Naslovna  |  Aktuelno  |  Sindikalne teme  |  Četvoro dopisnika „Danasa“ pred otkazom zbog „smanjenja troškova rada“
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Sindikalne teme

25. 08. 2023.

Autor: A. Ničić Izvor: UNS

Četvoro dopisnika „Danasa“ pred otkazom zbog „smanjenja troškova rada“

Rukovodstvo dnevnog lista „Danas“ je, kako je Udruženju novinara Srbije (UNS) rekao dopisnik ovog dnevnog lista iz Vranja Vojkan Ristić, odlučilo da, zbog „smanjenja troškova firme“, sa njim i još troje dopisnika raskine Ugovor o radu.

Ristić dodaje da im je direktorka Aleksandra Mitić juče ponudila da ugovor raskinu sporazumno, a da nakon toga nastave da pišu za ovaj list kao honorarni saradnici. Osim Ristića, ovakvu ponudu dobili su i dopisnici iz Užica, Zrenjanina i Subotice.

„Zvala nas je direktorka preko Zuma i u razgovoru koji je trajao nekoliko minuta saopštila da raskida Ugovor o radu. Moram da priznam da sam bio šokiran. Nama su ponuđene dve opcije i ne znam koja je od njih dobra. Ako prihvatimo sporazumni raskid ugovora, angažovaće nas kao honorarne saradnike. Ako to ne učinimo, proglasiće nas za tehnološki višak“, rekao je Ristić UNS-u.

U „Danasu“ je, kako kaže, radio 22 godine – najpre pet godina kao honorarni saradnik, a zatim 17 godina kao stalno zaposleni. Dodaje da nije očekivao da će „Danas“ sa njim raskinuti Ugovor o radu, ali da je naslućivao kada je razgovarao sa dve lektorke koje su, kako kaže, ranije dobile otkaz.

„Video sam da se pravi nova sistematizacija rada. Sa nama će biti raskinuti ugovori, a da ne znamo ni šta ta sistematizacija podrazumeva“, rekao je Ristić.

Nekad razgranata dopisnička mreža ovog dnevnog lista, kako kaže Ristić, ima osam dopisnika, od kojih će sa četvoro sada biti raskinuti ugovori.  

„Žao nam je što se kolegijum nije oglasio da nam objasni šta se dešava, nego nam je rečeno na dva minuta: 'Uzmi ili ostavi'. Koleginici su na odmoru saopštili da će dobiti otkaz. Dosad nisam imao nikakvih problema sa kolegama u redakciji i lepo smo sarađivali. Potpuno sam zatečen“, istakao je Ristić.

Da je prekid Ugovora o radu došao nenadano, UNS-u je potvrđeno još od jednog dopisnika.

„Dugo smo funkcionisali kao porodica, ali promenom vlasnika, promenio se i odnos prema zaposlenima. Iako su uslovi možda bili bolji u drugim redakcijama, u 'Danasu' smo mogli da pišemo slobodno. Žao mi je što se takva priča završava. Plašim da će se, ukoliko prihvatimo sporazumni raskid ugovora, i honorarna saradnja koja nam je obećana, ubrzo završiti“ , kaže za UNS jedan od troje dopisnika kojima je ponuđen raskid ugovora, a koji je želeo da ostane anoniman.

Direktorka Dan grafa, izdavača „Danasa“ Aleksandra Mitić UNS-u je potvrdila da je saopštila dopisnicima da će sa njima biti raskinut ugovor o radu i da im je ponudila honorarnu saradnju, jer su „u poslovnom gubitku i moraju da smanje troškove“.  

„Ne mogu da govorim o daljim planovima, dok ne budemo znali kakva je odluka dopisnika“, rekla je Mitić i upitala zbog čega UNS o tome piše „kada nije otpušteno 10 odsto zaposlenih“.

Kako je Vojkan Ristić rekao UNS-u, o ovom pitanju nije se oglasio ni sindikat „Nezavisnost“ čiji su ovi novinari članovi, kao ni redakcijski kolegijum ovog lista.

Proverenik sindikata „Nezavisnost“ u dnevnom listu „Danas“ Gojko Vlaović rekao je za UNS da „nema nikakav komentar“.

Podsetimo, dnevni list „Danas“ je od marta 2021. godine u stoprocentnom vlastištvu Junajted medije. APR je tada objavio rešenje prema kome je usvojena registraciona prijava za brisanje osmoro zajedničkih vlasnika beogradskog Dan grafa - Vesna Ninković, Radomir Ličina, Zdravko Huber, Rade Radovanović, Anđelka Mitrović, Aleksandra Mitić, Bojan Mitrović i Mirjana Spasović.

Tada je Junajted medija saopštila da će „Danas“ biti ono na šta su ljudi navikli, list u kojem mogu pročitati najvažnije vesti, list koji pokreće teme, postavlja pitanja, analizira situaciju.

Tome je, kako kaže Vojkan Ristić, umnogome doprinosila i dopisnička mreža.

Komentari (4)

ostavi komentar
pet

08.09.

2023.

Takođe kolegaanonymous [neregistrovani] u 23:14

Re: HM...vlasnik

Promenio se vlasnik i za 2 godine napravio gubitke, o tome se ovde radi, pa sad krčmi šta stigne bez ideje šta bi s takvim.listom uopšte radio. To je suština.

Odgovori
pet

01.09.

2023.

Moca P. [neregistrovani] u 19:59

Pogresno

Vojkan Ristic je na jugu Srbije sinonim za Danas! Ne samo da pokroiva Vranje, nego i Bujanovac i Presevo... Otkay njemu je neljudski potez uprave, ali i profesionalni promasaj!

Odgovori
čet

31.08.

2023.

Milan Đokić [neregistrovani] u 10:40

Vlasnik mlati praznu slamu

Ne pristaj na honorarni ugovor N. K. Šta će onda kao dopisnik i A. M. ako nema para za tebe?
Puni podrška za N. K.

Odgovori
pon

28.08.

2023.

Kolega [neregistrovani] u 11:18

?

A šta tačno nije jasno dopisnicima ?
Promenio se vlasnik, ima pravo da radi šta hoće sa svojim listom.
Eto, i "nezavisni mediji" dele otkaze kad finansijski zaškripi.
A trend otpuštanja dopisnika se dosta ranije desio po drugim medijima.

Znači čista matematika, no bad feelings.

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi