Naslovna  |  Aktuelno  |  Sindikalne teme  |  Viktor Ivančić: Novinarstvo danas ne živi od svog proizvoda
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Sindikalne teme

22. 08. 2023.

Izvor: Liceulice/UNS

Viktor Ivančić: Novinarstvo danas ne živi od svog proizvoda

„Novinarstvo se strukturalno mijenja jako brzo i jako puno u odnosu na vremena kada sam ja počinjao, bez obzira na režime u kojima se to novinarstvo odvijalo. Ono je danas struka koja doživljava promjenu, upada u mrežu lojalnosti, ono ne živi od svojeg proizvoda“, rekao je za poslednji broj magazina Liceulice kolumnista i nekadašnji urednik hrvatskog Feral Tribjuna Viktor Ivančić.

On ističe da se novinarstvo "kao struka menja".

„Postoji u tim promjenama nešto užasno nezdravo i, na dugi rok, suicidalno. Vi, ako ste obućar, vi napravite cipelu i prodate tu cipelu, ili je trgovac proda i dobijate neki novac od te cipele. A vi proizvedete novinski tekst za neke medije, a živite od oglasa, koji je sasvim drugi prozivod. Pritom, to nije proizvod koji je samo različit od novinskog teksta, nego mu je direktno sukobljen. Za oglas vam neko plati da ga hvalite, a novinski članak je nešto sasvim drugo. I konačno je došlo do perverznog spajanja tih dvaju proizvoda – novinskog teksta i marketinga, i iz toga onda nastaje nešto sasvim drugačije“, rekao je Ivančić. 

Kako objašnjava, novinari su danas uvučeni u mrežu lojalnosti koja uništava njihovu struku.

„Mislim da će dugoročni ishod tog procesa biti da će mediji preživjeti, ali da će novinarstvo kao struka umrijeti ili ga barem neće biti u onom tradicionalnom shvaćanju novinarstva – a koje je jedino normalno – da se ono shvati kao zanat“, zaključio je Ivančić.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi