Naslovna  |  Aktuelno  |  Slučaj "Kurir" (2017)  |  Zbog blokade računa, novinari Kurira ostali bez plate
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Slučaj "Kurir" (2017)

31. 08. 2017.

Autor: A. Milošević Izvor: Danas

Poreska uprava i dalje ostavlja Adrija medija grupu bez mogućnosti da raspolaže svojim novcem

Zbog blokade računa, novinari Kurira ostali bez plate

Sledeće nedelje biće tačno dva meseca koliko se račun Adrija medija grupe, firme koja izdaje list Kurir, po nalogu Poreske uprave nalazi u blokadi. AMG je blokiran zbog poreskog duga od nula dinara. Koliko je poznato, to je jedini primer u Srbiji da su poreznici blokirali firmu koja im ništa ne duguje.

Direktna posledica ovog poteza države je da 200 zaposlenih u AMG-u ovog meseca nisu dobili plate, a pošto su im zdravstvene knjižice overene do septembra, novinari Kurira od oktobra neće moći ni kod lekara da odu.

Sagovornici Danasa iz ove redakcije kažu da im je pre nekoliko dana rečeno da "novca za plate ima, ali da nema načina da im se on isplati". Kad im je prethodna plata isplaćena, firma je takođe bila u blokadi, ali je to tada urađeno asignacijom, što znači da je neko preduzeće koje duguje novac AMG-u, umesto na račun AMG-a, novac uplatilo direktno radnicima za plate. U pitanju je zakonom dozvoljena operacija, ali su se posle toga AMG-ovi dužnici povukli i više ne pristaju na asignaciju, što znači da novinari Kurira sada ne mogu da dobiju platu.

Zaposleni u AMG-u veruju da je razlog za naprasnu promenu stava partnerskih firmi isti kao i razlog za blokadu njihovog računa - zaokret u uređivačkoj politici Kurira, koji je počeo da oštro kritikuje vlast. Odnosno, strah AMG-ovih dužnika da će proći isto kao AMG ako budu nastavili da mu "pomažu" pristajanjem na asignacije.

Time je država uspešno zatvorila sve finansijske kanale Kuriru i sada može prosto da čeka da se taj list uruši sam od sebe, tako što će ga novinari napustiti kada više ne budu mogli da izdrže bez plata. Ili će pre toga vlasnik Aleksandar Rodić radnike isplatiti u kešu ili po nekom drugom osnovu, gde će ga država sačekati optužbom za protivzakonito postupanje. Ili će biti primoran da novine proda.

Sve to naravno ne znači da država sama postupa po zakonu.

Prva sporna tačka je to što je AMG blokiran bez da je Poreska uprava u svom rešenju objasnila zašto ga blokira. Naime, zakon zaista daje pravo Poreskoj upravi da blokira i onu firmu kojoj još nije utvrdila porez, "ali je pokrenut postupak utvrđivanja ili kontrole", a postoji opasnost da poreski obveznik neće platiti porez ako bude utvrđen. Međutim, u istom članu zakona u kojem se Poreskoj upravi daje ovo pravo, nameće joj se i obaveza da u svom rešenju o blokadi pismeno obrazloži zašto "smatra da postoji opasnost da poreski obveznik osujeti, odnosno onemogući naplatu nedospelog poreza".

Ovo obrazloženje Poreska uprava u svom rešenju nije dala, čime celo rešenje postaje nezakonito. Međutim, rok za odlučivanje o žalbi na rešenje koja se izjavljuje Ministarstvu finansija, a zatim i za postupanje po toj odluci su takvi da novinari Kurira mogu ostati bar tri meseca bez svojih plata.

U AMG-u su ranije saopštili da su se na rešenje Poreske uprave žalili, a u Ministarstvu finansija juče nisu odgovorili na pitanje Danasa poslato tokom popodneva, da li su doneli odluku po tom rešenju, niti kad će. Ako bi Ministarstvo stalo na stranu Poreske uprave skoro sigurno, osim ako se ne zaključi "mir" između Kurira i Vlade Srbije, AMG-u kao opcija ostaje samo tužba Upravnom sudu, koji nema fiksni rok za odlučivanje.

Ponašanje Poreske uprave nakon blokade računa je takođe vrlo simptomatično. Poreznici su tako odbili da novinarima (uključujući i Danasovim) pruže informacije o razlozima blokade, osnovu sumnje da AMG neće platiti porez koji mu eventualno bude utvrđen, kao i podatke o tome da li su ijednoj firmi ikada ranije iz ovih razloga blokirali račun.

Poreska uprava se pozvala na član zakona koji joj zabranjuje da bez saglasnosti AMG-a bilo kome daje podatke o njenom poslovanju i dugovanjima. Kada je Danas pribavio pisanu saglasnost generalnog direktora AMG-a kojom se poreznicima dozvoljava da našem listu daju sve podatke koje smo tražili, Poreska uprava je prestala da odgovara na naše dopise i već mesec dana nam ne dostavlja odgovore. U Poreskoj upravi nam nisu odgovorili čak ni nakon što smo ih obavestili da ćemo biti primorani da izjavimo žalbu povereniku za informacije od javnog značaja zbog njihovog nepostupanja po zakonu.

Komentari (3)

ostavi komentar
sub

02.09.

2017.

Lela [neregistrovani] u 09:01

Re:

Kako mi, obični ljudi, ništa ne znamo šta se dešava...jezivo :(

Odgovori
čet

31.08.

2017.

anonymous [neregistrovani] u 23:12

БЛОКАДА НЕГО ШТА

Не разумем кога Данас овим текстом брани?Јер, каквом законитошћу уопште треба бранити оне који крше закон не плаћајући порез!?Родићи су одавно заслужили катанац да је власт годинама поступала према њима по закону.Када сам 2009. код њих добио отказ као технолошки вишак без отпремнине, остали су ми дужни 14 неисплаћених плата које ни судски нисам могао да наплатим јер су манипулисали сестринским фирмама које би по потреби ликвидирали.Нису ми плаћали ни доприносе на минималац, па сам остао ускраћен за 5 година стажа.Од стреса и мпбинга који су ми приређивали добио сам дијабетес и Хоччкинов лимфом, па сам са озбиљно нарушеним здрављем отишао у инвалидску пензију од које не могу да живим.Слично ду прошли и многи други који су јели њихов "хлеб".А садашњим колегама из Курира препоручујем да беже док је време!

Odgovori
čet

31.08.

2017.

Mirko Jovanić [neregistrovani] u 17:32

Pitanje

Šta je Udruženje novinara učinilo da pomogne novinarima Kurira i drugih medija u okviru Adrija medija grupe?

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi