Naslovna  |  Aktuelno  |  Sukob: Informer i Kurir vs Blic i Alo (2014)  |  Politički moćnici spasli robije Aleksandra Rodića
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Sukob: Informer i Kurir vs Blic i Alo (2014)

15. 11. 2012.

Autor: Tamara Marković- Subota – Ivan Jovanović Izvor: Blic

Politički moćnici spasli robije Aleksandra Rodića

Aleksandar Rodić, direktor tabloida „Kurir“, koji poziva na transparentno tržište i takmičenje medija radom, umećem i znanjem, a ne „skrivenim dilovima sa političkim moćnicima“, pre samo dve godine izbegao je hapšenje, višegodišnju zatvorsku kaznu i oduzimanje imovine vredne desetine miliona evra upravo zahvaljujući dilovima sa političkim moćnicima.

Radisav Rodić, vlasnik „Kurira“, uhapšen je 27. oktobra 2009. godine, ali akcija na razotkrivanju njegovih zloupotreba, nije tada zaustavljena. Tri meseca kasnije, Rodić i njegovi sinovi Aleksandar i Vukadin, kao i saradnica Aleksandra Simić osumnjičeni su za mnogo veću zloupotrebu, tešku čak milijardu dinara, to jest deset miliona evra.

Prema zvaničnim tvrdnjama MUP-a, oni su za milijardu dinara oštetili budžet i više preduzeća i banaka.

Oni su osumnjičeni da su od marta do avgusta 2009. za 983.559.447 dinara oštetili budžet Srbije i - „Parking servis“, „Gradsku čistoću“, Elektrodistribuciju, Telekom i „Beogradski vodovod i kanalizacije“.

Osumnjičeni su i da su oštetili „Kolubaru“ iz Lazarevca, „Politiku“ AD, „Poslovni prostor“ iz Novog Sada, Toplanu, budžet grada Beograda, Marfin, Komercijalnu, Kontinental i Alfa banku.

Radisav, Vukadin i Aleksandar, kao osnivači, direktori ili suosnivači više preduzeća, iskorišćavanjem ovlašćenja pribavili su korist Radisavu od 831.338.383 dinara, kao i fi rmi „Ronako sistems“ iz SAD od 143.384.764 dinara.

Osumnjičena Aleksandra Simić, direktorka „ABC Gradinga“, pribavila je Radisavu Rodiću 8.836.300 dinara - saopštila je policija u januaru 2011.

Posle MUP-a, oglasila se i Poreska policija saopštenjem: „Poreska policija podnela je dopunu krivične prijave protiv R. R., vlasnika i direktora više preduzeća, V. R., vlasnika i direktora ‘ABC Compani‘, A. R., direktora ‘Belege‘ i A.S., direktorke ‘ABC Grading‘, zbog zloupotrebe položaja. - R. R. je sa saučesnicima pribavio 983.559.447,63 dinara na štetu budžeta Srbije i većeg broja javnih i privatnih preduzeća i poslovnih banaka - saopštila je Poreska policija.

Dopuna krivične prijave podneta je Višem javnom tužilaštvu, a Aleksandar Rodić u strahu od hapšenja tada se krio u jednom stanu u Beogradu. Od hapšenja, međutim, nije bilo ništa, a kako se kasnije ispostavilo, ni od krivične prijave, koju je Više tužilaštvo odbacilo zbog „nedostatka dokaza“.

Naravno da to nije pravi razlog, jer su akciju vodili SBPOK i Poreska policija.

O navodnom nedostatku dokaza govori činjenica da je ovo jedina krivična prijava SBPOK-a koja je odbačena - kaže za „Blic“ izvor upoznat sa istragom.

Mnogo interesantnija činjenica, koja do sada nije bila poznata, jeste da je zbog krivične prijave teške deset miliona evra, protiv sinova Radisava Rodića pokrenuta i fi nansijska istraga.

Jedinica za fi nansijske istrage pokrenula je postupak protiv Aleksandra i Vukadina Rodića. Istraga je trajala nekoliko meseci i kompletan izveštaj je predat tužilaštvu. Po zakonu, njihova imovina, vredna nekoliko desetina miliona evra, morala je da bude oduzeta. Očigledno je da u ovom slučaju nije rađeno po zakonu, jer je krivična prijava odbačena, a postupak po finansijskoj istrazi nije pokrenut - kaže naš izvor.

Aleksandar Rodić je tada uspeo da „sklopi dil sa političkim moćnicima“ i oslobodi se višegodišnje robije i oduzimanja imovine. Zauzvrat, politički moćnici sa kojima je Rodić napravio dil, u njegovom tabloidu dobili su prostor za „lično oglašavanje“.

Tekstovi tih političkih moćnika u „Kuriru“ bili su cena za slobodu i očuvanje imovine.

Najveći poreski dužnici

Radisav Rodić, osnivač tabloida „Kurir“, našao se na listi najvećih poreskih dužnika koju je Poreska uprava objavila krajem prošle godine. On je sa dugom od 62,7 miliona dinara bio sedmi na spisku 100 najvećih neplatiša među fi zičkim licima.
Ovaj dug datira još od pre sedam godina, budući da je Poreska uprava 2005. i 2006. godine pokrenula krivične postupke pred Opštinskim i Okružnim sudom u Pančevu i Petim opštinskim sudom u Beogradu. Rodić je odbio da plati dug sa obrazloženjem da je on nastao kada je 2004. godine povukao dva miliona evra koje je kao građanin pozajmio svojoj fi rmi „ABC produkt“, što ne podleže oporezivanju kao lični prihod. Na pitanje „Blica“ da li je Rodić izmirio taj dug, u Poreskoj upravi su se pozvali na Zakon o zaštiti podataka ličnosti, te odgovor na to pitanje nismo dobili.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi