Naslovna  |  Aktuelno  |  Sindikalne teme  |  Posle novinara „Danasa“, i novinarima portala i lista „Nova“ otkazi
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Sindikalne teme

31. 08. 2023.

Autor: A.Ničić Izvor: UNS

Posle novinara „Danasa“, i novinarima portala i lista „Nova“ otkazi

U listu „Nova“ i portalu „Nova.rs“, kako saznaje Udruženje novinara Srbije (UNS) četvoro stalno zaposlenih novinara dobilo je otkaz, a sa velikim brojem honorarnih saradnika, zbog, kako kažu, „smanjenja troškova rada“, raskinuta je saradnja.

„Osim sa mnom, sa oko dvadesetak kolega iz štampanog izdanja i sa sajta je prekinuta saradnja. Sve nam je saopšteno usmeno, nije bilo nikakvog pisanog obaveštenja. Prihvatio sam da me proglase za tehnološki višak, a sada idem na odmor“, rekao je Udruženju novinara Srbije (UNS) novinar Nove, koji je želeo da ostane anoniman.

Glavni i odgovorni urednik i direktor portala Nova.rs Mihajlo Jovićević rekao je za UNS da je saradnja raskinuta sa četvoro stalno zaposlenih novinara i nekoliko honorarnih saradnika.

„Nova.rs neće nastaviti saradnju sa određenim brojem honorarnih saradnika i četvoro stalno zaposlenih novinara i urednika na portalu i u novinama, a zbog želje da se bolje prilagodi situaciji na tržištu i ojača one sektore medija koji mogu doneti veći kvalitet portalu i novinama“, naveo je Jovićević.

Na pitanje UNS-a sa koliko je tačno honorarnih saradnika prekinuta saradnja nije želeo da odgovori. Honorarni saradnici su, kako kaže, bili spoljni saradnici, a ne novinari koji su svakodnevno bili u redakciji.

Jovićević dodaje da ova odluka neće uticati na kvalitet sadržaja na portalu Nova.rs.

„Cilj odluke je da se sa novom sistematizacijom otvori mogućnost za dodatne sadržaje portala i stavi veći fokus na postojeće, koje možemo da unapredimo i bolje plasiramo. Kao što znate, Nova.rs je mlad proizvod koji je - uprkos tome što je od pre godinu dana među pet najčitanijih portala u Srbiji - i dalje u fazi rasta i razvoja“, navodi Jovićević.

On ističe da je neophodno u hodu donositi odluke koje bi doprinele ostvarivanju dobrih rezultata, a da to nije uvek lako.

„Da bismo nastavili da svakog meseca stižemo do tri miliona korisnika interneta u Srbiji, potrebno je da u hodu procenjujemo koji je najbolji put da te rezultate ostvarimo, na tržištu koje je u velikoj meri pod kontrolom države i zato "neprijateljski" nastrojeno prema Nova.rs koji radi u okviru Junajted medija grupe“, navodi Jovićević.

Podsetimo, prošle nedelje je rukovodstvo dnevnog lista „Danas“, čiji je vlasnik takođe Junajted grupa odlučilo da, zbog „smanjenja troškova firme“ , četvoro stalno zaposlenih dopisnika raskine Ugovor o radu.

Direktorka Dan grafa, izdavača „Danasa“ Aleksandra Mitić UNS-u je potvrdila da je saopštila dopisnicima da će sa njima biti raskinut ugovor o radu i da im je ponudila honorarnu saradnju, jer su „u poslovnom gubitku i moraju da smanje troškove“.  

Komentari (3)

ostavi komentar
pon

04.09.

2023.

anonymous [neregistrovani] u 11:46

Re:

Da, zato vlasnik kupuje klubove po Britaniji. Uštedeo na bednim novinarskim platama.

Odgovori
pet

01.09.

2023.

anonymous [neregistrovani] u 14:02

Dobro došli u surovi kapitalizam

Mene ovo ne iznenađuje, oba projekta su veoma neprofitabilna, a vlasnik kao i svaki drugi smanjuje troškove. Mediji koji su na drugoj strani imaju podršku države, ali čim ona prestane ili se smanji eto istog scenarija. Biće zanimljivo videti kako se promena vlasništva nad NIN-om tu uklapa.

Odgovori
pet

01.09.

2023.

anonymous [neregistrovani] u 12:12

Ista priča

Po iskustvu sa poslovanjem SBB mreže, dalo se naslutiti gde će to ići. Imaju razrađen sistem za prevaru korisnika u vezi sa računima (borila sam se godinu dana da mojoj dementnoj majci ne naplaćuju dve kablovske, i još dvaput su naplaćivali druge račune bez osnova). Takođe, kada su preuzeli IKOM, prvo su smanjili plate, a bilo je govora i da će otpuštati radnike (ne znam da li se to i desilo). Kad odu "ovi", ti. njihovi taboloidi, ni drugi neće biti bolji, bar što se medija tiče. Profit je "majka".

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi