Naslovna  |  Aktuelno  |  Slučaj "Kurir" (2017)  |  Direktorka Poreske uprave: Kontrola dugo bila u Kuriru, zbog toga ima poresku obavezu
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Slučaj "Kurir" (2017)

11. 07. 2017.

Autor: K. Kovač Izvor: UNS

Direktorka Poreske uprave: Kontrola dugo bila u Kuriru, zbog toga ima poresku obavezu

„Naravno da Kurir nije imao poresku obavezu pre donošenja Rešenja o poreskoj obavezi. Od momenta donošenja Rešenja, a vrlo dobro Kurir zna kad je dobio Rešenje, imaju i poresku obavezu. Sva uverenja koja je on ranije dobijao, dobio je pre donošenja tog Rešenja. Kontrola je bila pre toga dosta dugo u Kuriru. I to je razlog zbog čega on sad ima tu obavezu“, rekla je danas UNS-u direktorka Poreske uprave Dragana Marković.

Ona je dodala da Poreska uprava, po članu 7. Zakona o  poreskom postupku i poreskoj administraciji, zvanično ne može „licima koja nisu legitimisana“ da daje informacije o iznosu obaveza Kurira.

Na pitanje UNS-a zbog čega je samo Adria Media Grupi blokiran račun kada je poznato da postoje problemi velikih poreskih dugovanja i u drugim medijskim kompanijama, Marković je rekla da taj odgovor zatražimo od službe za informisanje Poreske uprave.

Podsetimo, služba za informisanje Poreske uprave nije juče Udruženju novinara Srbije odgovorila na pitanje koji su razlozi za blokadu računa izdavača Kurira Adria media grupe, pozivajući se na tajnost podataka.

„Shodno članu 7. Zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji, svaki dokument, informacija, podatak ili druga činjenica o poreskom obvezniku do kojih se došlo u poreskom, prekršajnom, predistražnom ili sudskom postupku, smatraju se i čuvaju kao tajni podatak“, odgovoreno je UNS-u.

Na sajtu dnevnog lista Kurir juče su objavljena dokumenta koje je AMG dobio iz Poreske uprave. Iz njih se vidi da je Adria Media Grupa 8. juna ove godine dobila uverenje da je izmirila sve dospele obaveze koje su u nadležnosti Ministarstva finansija. Takođe, 9. juna 2017. godine, AMG je i iz Uprave Grada Beograda - Sekretarijata za javne prihode, dobio uverenje da je izmirio sve obaveze.

Nekoliko dana kasnije, 14. juna ove godine, kompanija AMG dobija Rešenje o privremenoj meri obezbeđenja naplate poreza – „zabranu prenosa novčanih sredstava, osim u svrhu izmirenja obaveza po osnovu poreza… radi obezbeđenja naplate javnih prihoda u iznosu od 16 miliona dinara za koji je u toku postupak utvrđivanja – kontrole, pošto postoji opasnost da poreski obezvnik osujeti, onemogući i učini neefikasnom njegovu naplatu“. 

Poslednjim rešenjem Poreske uprave, od 6. jula 2017. godine, Adria Media Grupi blokirani su računi po istom osnovu, samo što ovog puta nije naveden iznos poreskog duga.

Komentari (4)

ostavi komentar
čet

13.07.

2017.

DRAGIŠA [neregistrovani] u 10:21

ZBOGOM MOJ NEKADAŠNJI ČASNI UNS-e

Moram da priznam da ne razumem UNS.Da li dužnik ne treba da plati porez,da li utaja nije krivično delo,i da li je ova organizacija(kojoj i sam pripadam) ušla u političke vode, u političku borbu?Sve mi se čini da je tako i da UNS postaje sve više(od nedavno) opoziciona stranka(a ne strukovno udruženje) vlasti. Umesto da se brine za stanje u novinarstvu, za etičnoj ,za moralnost u mediji,za kritiku huškačke retorike, ružnih reći, govora mržnje - UNS ,iako najstarije novinarsko udruženje,sv e gazi.Plašim se da će uskoro prevazići Gruhonjićev i Lekićev NDNV i NUNS.Ako je tako, onda mi ne treba takvo udruženje i mislim da će uskoro da se rodi novo.O tome gospodo iz rukovodstva razmiylite: ne terate li sami svojim potezima kolege od svog udruženja.I sasvim na kraju: ne pravimo se naivni (mislim na vas u rukovodstvu) kao da ne znamo ko su gospoda Rodić.Pa svuda su ostavljali prljave tragpove. Uništili veliku fiormu Stragari azbest u Stragarima,kod Kragujevca, duguju fotoreporteima i dopisnicima ogromne svote novaca, osnivaju pa gase raznorazne "Glas Javnosti"...i da ne pričam dalje. I sada UNS se bori za očuvanje moralnog lika i dela g.Rodića,a protiv legalnih državnih organa. Osnovn o je pitanje: duguje li ili ne duguje Rodić pare države, da li je plaćao ili ne porez,porez na dobit ( ja moram da verujem Poreskoj upravi) ,pa onda stanite u red za odbranu lika i dela dotične loze Rodića.

Odgovori
sre

12.07.

2017.

anonymous [neregistrovani] u 19:13

Prodajte dušu đavolu

Ma ne najbolje bi bilo da UNS zabije glavu u pesak i da nista ne reaguje i da pusti Vučića da divlja dok može i Poresku da radi selektivno, ako ništa drugo ono zbog lažne solidarnosti sa gazdama medija koji kao podobni Vučiću ne moraju da plaćaju porez, a ko fol sve zarad interesa zaposlenih novinara u tim medijima.

Odgovori
uto

11.07.

2017.

anonymous [neregistrovani] u 22:31

Vucic je najjaci

Sve ovo nema nikakve veze s novinarstvom, vec sa cinjenicom da je Aca Rodic prestao da ljubi Vucica...dok to Novosti uredno rade pa ne moraju da placaju porez...ovde je osnovno pitanje da li Rodic nesto duguje i sta i koliko duguje ako duguje....ako ne duguje, sjasite im s kicme...

Odgovori
uto

11.07.

2017.

anonymous [neregistrovani] u 13:06

Blokirajte sve, poziva UNS

Koliko sam shvatio UNS protestuje sto racuni nisu blokirani i svim drugim medijima koji duguju porez. Eto strukovnog udruzenja koje bi da zatvori medije u kojima sedi vecina njegovih clanova! Ili je ideja UNS-a da se Rodicu oproste dugovi, jer i drugi mediji duguju... Ovo poslednje je nezakonito, a prvo je izvodljivo.
Pa, hajte drugovi iz Poreske, blokirajte i ostale medije i konacno ugasite svetlo u srpskom novinarstvu. Na to vas poziva UNS, udruzenje koje je toj propasti itekako komovalo.

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi