Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  Odluka Ustavnog suda o Inicijativi UNS-a moguća do marta
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

02. 02. 2012.

Odluka Ustavnog suda o Inicijativi UNS-a moguća do marta

Ustavni sud Srbije bi do kraja marta mogao da odluči o UNS-ovoj Inicijativi za ocenu ustavnosti Zakona o nacionalnim savetima nacionalnih manjina.

Ovaj predmet uvršten je u plan rada Ustavnog suda za prvo tromesečje 2012. godine.

Krajem novembra 2011. Ustavni sud je doneo zaključak da se Inicijativa dostavi Narodnoj skupštini na mišljenje.

UNS je početkom oktobra 2011. godine zatražio ocenu ustavnosti Zakona o nacionalnim savetima nacionalnih manjina kojim se ugrožava nezavisnost i sloboda medija.

UNS osporava odredbe Zakona kojima se omogućava nacionalnim savetima da budu osnivači medija u javnom vlasništvu. U praksi se nacionalni saveti pretvaraju u tela kojima upravljaju političke partije, a time i mediji koje osnivaju potpadaju pod neprihvatljiv stranački uticaj i samovolju.

Podsećamo da je uprkos volji redakcije prošle godine smenjen glavni urednik lista Mađar So Čaba Presburger. Zamereno mu je da nije dovoljno izveštavano o radu predsednika Skupštine Vojvodine Šandora Egerešija i što novinari ovog lista nisu propratili svaku konferenciju Saveza vojvođanskih Mađara.

Urednik televizije „Panon“ Rudolf Mihok smenjen je jer nije prenosio proslavu mađarskog nacionalnog praznika u celosti.

Predsednik UO RTV Vojvodina Boris Labudović podneo je ostavku zato što primenom Zakona o nacionalnim savetima nacionalnih manjina čak 16 od 21 odgovornog urednika ne bi mogao da izabere menadžment vojvođanskog javnog servisa bez odobrenja nacionalnih saveta manjina. To je u direktnoj suprotnosti sa Zakonom o radiodifuziji koji garantuje nezavisnost javnih servisa.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi