio cilj direktora “Narodnih novina”. Menadžment mu je 8. oktobra 2009. godine “zbog neostvarivanja rezultata rada” uručio otkaz Ugovora o radu. 

Krstić je međutim rešio da pravdu povodom ovog slučaja potraži na sudu, kako bi svojim primerom pomogao i drugim kolegama koji su u “Narodnim novinama” bili izloženi maltretiranju kroz koje je sam prošao. Nakon skoro dve godine dobio je spor protiv poslodavca koji je kako je Osnovni, a zatim i Apelacioni sud u Nišu potvrdio diskriminisao Slobodana Krstića i konstantno vršio mobing nad njim.

 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi