Naslovna  |  Aktuelno  |  Sukob: Informer i Kurir vs Blic i Alo (2014)  |  „Kurir“ - Reketaš svakog režima
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Sukob: Informer i Kurir vs Blic i Alo (2014)

10. 11. 2012.

Autor: Ivan Jovanović Izvor: Blic

„Kurir“ - Reketaš svakog režima

Dnevni tabloid “Kurir“ udarna je pesnica svakog režima u Srbiji i list koji služi za obračunavanje sa političkim protivnicima, ali bukvalno i za reketiranje srpskih privrednika.

Jednostavno, onaj ko nije želeo da im da novac završio bi na naslovnoj strani tog tabloida. Ovo je sistem po kome „Kurir“ radi već godinama i koji dobro znaju svi na političkoj i ekonomskoj sceni Srbije.

Ovo je istina o tabloidu koji se pojavljuje kao moralni sudija, a zapravo nikad nije poštovao ni novinarske kodekse ni etičke norme.

Osnivač ovog tabloida je Radisav Rodić zajedno sa sinovima Aleksandrom i Vukadinom. Rodić je poznat po tome što je državi ostao dužan milione za poreze i doprinose da bi na kraju bio uhapšen zbog nevraćanja kredita Komercijalnoj banci.

Radisav Rodić, koji se do tada bavio trgovinom i transportom, ušao je na medijsku scenu kada je 1998. godine osnovao “Glas javnosti”, u kome je okupio grupu novinara koji su napustili “Blic”. Još tada je pokušao da ukrade ime “Blicu”, ali ga je sud sprečio u toj nameri. Promenio je nekoliko glavnih urednika i novinara, a po pravilu svima je ostao dužan po nekoliko plata i poreza i doprinosa.

Rodićevi privatni ratovi

Tabloid „Kurir“ je osnovao 2003. godine, posle ubistva premijera Zorana Đinđića, a nekoliko godina kasnije ušao je u rat s tadašnjim ministrom finansija Mlađanom Dinkićem zbog neplaćanja poreza. Iz tog vremena ostala je i činjenica da je Poreska uprava optužila Rodića za najveći pokušaj prevare u naplati PDV za iznos veći od 400 miliona dinara. Ostalo je zabeleženo i da je tokom predizborne kampanje 2008. godine „Kurir“ na 40 naslovnih strana imao fotografiju Mlađana Dinkića, o kome su iznošene brojne laži. Dinkić je kasnije tužio „Kurir“ za sve laži iznete o njemu i dobio desetine presuda na sudu. Kada je na vlast došla koalicija DS, G17 plus i SPS, „Kurir“ je postao i njihova oglasna tabla preko koje su se obračunavali kako sa protivnicima u svojim redovima, tako i sa političkim protivnicima, što su i te kako osetili funkcioneri Srpske napredne stranke Tomislav Nikolić i Aleksandar Vučić.

Međutim, vlast DS 2009. godine podiže optužnicu zbog nevraćanja kredita protiv Radisava Rodića, koji ubrzo završava u zatvoru. Međutim, bivši režim pristaje da Rodić, umesto u zatvoru, kaznu služi na VMA, ali da zauzvrat preuzmu glavnu ulogu u uređivanju tog tabloida. Ta jasna i ogoljena veza „Kurira“ i vladajućeg režima jasno se vidi na slučaju Dušana Bjelopetrovića, koji je iz Ministarstva pravde došao u upravu „Kurira“. Bjelopetrović postaje direktor firmi “Balkan njuz grup” i “Društvo osnivača i izdavača štampanih glasila Srbije”, koje su u vlasništvu sina Radisava Rodića Aleksandra, koji preuzima vođenje očeve firme.

Tiraži sve manji, prihodi sve veći

Sa Bjelopetrovićevim pojavljivanjem u „Kuriru” dolazi i do poslovne renesanse te firme. „Kurir info”, izdavač lista „Kurir”, 2009. godinu završava sa gubitkom od skoro 22,5 miliona dinara, da bi već sledeće godine imao dobit od 38,4 miliona dinara. Za samo godinu dana „Kurir“ beleži skoro 20 puta veće prihode - sa 53 miliona dinara u 2009. na milijardu dinara u 2010. godini. Svi ovi podaci dostupni su na sajtu Agencije za privredne registre. Ovaj rast prihoda još je zanimljiviji kada se ukrsti sa podacima oditorske kuće “ABC Srbija”, koja je u to vreme oditovala tiraž „Kurira”. Prihodi su im sve veći, a tiraži sve manji, jer su sa 120.000 prodatih primeraka u decembru 2009. pali na 104.000 u decembru 2010. godine. Ali zbog lažiranja podataka o prodatom tiražu „Kurir“ je prvi put izbačen iz oditinga ABC.

Posle pobede SNS na majskim izborima, menjaju se i stvari u „Kuriru“. Tabloid koji je objavljivao najgore neistine o predsedničkom kandidatu SNS Tomislavu Nikoliću gotovo preko noći postaje batina u rukama naprednjaka. Promenu političkog kursa prvi oseća Dušan Bjelopetrović, koji je u septembru, mesec i po dana posle formiranja vlade SNS-SPS-URS, skinut sa funkcije direktora “Balkan njuz grupe”. A funkcioneri Demokratske stranke sve češće krase naslovne strane “Kurira”, koji piše o njihovim sumnjivim poslovima dok su bili na vlasti.

Tako „Kurir“ ponovo hapsi i blati političke protivnike i neistomišljenike Srpske napredne stranke. Preko ovog tabloida vlast priprema javnost za hapšenja, pa se tako na naslovnoj strani „Kurira“ danima pojavljuje neko ko bi posle nekoliko dana ili nedelja završio iza rešetaka.

Rodići dužni doprinose za 200 novinara

List „Kurir” više puta menjao je izdavača jer su firme koje su izdavale taj list odlazile u stečaj, a formirane su nove koje bi nastavile da izdaju list. Upravo zbog „Kurira” je donet i novi Zakon o informisanju, na čemu je insistirao Mlađan Dinkić. Jedna za drugom u stečaj su išle firme „Vesti dana”, „Kurir net”... Firme u vlasništvu Radisava Rodića i članova njegove porodice poznate su i po tome što nisu plaćale doprinose i staž svojim zaposlenima. O tome svedoči i spisak koji poseduje “Blic” s imenima i matičnim brojevima više od 200 osoba kojima doprinosi nisu uplaćivani više od 10 godina u „Glasu javnosti”, „Gnetu”, „Kurir netu”, „Glas netu”, „Kuriru info”... Sam Radisav Rodić bio je na prvom spisku najvećih poreskih dužnika među fizičkim licima, koji je objavljen početkom 2012. godine, sa više od 65 miliona dinara duga.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi